藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10547|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

你無人知廁所燈點換? [複製鏈接]

屋企厠所燈其實好耐之前已壞了一個炟,但依家連另一個炟都壞埋,試過想換又唔識開個假天花,依家要黑媽媽沖涼,好唔方便...點算好?

P.S.查實鏡前的燈一直都係壞的,那光管換完無幾耐又燒,換得幾次都係咁,所以索性一直無換.....有無得救?
:em06: ____________長路就算多漫長似沒盡頭 :poor: 您總緊靠著我輕挽我的手 :yeah: :oh: :sweat: :nowords: 那怕歲月一飄去未可留 :em21: 能找到真愛已足夠 :oops: :face13:

個假天花其實向上頂就會打開 將厠所燈的其中一邊的假天花一塊塊咁移向一邊 然後伸個頭上去就可以看到厠所燈的底座 個燈罩其實可以整個拆下來 會有條錬連住個底座 然後便可以更換支光管 其實都幾簡單 如果唔明我講乜 可pm給我 我明天帶埋個梯 去你屋企幫你換 不過你要先準備兩支新的光管

至於塊境上面果支光管 我果個光管底座直情已經壞埋 換支新光管都唔曉著 唯有去對面長青村買個新的底座 好似係幾廿蚊 很簡單就換左 支新光管一插即著 得左 :idea:  所以你可以考慮換個底座 試下光管會唔會冇咁快壞

HOTCAKE
射燈唔著又點搞,我連燈泡換了也不著。 :detective

可問管理處點換 !
JANICE :em11:

問左管理員,他叫我上對面長青請師傅來修理,管理處冇師傅識整。

[quote:2246c9310a="FD"]HOTCAKE
射燈唔著又點搞,我連燈泡換了也不著。 :detective[/quote]

試下掹佢落黎再插過 郁下佢可能會著得番 我果個都係咁 因為個射燈就咁向上插住 日子耐左有可能會唔著 其實係接觸唔好 掹佢落黎再插過 得左 :idea:

不過如果都唔著 就有可能個底座壞左 咁唯有去隔離長青村問下個師傅 佢會教埋你點做 唔一定要佢親自上黎

最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換

[quote:0320070c36="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

整o左幾錢呀? 我個厠所光管個火牛都可能燒o左 換上新光管都唔著... :em06:
Rambler Crest Soccer Club

[quote:19f751c4fa="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

咁要整幾多錢? 其實個射燈都好哂電 因為開一陣都好鬼熱 所以我夏天會掹鬼左佢