藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3685|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

請問咩叫做宏觀條控 [複製鏈接]

成日睇新聞講....
但唔知點解.....
永遠愛著您 :em21: [/code]

宏觀調控主要係指以簡接的方法去調控社會經濟的發展速度 防止經濟過熱或過冷 而不是用針對性政策去直接控制 避免過多地使用行政手段 打消企業的積極發展 例如以稅收 貨幣政策等 ...

今次中國的宏觀調控係一種短期性 突發性的手段 主要針對已扭曲的經濟現像 如物價 銀行壞帳等 並不是長遠政策....

經濟學上好似無宏觀調控這個詞 冇所謂呀 反正中共黨這種他們一班人話事既體制  宏觀調控只會變成一個口號 的大陸人就算知政府想點也未必聽. 而且班官講宏觀調控 做既又可能係另一套.

共黨既意思大約係叫的企業投資少的 投資者炒少的 銀行借少的錢 等個吹水經濟 不要吹得太大太快. 讓生產 GDP (Gross Domestic Product) 可以追上來. 明明想計劃個經濟 但又要學人扮市場自由 所以就話政策無改變.

宏觀調控可能係由 Macro Economics Adjustment 處借用.

無錯 經濟學係無宏觀調控 應該係中國特有名詞 淨係得宏觀管理 但宏觀管理係持續性 而中國的宏觀調控係突發生 又未盡相同.

[quote:a54cc4e2db="G-NET"]經濟學上好似無宏觀調控這個詞 冇所謂呀 反正中共黨這種他們一班人話事既體制  宏觀調控只會變成一個口號 的大陸人就算知政府想點也未必聽. 而且班官講宏觀調控 做既又可能係另一套.

共黨既意思大約係叫的企業投資少的 投資者炒少的 銀行借少的錢 等個吹水經濟 不要吹得太大太快. 讓生產 GDP (Gross Domestic Product) 可以追上來. 明明想計劃個經濟 但又要學人扮市場自由 所以就話政策無改變.

宏觀調控可能係由 Macro Economics Adjustment 處借用.[/quote]

唔好o禁偏激說到經濟政策 國務院班人算是一流專家(大把留學歐美的人材) 如林毅夫等 由計劃經濟過渡到的市場經濟成功的只有中國.  俄羅斯 東歐都是一團糟的
以前中國攪集體 人民由人出生到死亡都由單位負責 現在社保 醫療改革阻力已經很大 而且內地相當部分的人在急速發展中發現自己已經無法謀生 進步唔係唔得 但都要照顧o下人 我都唔會買部呀媽唔識開的電視回家 只好買部大家都識用的
也許會覺得很奇怪 有很多國營單位連年虧損 一張單要幾個人開幾次 為什麼不裁減人手呢? 那就做成下崗問題了
中國的田地是分成一小塊 每戶各自耕耘 為什麼不機械化 像美國一樣大農田?原因是中國經濟是為了養活人 暫時不是為了賺大錢. 幾個人已經攪惦 餘下的點處置?
中國的經濟發展 在某些範疇是很先進的 連教科書都未有 而且外國學者描述中國的經濟是"奇蹟"而不是垃圾

唔好日日都是共產黨 做得好就要讚 唔好就要彈 美國唔一定好 中國唔一定壞!  已經唔係文化大革命 不必所有東西與政治拉上關係!

[quote:4ebd29e43b="matthewlee"][quote:4ebd29e43b="G-NET"]經濟學上好似無宏觀調控這個詞 冇所謂呀 反正中共黨這種他們一班人話事既體制  宏觀調控只會變成一個口號 的大陸人就算知政府想點也未必聽. 而且班官講宏觀調控 做既又可能係另一套.

宏觀調控可能係由 Macro Economics Adjustment 處借用.[/quote]

唔好o禁偏激說到經濟政策 國務院班人算是一流專家(大把留學歐美的人材) 如林毅夫等 由計劃經濟過渡到的市場經濟成功的只有中國.  俄羅斯 東歐都是一團糟的
以前中國攪集體 人民由人出生到死亡都由單位負責 現在社保 醫療改革阻力已經很大 而且內地相當部分的人在急速發展中發現自己已經無法謀生 進步唔係唔得 但都要照顧o下人 我都唔會買部呀媽唔識開的電視回家 只好買部大家都識用的
也許會覺得很奇怪 有很多國營單位連年虧損 一張單要幾個人開幾次 為什麼不裁減人手呢? 那就做成下崗問題了
中國的田地是分成一小塊 每戶各自耕耘 為什麼不機械化 像美國一樣大農田?原因是中國經濟是為了養活人 暫時不是為了賺大錢. 幾個人已經攪惦 餘下的點處置?
中國的經濟發展 在某些範疇是很先進的 連教科書都未有 而且外國學者描述中國的經濟是"奇蹟"而不是垃圾

唔好日日都是共產黨 做得好就要讚 唔好就要彈 美國唔一定好 中國唔一定壞!  已經唔係文化大革命 不必所有東西與政治拉上關係![/quote]

:em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:

五體投地......高人.....事實上中國有很多好聰明的人.

但低文化的仍然好多.........