藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2432|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

的士站以短暫解決早上等車時間&混亂可行嗎? [複製鏈接]

可以有個的士站在三至五座間嗎? 現在早上想搭的士都幾混亂一至六座各自爭的士有時0的座頭管理員又要出來幫住客CALL的士由蛇仔路上高到各座影響佢地主要既保安工作如果有個的士站自然就更有  序&有更多人組合搭的到葵芳都係$5/each青衣只係$3.5/each早上一定會有人group起一齊搭方便又快一定work.

現在因為無競爭小巴公司一定唔理你or你急佢唔急邊會咁快改善佢會覺得等15分鐘車好正常政府部門都唔會理你話早上小巴已加班次繁忙時間等車係全香港都一樣.....等如果有shuttle bus or有個的士站就有更多人組合搭的到時小巴公司就會知道loss係邊個.

shuttle bus 唔知幾時有增加個的士站唔洗等到2046呀!如杲大家都覺得可行請給意見&於7月業委會例會提出同討論這個問題已經2年多對早上上班的人都知道有幾大問題有時有一大班自由人幾十人早上同你一起等小巴真係火都0黎.大家要容忍到幾時呀!!

但個不知所謂的和黃管理公司一定唔批准話的士站不准建於rc內話會引起交通混亂噪音空氣問題等.....但實質原因係唔想小巴公司有損失0羅(以上只係個人估計)

Re: 的士站以短暫解決早上等車時間&混亂可行嗎?

[quote:dc2973459b="Royhk"]可以有個的士站在三至五座間嗎? 現在早上想搭的士都幾混亂一至六座各自爭的士如果有個的士站自然就會有更多人組合搭的到葵芳都係$5/each青衣只係$3.5/each早上一定會有人group起一齊搭方便又快一定work.
現在因為無競爭小巴公司一定唔理你or你急佢唔急邊會咁快改善佢會覺得等15分鐘車好正常政府部門都唔會理你話早上小巴已加班次繁忙時間等車係全香港都一樣.....等如果有shuttle bus or有個的士站就有更多人組合搭的到時小巴公司就會知道loss係邊個.
shuttle bus 唔知幾時有增加個的士站唔洗等到2046呀!如杲大家都覺得可行請給意見&於7月業委會例會提出同討論這個問題已然2年多大家要容忍到幾時呀!!

但個不知所謂的和黃管理公司一定唔批准話的士站不准建於rc內話會引起交通混亂噪音空氣問題等.....但實質原因係唔想小巴公司有損失0羅(以上只係個人估計)[/quote]

我都同意如果相熟的朋友group埋一起搭的士可以有多個選擇。但是如果offical起來的話會成為變相<泥"man"的> 而在香港<泥"man"的>是犯法的. 我相信RC未必會做一些公然違反法律的事嗎...
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

我意思係offical開的士站以解決早上搭的士混亂和不便唔係offical 開<泥"man"的>自發有人group起一齊搭漸漸就有相熟朋友or不太相熟的糆鄰居差不多同一時間可在同一地點一齊搭唔係有人組織的士亦唔係要等足5人才開車係乘客group埋然後上車即走點同<泥"man"的>?更不會犯法! 早上的人大部分都係去地鐵站有的士站自然方便好多唔係犯法事你會唔會搞錯??什麼RC做一些公然違反法律的事?!?!?!?!

<泥"man"的>係的士在一地點去指定一地點(地區)的士司機要等足5人才開車

雖然我唔係搭小巴返工,但我每朝見到小巴站咁多人,都覺得好亂
如果可以找到解決辦法就好了
如果怕法律問題,大家上車前先認識對方就得了。大家可以手持一d 物件以作相認,例如紙牌、或小小的顏色label(eg 紅色=葵芳,貼在手擘當眼處),一來可以召集同伴,顏色label又可以免除怕尷尬唔開口的問題。互相認識了就沒問題了。

但呢,如果咁樣會唔會引來更多的士在5/f 盤踞呢﹖那會帶來安全問題嗎﹖
當我唔需要撘的士時,又會覺得d 的士好煩,當我地係停車休息處咁。

如果只是設的士站 邊個位置好呢?在三至五座間會可能有的士排長龍 阻住小巴上落及阻塞通道 六座舊小巴站或一座會所門口又可能對其他座太遠...

你有什麼高建?
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

我都覺得應該設個的士站 但係真係唔知設0向邊?
設0向三座至五座中間真係有d阻街
而且d自由人見有的士搭 佢地都可能唔排隊 場面會更混亂....
如果設0向六座舊小巴站都可以 雖然對1、2、3座做成唔方便   
不過的士唔似小巴 唔係個個都要搭 我諗唔方便ge程度都可接受啩!
又如果d自由一行上來見有的士搭 佢地搭的士 默少左人搭小巴lor (雖然係諗得美滿左小小 :mrgreen: )