請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8935|回復: 22

唔知大家有冇買按揭人壽保險...? [複製鏈接]

匿名  發表於 2003-7-20 12:01:26
唔知大家有冇買按揭人壽保險...?
我前日買左.....
每個月$145......

Re: 唔知大家......................

[quote:998c33034e="firefire"]唔知大家有冇買按揭人壽保險...?
我前日買左.....
每個月$145......[/quote]

我沉日去銀行簽完o野 妘ㄕ陸搷?不過未知有咩好
見過鬼就唔怕黑啦~

好似係呢 如果例如層樓係兩個人聯名咁計
如果其中有一個有乜大吉利事唔係度既話
而另一個冇能力獨自供下去既話 咁保險公司就會幫你俾哂層樓既錢
即係唔駛再供

[quote:234f4785c4="hales"]好似係呢 如果例如層樓係兩個人聯名咁計
而另一個冇能力獨自供下去既話 咁保險公司就會幫你俾哂層樓既錢
即係唔駛再供[/quote]

咁同人壽又有咩唔同? 死o左都有保金個喎~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:c0be155713="dracula"][quote:c0be155713="hales"]好似係呢 如果例如層樓係兩個人聯名咁計
即係唔駛再供[/quote]

咁同人壽又有咩唔同? 死o左都有保金個喎~[/quote]

1. 平過人壽
2. 人壽你最後正正常常咁瓜左 受保者會有錢拎; 或者未瓜係去到個plan 既投保期 你都可以拎錢 ~ ;
但按揭人壽係 供樓期完左之後你都無意外 咁張保單就會完 無錢拎 純粹for 保險瓜柴之用 ~
3. 記住每年revise 保單 (接揭人壽應該同火險一樣遂年計 不過你每個月俾都得 俾多少少而已)  因為越到後期 你個保額就會越少 保費應該越平 ~~
(仲有另一隻係固定保費 拎個全期平均價 但就唔可以中途斷保)

建議無咩閒錢再買人壽既人
小夫妻如果係主要靠一個人入息供樓既
買份...可以保障到另一半 ...

所以其實有多餘錢既話...
又想有個保險俾另一半...
買份大額d人壽 (夠 cover 個 loan) 比較全面

Re: 唔知大家......................

[quote:6948e1e0c0="firefire"]唔知大家有冇買按揭人壽保險...?
我前日買左.....

firefire 你幫襯邊間保險公司?有冇試過同其他公司compare?
2座A - original \"M&J\"

匿名  發表於 2003-7-21 00:38:11

[quote:b0dfcd7ea2="Maggie&Johny"][quote:b0dfcd7ea2="firefire"]唔知大家有冇買按揭人壽保險...?
我前日買左.....

firefire 你幫襯邊間保險公司?有冇試過同其他公司compare? [/quote]
呀............ 我幫襯道享....因為我在道享做按揭......
我冇同其他公司compare.....但我仲有一段冷靜時間作決定...

我都係幫襯道亨~ 妘齯韺?$151 可能囥琣~紀大 機器壞啦~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:3073331627="dracula"]我都係幫襯道亨~ 妘齯韺?$151 可能囥琣~紀大 機器壞啦~[/quote]

多成 6 蚊 咁多?  XD

(其實多左保費可能因為借多借少既關係 還幾多年既關係而計出來)