藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4395|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

電視接收 [複製鏈接]

我搬了入rc近兩個月啦 仲未攪得掂D電視接收問題 放大器同室內天線都試過 但係都唔得 而家只係大廳個電視叫做正常 其他3個房既電視完全係雪花底 請問有冇其他一座高層既街坊可以比下意見呢? 定係其他座數既街坊都有遇過我既情況呢? 可否教吓我應該點做呀?  :?:

會唔會改過天線位??
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

我細單位全屋得一個天線位O係大聽..
你大單位原裝應該都唔會伙全部房都有天線位... :?:
我諗係上手做落o既....
大廳個冇問題即係大廈天線入到你屋企冇問題...
問題應該係你上手業主分線做得唔好.
所以期他房siganl唔好所以有雪花..
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

有件事奇怪 睇有線好似清過睇無線.
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

本人之有線電視是連接錄影機 後經由錄影機再輸出至電視 但本人發現如turn on錄影機 有線電視的台即出現雪花 請問點解呢?

唔關有線事係我自己既問題 因為: -
(1) 裝有線之前已經係咁
(2)新屋入伙時只係大廳有天線位 係我個裝修師傅同我拉線入3個房既
(3)神就係神奇在如果係我個裝修師傅整得唔好 咁都冇理由加埋放大器之後同未加放大器個接收都一樣咁差 一D改善都冇
(4)唔用我師傅拉既天線 就咁用番室內天線都係好花(係非常花)喎。

咁究竟 係rc接收得奇差丫 定係.....有鬼.....???唉! 好可憐呀 唔夠電視 成日都要爭 爭嬴至有得睇.... :em01:

[quote:aeeaacba9d="一家四口"]唔關有線事係我自己既問題 因為: -
(1) 裝有線之前已經係咁
(2)新屋入伙時只係大廳有天線位 係我個裝修師傅同我拉線入3個房既
(3)神就係神奇在如果係我個裝修師傅整得唔好 咁都冇理由加埋放大器之後同未加放大器個接收都一樣咁差 一D改善都冇
(4)唔用我師傅拉既天線 就咁用番室內天線都係好花(係非常花)喎。

咁究竟 係rc接收得奇差丫 定係.....有鬼.....???唉! 好可憐呀 唔夠電視 成日都要爭 爭嬴至有得睇.... :em01:[/quote]

會唔會是defect ?
收樓是有無check 清楚 ?

如果你個天線是無改過位而發覺比其他人收得差 可能是個天線位和入屋段線有問題.

有無得整就唔知啦.
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

[quote:8c953e7204="stephenyeong"]
[/quote]

收樓時,冇電視,點check呢?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:1f94b39f90="grassman"][quote:1f94b39f90="stephenyeong"]
[/quote]

收樓時,冇電視,點check呢?[/quote]grassman好醒呀 真係呀 收樓時未有電視機 CHECK唔到呀...不過唔關上手業主既事 果個有錢人 佢買左我呢個單位都未住過 所以佢咩都冇整就新屋一間咁賣左比我lu

如果冇辦法 唯有叫管業處D哥哥幫手整啦 不過唔知得唔得 又唔知要比幾銀呢 :em08:

[quote:d883765bdf="grassman"][quote:d883765bdf="stephenyeong"]
[/quote]

收樓時,冇電視,點check呢?[/quote]

收樓時買o左個usb tvbox  加部notebook 去check.

cost = $6xx