藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3934|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

--* 小巴站禁煙 *-- [複製鏈接]

小巴站禁煙
=======
(先此聲明 小弟絕無歧視吸煙人士 但求保護非吸煙人士的權益)

唔知大家有無試過等巴士或小巴時被逼吸二手煙? 苦於香港暫時沒有響公眾場所禁煙的條例 只好無奈接受現實. 但響私人地方 相信如果大多數業主贊成 我的可以頒布小巴站禁煙. 一來可避免小巴站煙頭滿地 二來空氣清鮮有利健康.

執行上只須響小巴站樹立禁煙標誌以示警惕 始終要靠個人自律.

我只不過提出建議收集意見 希望有業主委員幫手以達至實施.

長遠來講 本人希望響藍澄灣公眾場所全面禁煙.

liuh

讚成!排隊時,如果前後有人吸煙,我哋跟本無得選擇行開,同時有啲吸煙人士好習慣咁在臨上車前將煙頭隨處掉,通常係未熄添!

[quote:8b351f7f5b="abo&keung"]讚成!排隊時,如果前後有人吸煙,我跟本無得選擇行開,同時有吸煙人士好習慣咁在臨上車前將煙頭隨處掉,通常係未熄添![/quote]

十個吸煙人,有九個都係垃圾蟲! 如果你唔係,恭喜你,你品格十分高尚!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

如果我遇到咁o既情況,我會好「揚」咁「潑」開d煙,然後扮哂望 :detective 唔知邊度傳出怪味,「奏」哂眉咁 :poor: ,通常d人都會知難而退! :nowords:
:em06: ____________長路就算多漫長似沒盡頭 :poor: 您總緊靠著我輕挽我的手 :yeah: :oh: :sweat: :nowords: 那怕歲月一飄去未可留 :em21: 能找到真愛已足夠 :oops: :face13:

係啦,d二手煙真係好難頂。
有時響巴士站排隊等車時,見D人響度食煙,幾鬼臭。
不過又衰,香港政府冇立例,響公共巴士、小巴站全面禁煙,仲放個煙灰缸響度,比人排隊等車時,可以老奉食煙仔,死唔死。(><);
永遠愛著您 :em21: [/code]

一定要禁煙啦 都明知吸二手煙都會致癌
我都唔明點解香港政府容許人係公眾地方吸煙 如果我因吸二手煙死鬼0左
唔知邊個會負責呢.............
所以我地一定要齊心 合力反吸煙......... :em10:

[quote:e472fc62a0="alankle"]一定要禁煙啦 都明知吸二手煙都會致癌[/quote]

Agree!

尤其係佢地臨上車果一刻 如果支煙仲未食完 一定會好大力吸埋最後一口才上車 果下噴出0黎0既煙 直情可以令到排係後面果個人即時中毒身亡......... :twisted:

[quote:e315ebfddb="alankle"]所以我地一定要齊心 合力反吸煙......... :em10:[/quote]

支持.
:em10: 排隊等車吾准吸煙

支持! 贊成! 同意! 好!

二手煙真係好難聞,仲有害健康!