藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5193|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

賣定租好呀?? [複製鏈接]

小弟會在短時間內搬走 正煩於取捨賣樓定租出去好呀 any advice?! :roll:  :roll:

Oh! 點解搬呀?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

因為多o左個小摩怪.......

[quote:2c117adf32="kk&hiromi"]因為多o左個小摩怪....... [/quote]
恭喜 kk&hiromi 多o左個小魔怪 :em19:

如果你地覺得 RC 住得舒服同埋交通可以接受既話,你地有冇諗過買 RC 既雙連單位呀?如果用你地既大單位去換雙連單位應該唔駛補好多錢架喎!我 o係地產鋪睇倒好似有雙連單位既放盤,你地不妨去睇 o下個盤先嗯!

如果你地一定要搬出去既話,咁你地諗住係再買樓定係租樓呀?以小弟既愚見覺得︰
1. 買樓--->有多餘錢--->留番 RC 既單位每年放租(一個長線既投資,又可以當儲錢,就算突然有經濟壓力既時候再賣都未遲,因為我覺得黎緊呢幾年個樓市都應該冇乜上落,但係長線黎講樓價都會升)
2. 買樓--->冇乜多餘錢--->賣左 RC 既單位,供樓係你地收入既四成之下最好,因為要預留一定既金額俾個小魔怪用。
3. 租樓--->有冇多餘錢都好--->留番 RC 既單位每年放租,因為每個月支出既差價,平既可能講緊五六千蚊左右,點解唔留番條路俾自己番轉頭呢?
以上純粹小弟一廂情願既睇法,最終都要睇 o下你地自己盆數先至可以決定! ops:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:96dae5aef2="Robert"][quote:96dae5aef2="kk&hiromi"]因為多o左個小摩怪....... [/quote]
恭喜 kk&hiromi 多o左個小魔怪 :em19:

如果你地覺得 RC 住得舒服同埋交通可以接受既話,你地有冇諗過買 RC 既雙連單位呀?如果用你地既大單位去換雙連單位應該唔駛補好多錢架喎!我 o係地產鋪睇倒好似有雙連單位既放盤,你地不妨去睇 o下個盤先嗯!
[/quote]

若是為小孩子搬屋,如果我有錢,我會揀搬出去,RC的小童設施不足!

[quote:6bb401b8ad="grassman"]
若是為小孩子搬屋,如果我有錢,我會揀搬出去,RC的小童設施不足![/quote]
你賣哂手頭上 o的股票咪得 o羅,你唔捨得姐! :
下年橋底就起公園啦!仲有咁平既會所兒童活動,又有 L3 同埋空中花園既優閒設施仲唔夠,又有海濱長廊俾你散步同埋踏單車,附近又有其他球類活動場地,去街市、圖書館及室內運動場又好方便;另外,葵青區既校網又唔差,以咁平既樓價可以得到咁既環境,你仲想點? :em18:

[quote:255b824d81="Robert"][quote:255b824d81="grassman"]
若是為小孩子搬屋,如果我有錢,我會揀搬出去,RC的小童設施不足![/quote]
下年橋底就起公園啦!仲有咁平既會所兒童活動,又有 L3 同埋空中花園既優閒設施仲唔夠,又有海濱長廊俾你散步同埋踏單車,附近又有其他球類活動場地,去街市、圖書館及室內運動場又好方便;另外,葵青區既校網又唔差,以咁平既樓價可以得到咁既環境,你仲想點? :em18:[/quote]

你轉左行呀?

[quote:0b7c945005="grassman"][quote:0b7c945005="Robert"][quote:0b7c945005="grassman"]
下年橋底就起公園啦!仲有咁平既會所兒童活動,又有 L3 同埋空中花園既優閒設施仲唔夠,又有海濱長廊俾你散步同埋踏單車,附近又有其他球類活動場地,去街市、圖書館及室內運動場又好方便;另外,葵青區既校網又唔差,以咁平既樓價可以得到咁既環境,你仲想點? :em18:[/quote]

你轉左行呀?[/quote]
咁你同唔同意我以上所講嗯? :em12:

yee...呢個 post 啱我
我想放租 但我又怕惡租客
我想放賣 但我又唔多想賣...好矛盾 :em18:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:3630de3b19="diedsee"]yee...呢個 post .琝焮r
我想放租 但我又怕惡租客
我想放賣 但我又唔多想賣...好矛盾 :em18:[/quote]

惡租客真係好難攪,雖然自己冇經驗,但係睇得多電視/雜誌都知道以前 o個d幾咁離譜,不過而家用新既租務條例黎監管,應該對業主既保障大過租客架播,所以我諗妳唔駛咁驚喎!新租務條例下,業主同租客係可自行履定任何條款的租約,可以一年死約又得、兩年又得、有生約又得、冇又得、邊個可以行使生約 or 雙方都得,業主有權利以一個月通知租客終止租約,總之雙方協議啦。
http://www.hkclic.org/ch/topics/landlord_tenant/failureToPayRent/index.shtml

至於賣定唔賣,就好似我 o係前面所講咁,睇自己盆數係點,先至可以決定! :detective