藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12108|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

煮食爐 好難 "tat" 著點解??? [複製鏈接]

請問大家有冇試過這情況 :?:  :?:  :?:

Re: 煮食爐 好難 "tat" 着..點解???

[quote:2c3bbfa7df="Mr. & Mrs. FireFire"]請問大家有冇試過這情況 :?:  :?:  :?:[/quote]
:em17: 乜你地入伙咁耐依家先至開爐啊?
我初初都唔識 tat火要禁住擰去"星"字 維持幾秒鐘先至好放手. 你再試吓啦.
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

Re: 煮食爐 好難 "tat" 着..點解???

[quote:85e4ee9f5c="leemoksau"][quote:85e4ee9f5c="Mr. & Mrs. FireFire"]請問大家有冇試過這情況 :?:  :?:  :?:[/quote]
:em17: 乜你地入伙咁耐依家先至開爐啊?
我初初都唔識 tat火要禁住擰去"星"字 維持幾秒鐘先至好放手. 你再試吓啦.[/quote]mine also has this problem as i 禁住turn to "star" it need to 15-20 second and i need to try 3-4 times
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

死伙 ! 我上手業主無用過個爐...會晤會壞左佢都晤知??
大家知晤知二手業主有無得保養.....好擔心!

其實我都唔係tat過好多次 不過次次都係要禁住好耐至得 尤其係最大個爈頭. 但係煤氣公司個哥哥仔試俾我睇果陣好輕鬆喎. 所以我諗個爈係冇問題 係我唔識tat.

[quote:ae5b7347c8="OON"]死伙 ! 我上手業主無用過個爐...會晤會壞左佢都晤知??
大家知晤知二手業主有無得保養.....好擔心![/quote]
我諗應該有. 唔使太擔心.

你地試o下再大力D噤落去先擰去"星"字,
因為我開頭都覺得好難"tat",
之後再大力D噤落去5-8秒左右就得喇!  

我同poon一樣上手業主無用過個爐...可不可以call煤氣公司上黎睇睇??
大家知晤知煤氣公司電話 ???叫佢地幫我檢查同裝煤氣 ??

thks

我研究左好耐 (因為最初係好難tat).....
1.  大爐係要先按下擰去"星"字 - 大火 再停幾秒左右(keep 住按下) 才可放手
2.  細爐就要先按下停幾秒 才可擰去星字放手.
藍澄藍澄我愛你

煤氣公司同個爐唔係同一間公司. 煤氣公司上黎開媒氣時會試俾你睇o既. 不過電話喺屋企 依家俾唔到你.