藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 24566|回復: 140
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

好高興見到業主會發出ge村巴問卷調查  o黎個係咨詢ge好開始  多謝業主會ge努力先!!

我有的意見想發表 希望大家多多指教.

首先點解我哋須要村巴呢? 可能因為
A) 青衣城小巴吾係點到點
B) 青衣城小巴班次吾夠密
C) 吾想同自由行共用

對於A 現時煩忙時間已經係點到點 非煩忙時間因客量不足繞道長康(多五分鐘車程) 並不過分. 如果客量充足小巴公司都吾肯繞道la.
對於B 如果班次不夠密係因為客量不足 自己開村巴加密班次 實際不合符經濟原則.
對於C 一向反對歧視 可要求酒店加強管理. 即始有村巴 自由行都可以亂上車ge 到時又係勞氣.

因此我吾覺得開村巴理據不足.

何況開村巴牽涉管理同津貼問題 如果一間專業ge小巴司都搞吾定條線 更何況管理處?? 其中屋苑ge村巴大多因偏遠而沒有小巴公司投標.

本人意見開村巴敝多於利 大家三思!

liuh

本來唔應該俾意見 不過liuh的觀點不錯 直得大家思考....

而最後決定開辦與否,要看看大部份居民的意願..
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

Re: --* 應吾應該開村巴? *--

[quote:cbdf3340bc="liuh"]
對於A 現時煩忙時間已經係點到點 非煩忙時間因客量不足繞道長康(多五分鐘車程) 並不過分. 如果客量充足小巴公司都吾肯繞道la.
[/quote]
邊有一行生意係一定有錢賺. 架. 照你咁講7-11 都吾係真係24小時都有行啦. 佢地吾通又可以因時段就吾同價錢咩 ? 邊有客會為商人吾為自己呢 ? 撘車係為方便的.依家佢一d都方便吾到人. 佢既存價值已經係0

對於B 如果班次不夠密係因為客量不足 自己開村巴加密班次 實際不合符經濟原則.
[/quote]

吾好意思. 我地係住客. 吾係做商人. 住客只為生活方便!
對於C 一向反對歧視 可要求酒店加強管理. 即始有村巴 自由行都可以亂上車ge 到時又係勞氣.
[/quote]
當其他人騷擾到你既生活. 我地就要有適當既行動. 我地申請村巴係最溫和既生法. 君不記得曾經有一屋村為左返對aids治療中心既示威行動呢 ?

大家有無諗過,其實我地既身份可能同酒店住客一樣。

大家都係藍澄灣內居住,而酒店個班就係短期租客,因酒店業主都有份比管理費。

各委員煩請代為查證是否屬實。吾該! :face13:

其實真係應該諗諗~ 雖然我都係偏向贊成

有村巴又未必解决到依家存在既問題 仲會引起更多問題....

都係錢作怪~ 我填問卷時都會諗 如果要我比貴D去搭仲要向管理費補貼 我又唔係咁想....

so 我都幾矛盾 一方面想加密班次 最好一去到就有車唔駛等 一方面又覺得幾"side" 人次唔夠都要開 因此而需要向管理費到補貼
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

In Yuen Long (i.e. 慧景軒)  村巴班次 are not frequent enought. i.e. 15-30 mins

將小巴站搬去 L1 出面~ 村巴用番而家個位~
總之唔想同班旅客一齊搭車~ (因為佢地成日一大班 一架車都坐唔哂 又要等下一架~ 你話麻唔麻煩?~)
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:b4ae7630ef="louis"]In Yuen Long (i.e. 慧景軒)  村巴班次 are not frequent enought. i.e. 15-30 mins[/quote]

not frequence 吾緊要. 但係最緊要班次準. 每個鐘既 0 15 30  45 都有車既話 我地就會方便好多架啦撘車.

對於村巴 本人有以下意見:

1. 現時88f 路線其實都可以接受 因為需求較 88g 少 可以不需要開一條村巴線去 tsing yi mtr

2.  如開設村巴線去 kwai fong 更實際 因為需求較大

3. 現時由本村 去 tst & central 較為不便 可以引入村巴服務

4. 本人並不同意有關補貼 因有部份業主並不需要該項服務而要補貼並不合理 但同意用者自付之原則. e.g. even 去 central 要 $15.00 都可以接受

[quote:73ea9ddb23="Alvin & Janis"]對於村巴 本人有以下意見:

1. 現時88f 路線其實都可以接受 因為需求較 88g 少 可以不需要開一條村巴線去 tsing yi mtr

2.  如開設村巴線去 kwai fong 更實際 因為需求較大

3. 現時由本村 去 tst & central 較為不便 可以引入村巴服務

4. 本人並不同意有關補貼 因有部份業主並不需要該項服務而要補貼並不合理 但同意用者自付之原則. e.g. even 去 central 要 $15.00 都可以接受[/quote]

個人覺得村巴是有實際需求的,而路線方面同意村巴服務應先針對需求大的路線,從從每早之輪候人數,真係明顯是葵芳線之客量需求較大,因此我都建議應先考慮葵芳線,一來可滿足較多居民之需求,二來因客量較多,空車比例會小d,相信需管理費之補貼將有機會減小,估計小巴公司都係88G比88F賺得多﹗當然,現時葵芳MTR重有無可供村巴停迫等侯之位置會係難度﹗