藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 18058|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

有無人知道 ??二手樓交吉前既驗樓工序 ?? [複製鏈接]

請問驗二手樓需要注意什麼事項 ??  :?:  :?:
要帶什麼共具去個單位做準備  ops:
因為我下星期一要驗樓 之前又無買二手樓經驗 有無人比到D專業意見  :?:

其實驗樓可以帶幾多人去 ?? :idea:

好擔心 :em08:  :em08:  因為無經驗 晤知點做..之前已經攪裝修和"恒昌"d傢俬令到自己無曬心機
:em01:

Re: 有無人知道 ??二手樓交吉前既驗樓工序 ??

[quote:b8893d190d="SEVEN"]請問驗二手樓需要注意什麼事項 ??  :?:  :?:
因為我下星期一要驗樓 之前又無買二手樓經驗 有無人比到D專業意見  :?:

好擔心 :em08:  :em08:  因為無經驗 晤知點做..之前已經攪裝修和"恒昌"d傢俬令到自己無曬心機
[/quote]

我都想知道 ! 有無人比到意見比我同 "SEVEN" ???

建議你找專人驗樓. 順便問下佢發現這些問題 可以點做.
我買呢度果時都係找人驗樓架.

我覺得百幾萬買層樓 比多少少去驗樓都係值得既.
買個安心咁law.

詹濟南: 電話號碼 – 82028217

你可以問問他.你是藍澄灣業主介紹. 可不可以平d.
我家638feet  $1000-
===

[quote:bb48e0ad6b="SEVEN"]請問驗二手樓需要注意什麼事項 ??  :?:  :?:

[/quote]

[quote:8b00fdeb48="BLUE"][quote:8b00fdeb48="SEVEN"]請問驗二手樓需要注意什麼事項 ??  :?:  :?:

[/quote]

我都想知道 ! 有無人比到意見比我同 "SEVEN" ???[/quote]

我以前買過2手樓 但不是新樓 所以沒有新樓那麼嚴 跟本不可能連崩 花都沒有.但如果是從未住過 就應以新樓標準
不過你應和上手業主傾掂責任問題 否則如果你驗到都沒有用. 以前好像有份checklist 你在網上找一找吧!! 驗樓帶幾多人都得 這是你的權益!

責任問題我真不敢答你 買樓花發展商有責任執漏 現樓反而沒有(樓市傳真報導過現樓貨尾發展商拒絕執漏) - 因為買賣前已經看過樓 連瑕疵也已經接受了!
所以不能馬虎! 到時雙方都不負責可麻煩了!

自制驗樓 form 詳細張间屋分區 例如: 大/細房 客/飯廳 廁所 廚房 走廊 大門 等。
再sub-section : 門 窗台 窗 電制 冷氣 牆身 電器 廚柜 水喉/制 馬桶 浴缸 花灑 抽氣扇 門鎖/鍾 ...
DC 相機 縲絲批(用作敲牆同地) 及一切要大業主及上手業主提供的文件資料 (水電煤 管理費按金單 保用/說明書...)
人就兩三個心水清的。

二手樓買賣絕對不同發展商新樓時交樓的程序 二手樓新買家於交吉前最後一次睇樓 只須按照雙方於正式買賣合約內容驗收 即先前雙方之協議 好像於交吉時有什麼東西要保留 如冷氣機多少部 廚房爐頭 舊有的傢具等等 有什麼東西須要拆掉清走 又如入左牆的東西是否跟先前協議安排 樓宇間隔是否同當初睇樓時一樣 我看只須要留意這些便OK 如OK的話 新買家就可完成收樓程序並通知律師樓放水給舊業主 其他如管理費按金 差餉及債務(如經立案法團的甲錢維修工程項目等) 律師樓應該會同你安排如何對數 水電煤不須理會 因為你會重新申請的.
至於新買家所擔心的收樓質數 這點就無能為力了 因為唔係買新樓 並無執漏清單的 因為新買家係買一層當時現況的單位 例如當時部冷氣唔係好凍 很嘈 牆身已有裂痕 地板又有些抄起左....... 等等 舊業主係唔會負責的 (除非舊業主好好人 同你裝修埋層樓交比你 錦就買多幾層斬唔怕) 甚至於拆掉入牆櫃時留下難看的巴痕 無水電煤 想試都冇得試(舊業主已CUT晒錶) 打風時窗戶入水等等 新買家都要承受 跟本無得追究 這就是一手和二手的分別 一切掌握在簽訂買賣合約時雙方的買賣協議內容. 不過買得二手樓都預左要裝修.

將心比己 有一天自己賣樓時都唔會講晒D衰野出來 La.......

買二手樓即係無保障
風險好大…萬一遇到賣係古惑仔 未大獲.......

要睇你醒唔醒啦.

我地買一手樓 都要追到個發展商死為止啦.

買二手樓有個好處 就係 如果比你發現左問題 你心裡有數. 覺得可以接受 便買.
不可以接受便可以不買.

相反 以我們一手買家 買時是樓花. 一直未收樓 都會好多野擔心. 如果收返黎的樓境觀唔好... 想賣都幾難... 我們所受的風險唔比二手買家少架.
好彩 而家都算係OK.
===

[quote:a9655c2864="OON"]買二手樓即係無保障
風險好大…萬一遇到賣係古惑仔 未大獲.......[/quote]

樓宇買賣是一種商業活動 一切應安合約為本 買家在簽約前應驗清樓宇問題及制定賣方要承擔內容 列出於買賣合約中 定出期限 如賣方未能如期完成 可以取消交易 通過律師取回定全.