藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4541|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

初黎步到,想問執漏問題! [複製鏈接]

由於本人剛收樓,想問下大家經驗,當時執漏要幾耐?有咩要注意?可否要求先執某些地方?或同裝修同時進行?最終係咪好多地方都唔會幫你執? .......ops: 太多問題,請指教!

最重要是,你地買一手定係二手...
如果係二手的話........就冇得諗住搵和黃同你地執漏。
如果一手的話(即直接由售樓處買),一般都應該四星期執漏期。
認真講,質素唔好諗住同新鴻基比,如果自己接受的地方,而想快D入伙的話
就唔好比佢地執,叫裝修師父幫手好過。
當然太過份的問題,一定要佢地跟進。
但好壞...每個人要求不同,好主觀。可參考其他post應該幫你們
永遠愛著您 :em21: [/code]

Glasses of the windows!

Re: 初黎步到,想問執漏問題!

[quote:94f01e09cb="公公婆婆"]由於本人剛收樓,想問下大家經驗,當時執漏要幾耐?有咩要注意?可否要求先執某些地方?或同裝修同時進行?最終係咪好多地方都唔會幫你執? .......ops: 太多問題,請指教!
[/quote]

您好歡迎歡迎.
不如打d常見d o既.
1. window glass 花.
2. 廚房廁所地磚花.
3. 大單位冷氣唔夠(全部大單位都會整).
4. 廁所個架容易趹落.
5. 爐架缺plastic support.
6. 地下空心磚and平水.
7. 廁所門條列.
期他睇有冇人add啦

[quote:402f4a4ed2="Billy"][quote:402f4a4ed2="公公婆婆"]由於本人剛收樓,想問下大家經驗,當時執漏要幾耐?有咩要注意?可否要求先執某些地方?或同裝修同時進行?最終係咪好多地方都唔會幫你執? .......ops: 太多問題,請指教!
[/quote]

您好歡迎歡迎.
不如打d常見d o既.
1. window glass 花.
2. 廚房廁所地磚花.
3. 大單位冷氣唔夠(全部大單位都會整).
4. 廁所個架容易趹落.
5. 爐架缺plastic support.
6. 地下空心磚and平水.
7. 廁所門條列.
期他睇有冇人add啦[/quote]thanks!你地覆得好快!我係一手貨尾單位,所以遲執漏!
請問 爐架缺plastic support.即係點!?如果我張defect form填左唔少,咁點?叫裝修師夫搞要收錢喎?你地一般都係4星期先搞得到,定係有d人早完工? :roll:

唔好意思中文打得唔好.
煤氣爐每個爐有個架每個架下邊有四粒膠粒支持個架.
好多人發現缺左.

我地果時千伙一齊收樓.
保華做唔切有D人幾個月都未執完.
我D5星期叫快.
有D野重唔肯執.

你依家少人收樓應該會好D.

[quote:961facbbbf="Billy"]唔好意思中文打得唔好.
煤氣爐每個爐有個架每個架下邊有四粒膠粒支持個架.
好多人發現缺左.

我地果時千伙一齊收樓.
保華做唔切有D人幾個月都未執完.
我D5星期叫快.
有D野重唔肯執.

你依家少人收樓應該會好D.[/quote]我本來都學你咁諗,少人就快,點知中心話d工人走晒,要重新call番佢地返黎,咁工人少咪一樣??! :em08:

最重要係追緊o的
唔係佢地會"food"佬唔理

首先你要研究清楚的項目 可唔可以執. 因為保華的工人 只會愈執愈差. 最理想係叫裝修工人重做 手工好好多.

[quote:eb0e14eedd="公公婆婆"]請問 爐架缺plastic support.即係點!?如果我張defect form填左唔少,咁點?叫裝修師夫搞要收錢喎?你地一般都係4星期先搞得到,定係有d人早完工? :roll:[/quote]
爐架果幾粒plastic 可以打去保養既供應 電話2721 7449 叫佢地直接寄番比你就得 我之前都係咁~仲快過叫執漏部比番你
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~