藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2120|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

請問有幾多人買 A,B,C,F,G,H (2房單位) ...... [複製鏈接]

FanStar
新晉板友

發表於: 星期六 六月 21 2003 11:59 am    文章主題: 請問有幾多人買 A,B,C,F,G,H (2房單位) ......     

--------------------------------------------------------------------------------

各位街方大家好,請問有幾多人買 A,B,C,F,G,H (2房單位)呢? 你地諗住會點樣“間”多一個主人房呢?

回頂端        

bunnud
Moderator版面管理員

發表於: 星期六 六月 21 2003 12:13 pm    文章主題:      

--------------------------------------------------------------------------------

要3間房咁多咩?咁個廳咪好細?

回頂端        

Billy&Christy
新晉板友

發表於: 星期六 六月 21 2003 12:30 pm    文章主題:      

我都唔會間多間房...再間多間房咪好迫lor

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期六 六月 21 2003 12:33 pm    文章主題:      

因為以上單位交樓時只係“間”左一間房,而示範單位個主人房都係以一個電視櫃分隔出來的,個度根本無牆及無門,所以嚴格來講以上單位只係一房單位。

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 21 2003 1:06 pm    文章主題:      

根據Floor Plan係間左2間房喎.唔會話賣2房到時得1房咁衰掛

回頂端        

hales

發表於: 星期六 六月 21 2003 7:48 pm    文章主題:      

bunnud兄 冇錯呀...坅Y兩房 不過主人房同廳之間係冇牆咖
所以要自己間呢.....你留心睇睇售樓書上既平面圖 灰色既先係牆呢

我係會起返度牆的....我唔想用櫃來間 因為隔音能力好差而且
亦會限死左以後想換電視櫃就麻煩了..

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期六 六月 21 2003 11:36 pm    文章主題:      

其實我都想間番幅牆係主人房同廳之間架,不過我又覺得如果係地磚或地上起幅牆上去,又好似怪怪地咁,所以我咪想問各位街方有乜好意見囉。唔知可唔可以要求發展商加番幅牆及房門上去呢?

回頂端        

hales

發表於: 星期六 六月 21 2003 11:54 pm    文章主題:      

o依? 問o下都好喎

地磚或地板上起牆既話呢...
係會度好個呎吋 然後響地磚/板上界走起牆果個位置既磚/板 然後先牆既
所以你又唔駛擔心起唔到牆呢

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期日 六月 22 2003 12:51 am    文章主題:      

hales 寫到:
o依? 問o下都好喎

地磚或地板上起牆既話呢...
係會度好個呎吋 然後響地磚/板上界走起牆果個位置既磚/板 然後先牆既
所以你又唔駛擔心起唔到牆呢

咁又係,不過我都同意可以向發展商要求加番幅牆及房門上去先,問下之嘛,起碼唔駛鋪好個地下,又要再界番走吽A咁浪費資源 ! 希望多D業主都發表意見喇,如果唔係得幾個業主要求,發展商肯定唔理我囉。

FanStar 在 星期日 六月 22 2003 12:55 am 作了第 1 次修改

回頂端        

bunnud

發表於: 星期日 六月 22 2003 12:54 am    文章主題:      

但係講明係兩房架喎咁都有得取巧???大集團真係大集團在下佩服佩服富貴都能如浮雲一間房同兩間房又有咩分別呢!  

Anyway唯有自己想想辦法啦間返木板都應該唔係好貴啫

回頂端

hales

發表於: 星期日 六月 22 2003 1:25 am    文章主題:      

之前我就係研究過一房同兩房既分別 就係可能會少一部冷氣呢
不過我問過發展商既人 係一共有三部冷氣的

重造個木板地大慨15000~20000左右啦 都好睇用乜野木料呢

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期日 六月 22 2003 1:42 am    文章主題:      

講得.琚A真係有少少取巧的,係官方網內 ..... (請參考附圖)

2-room.jpg - 26.86 KB
檔案被下載或檢視 12 次

FanStar 在 星期一 六月 23 2003 12:33 pm 作了第 1 次修改

回頂端        

bunnud

發表於: 星期日 六月 22 2003 1:42 am    文章主題:      

我前兩日去示範單位再睇多次有個紙牌寫明細單位送3部東x牌分體式架不過如果冷氣機的位置係同show傢俬package果個單位一樣的話咁就大獲喇  

個地板價錢就差唔多啦如果你始終鐘意木地板多D我都贊成自己俾錢整過好過對住果D篤眼篤鼻

回頂端        

bunnud

發表於: 星期日 六月 22 2003 1:44 am    文章主題:      

FanStar 寫到:
講得.琚A真係有少少取巧的,係官方網內 .....

帊敯邟琣a到時收樓可唔可以當係defect要妎〞蘤〝衪琝琣a?

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期日 六月 22 2003 1:51 am    文章主題:      

bunnud 寫到:
FanStar 寫到:

帊敯邟琣a到時收樓可唔可以當係defect要妎〞蘤〝衪琝琣a?

不過我覺得如果我真係想同發展商爭取的話,應該愈早反映,愈早要求會好 D !!  

