藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3340|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

酒店大陸住客昨夜「離譜」舉動! [複製鏈接]

大家都知依家多左好多酒店住客走過黎RC 5/F平台「參觀」、「散心」,同大家分享昨夜奇聞。 8)

小弟係住第5座既,昨夜約10時多一落88G,已見約10名酒店大陸住客係第5座門口徘徊,突見其中一名大陸人走埋5座玻璃門,用手不停搖動並欲進入;好彩5座個保安員即時制止並驅趕他們離開,總算有「做野」  :em11:   

小弟其後進入第5座後,都有問個保安員多唔多咁情況,佢話間唔中都有呢D情況,甚至見過有酒店坐客跟著RC住客入玻璃門,欲上樓添 :em03: 所以他們現刻都要多加留意此等異樣情況。

小弟建議各業委會委員儘快代我們反映:
1. 儘快研究加強RC 5樓平台保安的措施;
2. RC管業處儘快安排與酒店負責人會面,研究解決酒店開幕後酒店住客滋擾RC的情況;
3. 強烈投訴酒店不負責任安排,要求儘快加設如Shuttle Bus等配套設施,致使酒店住客無須再佔用現刻RC唯一兩條小巴線: 88F / 88G。 [今早9時許又有10多20個大陸酒店客排隊搭88G,唉  :cry: ]
4. 研究可否於酒店及RC之間加建「限制通道」及「限制進入時間」,有限度阻隔酒店住客進入RC範圍的人流量及時段等。
5. 其他 [有待大家加入]

Thanks

有樣野唔明 :

究竟 how many entrance from RC to hotel ?
T5 進入hotel ?
商場可進入hotel ?

有人曾說 : 從T6後面有條路可以進入hotel is that the official way ?

我反對太多"通路"通過去
我認為指示牌不足 遊客不知所措 佢地都好可憐!
他們橫衝直撞 無可口非 搏命推門入T5 以為有路吧!

坐以待斃  點解大家何不將留言(簡單都可以吧! 有腦的人自然識睇)書面fax去RC管理公司!!

還有 代表業主的業委會 您們也應該反映大家業主的訴求 已不是個別事例 如果為左RC更加好 您們應該注意!!

在這裡講有屁用 管理公司知不知? 理不理?

次次都要大家提出 定係出左事先做野 呢d就叫professional management service!!

Who authorise this ?
原居民2004~2013

真係唔明....其實只要再L5平台的左右兩邊加個閘將酒店同住宅分隔開
就會少好多類似既問題了 不過唔知係唔係有關方面怕這樣會影響酒店
的入住率(因為加閘後酒店住客出入會比較麻煩)..所以一直都用'拖字訣"

在很早未入伙之前某次非官方和管理公司的會議中我清楚記得管理公
司代表是很清楚地說明了酒店和住宅係會分隔開確保酒店住客不可以
隨便進出住宅範圍的 但到目前為止乜都無做過...係乜都無做過
而有關方面更是清楚地說明酒店住客是需要由另一出入口進入酒店範圍
但現在跟本就沒有相關的Policy去規管呢樣野. 唔係話而家就要立刻
突然做左好多野出黎去實行有關既安排 而係以我個人立場來說 是很
想要知道管業處而家做緊o的乜野 或者係打算有乜野安排 甚至簡單
o的只係想知道佢地有冇考慮過或是討論過相關的保安問題...

我個人覺得酒店既住客可能只是誤會了住宅呢邊既大堂係酒店的
其中一些出入口 以為可以過返去酒店果邊 例如坐life落去L2/L1再直接
行過去酒店 總比他們要繞過一座/六座旁邊的通道過返去酒店大堂
係行少好多路的...

如果住宅和酒店是可以完完全全做到100% isolate的話 我個人立場
是會讚成在酒店那邊的平台另外再加建一條類似蛇仔路的行車/行人通道
直接進出鄰近九號貨櫃碼頭那邊的回旋處好等酒店車 旅遊車可以完全
不會出現在住宅這邊的平台 減少酒店住客進出住宅範圍平台的必要性..

可以係每座出面放個牌係到,寫明:此處是私人住宅,閑人免進。

繁簡日韓英,五個語言。

另外叫酒店提供一個給遊客的詢問處,於蛇仔路附近。就好不過。 :em04:

[quote:381908e2f5="vivian"]代表業主的業委會 您們也應該反映大家業主的訴求 已不是個別事例 如果為左RC更加好 您們應該注意!!在這裡講有屁用 管理公司知不知? 理不理?次次都要大家提出 定係出左事先做野 呢d就叫professional management service!!Who authorise this ?[/quote]

業委已經好盡力 所以要為佢地拍掌 (拍拍拍...... :em11: )
管理公司比我感覺係好"婦人之仁".....

[quote:381908e2f5="hales"]真係唔明....其實只要再L5平台的左右兩邊加個閘將酒店同住宅分隔開就會少好多類似既問題了 不過唔知係唔係有關方面怕這樣會影響酒店
的入住率(因為加閘後酒店住客出入會比較麻煩)..所以一直都用'拖字訣"[/quote]

以前我都好似你咁諗...但佢地ge理據係5樓平台係公眾地方(即係話5樓平台ge業權酒店都有份...唔知我有無講錯 :!:  ) 所以唔可以阻止d遊客0係5樓活動.... :em05: 真係比佢地吹脹.......我都記得林生話過d酒店客唔會0向5樓落車 但係我成日見到搭的士ge遊客0向我地呢邊落客 然後又好迷惘咁去搵酒店ge路......點解唔直接車落酒店呢 係咪指示不足呢???

[quote:381908e2f5="Jeffrey & Shirley "]可以係每座出面放個牌係到,寫明:此處是私人住宅,﹝仲要加埋"遊客及閑人免進".....有邊個會認為自己係個"閑人" :em09: ﹞閑人免進。 繁簡日韓英,五個語言。
另外叫酒店提供一個給遊客的詢問處,於蛇仔路附近。(唔該加多兩個0向5座平台左右0Y.....加左好似好多人歡迎你咁 幾有賓至如歸ge感覺!!! :em12: )就好不過。 [/quote]

好喎!!!佢地而家淨係識得0向我地層樓周圍貼d"盛逸酒店"名牌 如果我係遊客 我都以為d住宅就係間酒店.....

可以係每座出面放個牌係到,寫明:此處是私人住宅,閑人免進。

繁簡日韓英,五個語言。

贊成增加指示!
遊客在rc找不到入口當然會亂衝亂撞,若指示清晰,rc的保安嚴謹,此等情況該會減少!

Can we reflect this fact to the management of the hotel(s) and request the hotel(s) to add some clear directory around the L5 of RC for the tourist? I think I couldn't find the hotel if I am tourist too!

Agree?

我連續兩日返屋企都見有 D 自遊行跟我入 Tower 6 話要返酒店. :?
其實只要 D 指示清晰 D 就可以避免哩 D 問題啦.

例如每座當眼處加上「住宅重地,閑人免進」;
酒店指示牌大個 D
唔係「癡」張紙就算
已經好好多啦.

好難註明"住宅重地,閑人免進" 佢地一定要經過L5先可以返酒店 除非可以連蛇仔路都晤比佢地入咁就得 ! <此事是沒有可能的>
JANICE :em11:

[quote:4f62f79949="OON"]好難註明"住宅重地,閑人免進" 佢地一定要經過L5先可以返酒店 除非可以連蛇仔路都晤比佢地入咁就得 ! <此事是沒有可能的>[/quote]

我是指於每座門口整個牌 o者.