藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6331|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

想搬入嚟,心大心細?可否俾意見? [複製鏈接]

Dear All

我們一家現住在 Lai Chi Kok  由於地方較細不夠住。剛巧藍澄灣租約期滿收回。又想搬入去,但擔心交通不方便,囡 囡在九龍城上學,又沒校車。老公在 Kwun Tong 上班,而我就在 Central 上班,問題不大。由於以前鄰近 MTR 及通常 by Taxi 也不太昂貴。但也擔心附近沒有街市,買餸不便。請你們俾些意見。
Mant Thanks

Van

Re: 想搬入嚟,心大心細?可否俾意見?

[quote:3a2f2dfbfe="Vanessa Yuen"]Dear All

我們一家現住在 Lai Chi Kok  由於地方較細不夠住。剛巧藍澄灣租約期滿收回。又想搬入去,但擔心交通不方便,囡 囡在九龍城上學,又沒校車。老公在 Kwun Tong 上班,而我就在 Central 上班,問題不大。由於以前鄰近 MTR 及通常 by Taxi 也不太昂貴。但也擔心附近沒有街市,買餸不便。請你們俾些意見。
Mant Thanks

Van[/quote]

論交通RC同LCK無得比,論size RC就抵住,所以你要平行下Pros and Cons。 FYI 我都是work in KT,RC->KT要45min by MTR。

街市就對面都有啦,唔洗擔心。
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

Re: 想搬入嚟,心大心細?可否俾意見?

[quote:e34b002b53="grassman"][quote:e34b002b53="Vanessa Yuen"]Dear All

我們一家現住在 Lai Chi Kok  由於地方較細不夠住。剛巧藍澄灣租約期滿收回。又想搬入去,但擔心交通不方便,囡 囡在九龍城上學,又沒校車。老公在 Kwun Tong 上班,而我就在 Central 上班,問題不大。由於以前鄰近 MTR 及通常 by Taxi 也不太昂貴。但也擔心附近沒有街市,買-R不便。請你們俾些意見。
Mant Thanks

Van[/quote]

論交通RC同LCK無得比,論size RC就抵住,所以你要平行下Pros and Cons。 FYI 我都是work in KT,RC->KT要45min by MTR

街市就對面都有啦,唔洗擔心。[/quote]

呢個係正常返工所用既時間,如果工作地點近荃灣紅 van 總站既話,回程時只需二十分鐘就到葵芳既葵涌廣場架啦!
至於九龍城既話,唔知妳既囡囡有幾大,可唔可以自己搭車嗯!如果可以既話就行上去青桃樓搭42號巴士(每十二分鐘一班車) http://www.kmb.hk/chinese.php?page=search&prog=route_stops.php&route_no=42&bound=1&select_from=&select_to= ,應該五十分鐘到九龍城,如果妳o係美孚至太子o個度轉車,都應該差唔多時間,仲要夾多一班車既時間表潻!
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

很多謝你們的意見。對面的街市有餸買嗎?上次我去見到 D 人係度打麻雀。而我囡囡就要揾媬姆車,她只得 8 Yrs 不能自行乘車。

[quote:0628b12908="Vanessa Yuen"]很多謝你們的意見。對面的街市有-R買嗎?上次我去見到 D 人係度打麻雀。而我囡囡就要zM媬姆車,她只得 8 Yrs 不能自行乘車。[/quote]
對面長青既街市會有基本野賣,不過唔係好新鮮同埋頗為貴d,如果妳返中環,不如放工既時候 o係青衣城既百佳賣-R啦,八點之前架 88F 係點到點返黎 RC,十分鐘返到;如果妳放假既話,可以搭 88F 去青衣綜合大樓賣-R,o個度除左街市外,仲有室內運動場同埋圖書館,好方便架炸!

[quote:f58f06ea9d="Robert"][quote:f58f06ea9d="Vanessa Yuen"]很多謝你們的意見。對面的街市有-R買嗎?上次我去見到 D 人係度打麻雀。而我囡囡就要zM媬姆車,她只得 8 Yrs 不能自行乘車。[/quote]
對面長青既街市會有基本野賣,不過唔係好新鮮同埋頗為貴d,如果妳返中環,不如放工既時候 o係青衣城既百佳賣-R啦,八點之前架 88F 係點到點返黎 RC,十分鐘返到;如果妳放假既話,可以搭 88F 去青衣綜合大樓賣-R,o個度除左街市外,仲有室內運動場同埋圖書館,好方便架炸![/quote]
對面貴d ga??
我成日以來差唔多tim
不過對面收6:45pm
有時賣晒就冇肉賣
我係一次過買幾日 or 放工買埋返屋企
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

多謝你們!我想問 88 F 到青衣成嗰架 Van 在怎麼時間不是 point to point . 那個時間是 point to point 及最早、及 last van 幾點?
多謝!

[quote:49cea00148="Vanessa Yuen"]多謝你們!我想問 88 F 到青衣成架 Van 在怎麼時間不是 point to point . 那個時間是 point to point 及最早、及 last van 幾點?
多謝![/quote]
每日服務時間為︰ 6:30 - 23:00
point to point ︰每日 6:30 - 9:30 及 18:00 - 20:00
其餘時間會行涌美

PS︰朝早point to point 時段中間有 d 車會行涌美既,方便居民返學同埋上去轉車返工,記得要睇車頭個牌喎!

真的很感謝 Robert  Grassman  n Diedsee 你們的 information 。此外我還想知道早上到青衣成及葵芳 MTR Station 的 Van 用不用等很久,要預多少時間呢?
Many Thanks !

[quote:1d8879cab2="Vanessa Yuen"]真的很感謝 Robert  Grassman  n Diedsee 你們的 information 。此外我還想知道早上到青衣成及葵芳 MTR Station 的 Van 用不用等很久,要預多少時間呢?
Many Thanks ![/quote]

用 大約10-15 min
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)