藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5364|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

藍澄會收費原因 [複製鏈接]

我就已經去信消費者委員會 要求和黃地產解釋會所收費原因. 為什麼其他長實樓沒有此安排 我們藍澄灣的管理預算 為什麼不可以包括基本會所服務.

大家有心的話 一定要寫一封簡單的信件到消委會 好過用Fax或Email 可以使對方重視你的意見.

消費者委員會

1.  書面地址:

香港北角渣華道191號
嘉華國際中心22樓
消費者委員會

2.          電話: 2929 2222  

3.          圖文傳真: 2856 3611  

4.           親自前往各諮詢中心:
http://www.consumer.org.hk/website/ws_chi/profile/office_locations/OfficeLocation.html

5.    互聯網: http://www2.consumer.org.hk/ccweb/caseweb.nsf/ChineseComplaint?OpenForm

暫時只有明報有興趣採訪藍澄灣 但本人不能公開明報專線電話  大家如有意見 請聯絡黃光武區議員. 詳情如下:

黃議員會告知明報專線電話 大家隨意向明報發表意見 訪問以電話進行. 資料保密.

青衣長康村康美樓平台B308室
葵涌葵芳村葵智樓地下5至6號

電話:2436 9809 / 2429 2612

傳真:2489 1984

thx i'll take action

就會所每月收入場費一事 我已經寫左信到消費者委員會 希望大家一致杯葛 本人就連住戶証都不申請 如果成條村都唔交 FORM 你估會所可生存嗎 ?
唔好忘記 如果現在大家都入會支持的話 唔排除將來每年都加價 任人宰割 住十年就比足十年錢 冬季泳池唔會開 仲每月係錦比錢 又什麼球類活動都冇 這會所值每月付入場費嗎 ? 全港九新界之屋村會所都無須每月交入場費 點解我地要 係米好恰D. :em13:  :em13:  :em13:

得悉會所的收費,本人極之氣憤.
相信大家都希望有會所,但收費不合理,而與酒店住客共用,簡直是荒謬。
我希望大家團結,發表意見,共謀對策。
我們繳付每月的管理費已經很吃力,試問哪人有能力及願意多付金錢去養活會所?太豈有此理!天理何在?
我不相信有人會參加!
現階段,我會支持杯葛行動.
原居民2004~2013

收費原因好簡單 我一早已經知道啦! 我就係等今日才發表.

酒店第一座已經賣了給日本財團 做Disney遊客生意 不做月租住宅 即係話只有我們住客會用會所 三間酒店可能有自己的健身室 不需要俾錢和黃. 所以少了的會所收入 就向我們住客收取.

就會所每月收入場費一事我本人一定會杯葛 就連住戶証都不申請 如無住戶証不能回家嗎?

呢家好似無人話$150係會所費
和黃memo寫明呢$150係"住戶(發證)月費"
假如閣下不付 閣下沒有RC住戶的身份
佢有權唔比您出入!!
原居民2004~2013

[quote:d3b59f2f80="vivian"]呢家好似無人話$150係會所費
佢有權唔比您出入!![/quote] :em16:

The memo said maximum 7 residents' card each flat.
The first 4 applicants on the residents'card application form namely main card applicants are entitled for the 3 month club house membership for each flat. After the free period club house will offer/charge a monthly package of $150 for 4 memberships for each flat and an additional monthly membership fee of $100 per addition member (so expensive  :em07.

The resident card and the club house membership are "two things"

大家一致杯葛你估會所可生存嗎?

agree! $150 is so unreasonable. what facilities do we have paying $150/month per 4 people????

[quote:119c09fda7="vivian"]呢家好似無人話$150係會所費
佢有權唔比您出入!![/quote]

放心 La 我從未聽過番屋企要持有什麼証件 這裡是家園 不是國防部 試想有一日你的父母或親人來小住數天 唔通要同佢地申請個住戶証 仲要唔要書面通知管理處同去政府部門宣誓呀 ???

記住 間屋係我地架 管理都係我地比錢架.