藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5455|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

台灣好去處? [複製鏈接]

我想下月去台灣 請問有咩好去處? 住o既唔想太貴 一個人去咩地方好?
邊度有好o野食? thanks~
見過鬼就唔怕黑啦~

Re: 台灣好去處?

[quote:e5e30a2ce4="dracula"]我想下月去台灣 請問有咩好去處? 住o既唔想太貴 一個人去咩地方好?
邊度有好o野食? thanks~[/quote]

唔想貴,哈!你一定想死,上次我去時就住了一間所謂飯店的物體,簡直有up味呀!唔係的偏見,我公司經常去台灣的老世都係噤講 :em01:

我只會抱著到些一遊的心態,因為我好唔鍾意台灣的呢 :!: 除非你好鍾意買書同食街邊o野 :em09:

Re: 台灣好去處?

[quote:4542df87ef="dracula"]我想下月去台灣 請問有咩好去處? 住o既唔想太貴 一個人去咩地方好?
邊度有好o野食? thanks~[/quote]

台灣?好地方呀,多年前,我地兩口子,隻身去台灣做電波少年,不知幾happy..
台灣人又熱情,好幫手,唔同大陸人,個個樣衰加臭格。十問九唔應
記得有次去"野柳"巴士上的當地人,同我地不知幾好傾。
而"花蓮"那處有個老闆話車我地出花蓮市找酒店。
最感動莫過於,出地鐵時,問服務員"士林"怎去,他竟然充當導遊,介紹我如下
的日子去邊度去邊度。

住:天城飯店
去:太多了,唔知點講。

西門町d酒店唔係太貴...附近又有野睇又有野食.....可以問下價...
另外.....搭捷運已經可以去到好多地方....一定要試試.. :wink:
如果你鍾意食...一定啱你... :mrgreen:
祝旅途愉快~~~~

台北天成大飯店幾好新裝修交通又方便

我都會幾recommend住天成 一來算平 二來出入多港人..哈~
而且位於台北車站旁下邊就有捷運 行出樓下就係忠孝東路成條大直路 交通又方便
步行去西門町又算近 不過dracula兄你係打算去台灣玩o的乜野? 唔同既expectation
有唔同既route呢..

如果去台北的話...就記住去九份...幾多野睇...
最正係黃昏時間 揀間茶座 一邊歎茶一邊欣賞海灣山景 涼風習習 誠一樂也
:  :  :

[quote:668dc9273e="kitty&Raymond"]如果去台北的話...就記住去九份...幾多野睇...
最正係黃昏時間 揀間茶座 一邊歎茶一邊欣賞海灣山景 涼風習習 誠一樂也
:  :  :[/quote]

我都係最鍾意九份,不過比較遠,也愛食當地的芋圓,不過少食多"之"味。

你還可以嘆茶嘆到零晨兩點都無問題,好好feel o架 :mrgreen:

記得要去悲情城市個條樓梯影相,亦要帶防蚊用品,如果唔係好易變豬頭。

淡水都係一個唔錯既選擇黃昏時份睇日落0係路邊既茶座嘆咖啡
正!!!! :em11:
果度仲有唔小街邊小吃同埋上樓既咖啡店有d得意既家居小擺設賣
可以考慮下去架! 搭捷運淡水線尾站就到喇! :idea:

另外新北投浸溫泉都幾舒服幾relax同淡水只係幾個站之差咋!
諗諗佢啦!
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

我o岩o岩四月去過台北玩 今次去o左新北投浸溫泉 當然唔係露天風呂啦不過間溫泉旅館係新開o既 都幾靚o架 我同朋友只係walk-in入去揀浸私人房一粒鐘 每人只係一百蚊多少少 我o地仲浸o左成個半鐘都無額外收$ 之後仲可以o向coffee shop免費歎茶 都算係幾抵.

另外有一晚又去o左貓空飲茶 去貓空要撘捷運再轉小巴士 泡d茶幾香幾好飲茶梅都好好食 茶葉就貴貴地 不過路程就幾遠 一來一回車程都成兩個鐘.  :roll:

個人推介:em11:

太和殿麻辣火鍋 街邊小吃 7-11茶葉蛋 老天祿鴨舌

天成大飯店 地點方便. 可以代訂維格糕點 鳳梨酥 香芋酥 母親大人話好味. 走o個陣仲可以代安排私家車直出機場(7人van) 價錢同打的參唔多

捷運參唔多全部通晒車 非常方便 如果同一日來回多次可以買1-day pass
shopping/參觀/遊玩
諴品(敦南店) 市政府o個間新光三越 不過十一月去o既話 新光三越好似有感謝祭定係週年祭大減價. 如果鍾意藝術feel 可以去西門町o個間紅樓參觀參觀. 去貓空飲茶