藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11008|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

門鐘的建議 [複製鏈接]

大家的門鐘,有冇發現好快冇電。
其實可否響出面買一SET 問鐘系統換左佢。
當然並非貼個新門鐘響度啦。
難度係用番門口個制,改裝另一個系統。
即係要識焊錫或辣雞。
請問有冇機電工程師,請指教
永遠愛著您 :em21: [/code]

差不多一個月就要換一次電  :em08:
原居民2004~2013

我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單!

你係出邊買左個鐘. 用濕電.
係佢個switch's broad有二點contact points . 你只要係二點拉二絛cable出來.
將cables connect to the orginal switch outside .
it will work gei la .

[quote:49a46ab2f7="matthewlee"]我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單![/quote]

可行嗎,我怕會燒
any photo??

[quote:7e1ac662ce="Stephen@RC"]你係出邊買左個鐘. 用濕電.
係佢個switch's broad有二點contact points . 你只要係二點拉二絛cable出來.
將cables connect to the orginal switch outside .
it will work gei la .[/quote]

stephen...你有冇試過?可行的話.........你呢個job要收幾錢 :

[quote:bb85dcc6cf="dick&queenie"][quote:bb85dcc6cf="matthewlee"]我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單![/quote]

可行嗎,我怕會燒
any photo?? [/quote]
怕乜鬼....燒左咪買過set 從新黎過囉...

如果簡單o的可以買個普通既remote alarm 改少少就返個型
install落去個"手禁"制果個位 加o的野墊o下又好 點都好 總之
"手禁"到就ok...

[quote:bda0dd7151="dick&queenie"][quote:bda0dd7151="matthewlee"]我買左個普通火牛 volt set 至1.5v (原本是4.5v 後來1.5v 就可以了)  然後剪去插頭 接到電池位 ok! 簡單![/quote]

可行嗎,我怕會燒
any photo?? [/quote]

我用緊! 3粒電都4.5v啦 我只用1.5v 我很懶 連辣雞都唔用 不過+/- 要靠"撞"
今晚如果有時間就上圖

[quote:44ea44959d="matthewlee"]
我用緊! 3粒電都4.5v啦 我只用1.5v 我很懶 連辣雞都唔用 不過+/- 要靠"撞"
今晚如果有時間就上圖[/quote]

辣雞都唔用.... 用膠紙貼實?  :

的佢係怕燒壞原裝個鐘  :

[quote:96ec60bd6d="saga"][quote:96ec60bd6d="matthewlee"]
今晚如果有時間就上圖[/quote]

辣雞都唔用.... 用膠紙貼實?  :

的佢係怕燒壞原裝個鐘  :[/quote]

拆開外殼 把電線直接繞上去門鐘本身的電線導電位