藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9981|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

藍澄會 會費 [複製鏈接]

$150一個月大家覺唔覺貴?籃天海岸唔收會費用者自付做gym$10游水$15但我地比完月費仲要另外每次比錢玩好唔抵呀

可以黠做 ??? 不用的是否不需要比會費  :?

3個月後 :|  除消會籍 :em05:

好彩我未入會 但會不會沒人參加 將會加管理費 :cry:  :x

Club house also share with Hotel !!!

[quote:c2f88a4f0b="cshenryhk"]Club house also share with Hotel !!![/quote]

這點大家應該會知 因售樓書有提及 但要每月收入場費就係收樓時才知道 跟本就係欺騙業主 希望大家一齊投訴同杯葛  :em13:  :em13:  :em13:

如果將 $150 計入 mgt fee 即 around $1.52/ft. 同有大型 club house 屋村o既 mgt fee 相差無幾. 好燃過份.

這點大家應該會知 因售樓書有提及 但要每月收入場費就係收樓時才知道 跟本就係欺騙業主 希望大家一齊投訴同杯葛   

i will support you!!!!!

藍澄會 會費

點解唔想下每件事都有利有弊?
大約半年前和黃回覆會所是獨立經營 自負盈虧 不用管理費補貼

我想這是合理的 都算是用者自付 會所使用者不多 亦不能太多 所以補貼程度比上網高得多! 而且會所通常都是虧本的 實報實銷 未必是好事!

希望大家知道沒有東西是免費的 包括上網 村巴 會所等 只是用另一方式把費用算在大家身上! 留意盤賬 可能發現費用包在管理費上並不化算!

多關心大家的管理費賬目 今天小便宜可能令將來吃大虧!

Re: 藍澄會 會費

[quote:18a991104b="matthewlee"]點解唔想下每件事都有利有弊?
大約半年前和黃回覆會所是獨立經營 自負盈虧 不用管理費補貼

我想這是合理的 都算是用者自付 會所使用者不多 亦不能太多 所以補貼程度比上網高得多! 而且會所通常都是虧本的 實報實銷 未必是好事!

希望大家知道沒有東西是免費的 包括上網 村巴 會所等 只是用另一方式把費用算在大家身上! 留意盤賬 可能發現費用包在管理費上並不化算!

多關心大家的管理費賬目 今天小便宜可能令將來吃大虧![/quote]

比月費 其實會有問題.
比如你係一月有交會費 這樣你便有會藉. 但第二個月你未交會費 職員比你入 定係唔比你入好?  但係你係有會藉啦喎. 只係你未比錢姐? 佢亦唔可以沒收你張會藉卡. 咁又好難分辨有比會費同無比會費既人?

明唔明我講咩?
===