藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2546|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

我下星期要返大陸 [複製鏈接]

想請問各位 係見大陸既政府官員時 有無咩要留意?

Re: 我下星期要返大陸

[quote:aca409dfe1="Ice"]想請問各位 係見大陸既政府官員時 有無咩要留意?[/quote]

咩目的先?
一般都係90%時間風花說月,拍哂膊頭!  :nowords:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

買兩條大中華...... 8)

[quote:10f85cb669="Ice"]想請問各位 係見大陸既政府官員時 有無咩要留意?[/quote]

高聲呼叫 "毛澤東萬歲! 鄧小平萬歲! 共產黨萬歲! 反對台獨! 支持祖國統一大業..."
Rambler Crest Soccer Club

[quote:353c0bf157="Eddy Lam"][quote:353c0bf157="Ice"]想請問各位 係見大陸既政府官員時 有無咩要留意?[/quote]

高聲呼叫 "毛澤東萬歲! 鄧小平萬歲! 共產黨萬歲! 反對台獨! 支持祖國統一大業..."[/quote]

大陸既政府官員愛國愛黨只放在咀邊,NOT IN HEART!

ICE見大陸官。官曰:「女,不遠千里而來,亦將有以利吾國乎?」
ICE對曰:「官何必曰利?亦有仁義而已矣。主席曰:『何以利吾國?』書記曰:『何以利吾家?』黨委曰:『何以利吾身?』上下交征利,而國危矣。萬乘之國,弒其君者,必千乘之家;千乘之國,弒其君者,必百乘之家。萬取千焉,千取百焉,不為不多矣;苟為後義而先利,不奪不饜。 未有仁而遺其親者也;未有義而後其君者也。王亦曰仁義而已矣,何必曰利!」

有冇[註釋]呀!

[quote:bb746086ab="grassman"]有冇[註釋]呀![/quote]
得... :wink:
阿ice走去搵大陸d官員果時 阿大官問過佢:「靚妹 你走過來都唔駛一千里 到底比d勿q 利是我地先?」
阿ICE姐好夠POP咁答佢:[阿叔你講勿Q JETSO啫? 雞亦都有仁義架。如果阿煮直會問:『對國家有勿JETSO先?』阿書記聽到又問:『我屋企有勿JETSO先?』黨委又問:『係咪可以幫我整埋容先?』上面同下面都一起相鬥刮籠,咁國家就危勒。有一萬架車既國家,做低佢老細既,必定係佢買左一千架車既下屬;呢個下屬,又會比佢既馬仔買起。至於老細搶下屬野,下屬搶馬仔野,你估少呀;若果為D人可以挨義氣而唔講JETSO,唔搶野唔偷食。 唔會有好人會丟低屋企人既;也唔會有講義氣而踩踏佢老細既人。老細亦只係講仁義既啫,講勿鬼JETSO啫!」
累死人了.... :dead:

[quote:383d8c0393="grassman"][quote:383d8c0393="Ice"]想請問各位 係見大陸既政府官員時 有無咩要留意?[/quote]

咩目的先?
一般都係90%時間風花說月,拍哂膊頭!  :nowords:[/quote]

其實係我公司係九月會係大陸搞 forum 咁我今次主要做翻譯 陪兩個女上司(其中一個係外國人)去見 d 官員商討一下 d 合作事宜咁

本來我老細話請佢去我地住果間酒店食飯 但佢就會佢會帶多三個人黎食飯 而食飯地點佢地定. 咁係呢個情況下 應該係佢定我地俾錢呢?

[quote:80f94d9bb7="Ice"]

其實係我公司係九月會係大陸搞 forum 咁我今次主要做翻譯 陪兩個女上司(其中一個係外國人)去見 d 官員商討一下 d 合作事宜咁

本來我老細話請佢去我地住果間酒店食飯 但佢就會佢會帶多三個人黎食飯 而食飯地點佢地定. 咁係呢個情況下 應該係佢定我地俾錢呢?[/quote]

咁o既情況 上司點講你點翻埋得囉 唔使諗講乜o架.
不過你三位都係女士......好唔方便o既.
至於食飯 如果佢淨係帶三個都算好好了. 通常帶7-8個九唔搭八o既人都唔出奇.
至於俾錢 無論係邊個定地點 都係老鳳你地出. 提吓你上司帶多D錢傍身 萬一帶唔夠錢而果間食肆又唔收卡 咁就尷尬了. (唔好諗住佢地會幫你出住先 :em16: )
至於帶幾多 視乎去乜o野地區 見乜o野管而定. 平則幾千 貴到幾萬都有.
通常都係咁.
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。