回頂端        

bunnud

發表於: 星期日 六月 22 2003 2:01 am    文章主題:      

FanStar 寫到:
bunnud 寫到:
FanStar 寫到:

不過我覺得如果我真係想同發展商爭取的話,應該愈早反映,愈早要求會好 D !!

講得岩等我星期一打去問清楚先!

回頂端        

hales

發表於: 星期日 六月 22 2003 2:04 am    文章主題:      

bunnud 寫到:
FanStar 寫到:

理論些應該唔可以呢 因為圖則上已經表示左果個位置唔係牆了
坒S登咁樣就係樣你地買果o的裝修套孺O.....
而且起少度牆成本又底左 正所為一舉兩得......=.=  

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期日 六月 22 2003 2:36 am    文章主題:      

講真,如果得我2、3個小業主打去問,發展商肯定唔啋我喇,我相信起碼要儲夠一定業主數量,然後聯名書面去信反映及要求,利用群壓力,如果好彩的話或者?E280995D#先會注視我的。  

回頂端        

hales

發表於: 星期日 六月 22 2003 3:12 am    文章主題:      

咁好似好難做得到咁.....
點先可以聯到名呢?

反而我都幾想知道到底多唔多人用坉茬癡ppackage  

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期日 六月 22 2003 3:34 am    文章主題:      

hales 寫到:
咁好似好難做得到咁.....
點先可以聯到名呢?

反而我都幾想知道到底多唔多人用坉茬癡ppackage

真係幾高難度架,不過我覺得值得一試囉,唔好講免費喇,都起碼爭取番個特惠價幫助有需要業主起番幅牆及房門上去,我唸呢個要求都唔係好過分"?!!

而我就無用坉茬襖黈M嚏A咁你呢 ?  

回頂端

FanStar
新晉板友

發表於: 星期一 六月 23 2003 12:28 pm    文章主題:      

我剛才打左去發展商問過起番幅牆及房門既問題,個發展商職員態度幾好,妐傮|考慮呢個建議,並且會於短期內回覆。

回頂端        

hales

發表於: 星期一 六月 23 2003 7:24 pm    文章主題:      

o依? 咁幾號電話 等我又打去問o下先

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期一 六月 23 2003 8:41 pm    文章主題:      

電話號碼係 2128 7738 。
希望呇a真係會認真地處理這個問題喇,唔知多D人打去問,呇a會唔會重視D呢?  

回頂端        

bunnud

發表於: 星期一 六月 23 2003 9:19 pm    文章主題:      

我今日打過去妘ㄚY話會幫我反映喎信住吤惝r

回頂端        

hales

發表於: 星期一 六月 23 2003 9:53 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:
但係講明係兩房架喎咁都有得取巧???大集團真係大集團在下佩服佩服富貴都能如浮雲一間房同兩間房又有咩分別呢!  

Anyway唯有自己想想辦法啦間返木板都應該唔係好貴啫  

唔係太recommend用木板間既 因為:
1. 木板間既話如果想釘層板之類既野上去既話會唔夠力
2. 隔音勁差 如果有人訓緊覺 又有人響度睇電視既話會好嘈
(我以前舊屋就係咁)
3. 用木板唔係平得好多 因為用磚都唔係貴........(講左=冇講=.=?)
4. 用木板亦都唔會慳得到幾多位 因為木板牆用兩塊6分夾板
然後中間再用吋半木坊將兩塊木板釘堆一齊加埋打灰底同上漆
已經成3吋厚了 而且你又要留一定厚度黎整個門框 木板牆點薄
都唔可能薄過門框太多呢 所以都係慳唔到位
5. 木太多易有白蟻 (個地都係啦咁......笨...=.=)

就係咁囉 所以都係用磚牆好~

回頂端        

bunnud

發表於: 星期一 六月 23 2003 10:40 pm    文章主題:      

又係喎有道理

回頂端        

hales

發表於: 星期二 六月 24 2003 8:18 pm    文章主題:      

我今日打去 呇a話唔會起牆......=.=
吤禰s我幫趁呇a個傢私package........

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期二 六月 24 2003 8:52 pm    文章主題:      

昨天我打電話去問發展商時,那個職員話會幫我們向公司反映,並承絡會於今日答覆我有關加牆之安排 ...... 可惜我今天等了整日也沒有回覆  於是我便索性 sent 個 e-mail 去發展商反映有關問題,希望她們能重視我們小業主之意見,並盡快回覆有關之安排。   

回頂端        

moon
新晉板友

發表於: 星期二 六月 24 2003 11:18 pm    文章主題:      

hales 寫到:
我今日打去 呇a話唔會起牆......=.=
吤禰s我幫趁呇a個傢私package........

呇a果然好識做生意喎
好 等我都打個電話反映下先 比D群眾壓力呇a都好丫~ 呵呵~

回頂端        

hales

發表於: 星期二 六月 24 2003 11:21 pm    文章主題:      

不過我諗有機會呇a係知道我地夾埋打去.....呵~~
話唔定有人有睇呢個網都唔定呢

回頂端

bunnud

發表於: 星期二 六月 24 2003 11:43 pm    文章主題:      

呇a大大話話賣左成千個單位我地呢度就得小貓三隻如果咁都夾得埋我地的動員能力咪好勁咁呇a可能要我地幫手做PR了.

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期三 六月 25 2003 10:13 am    文章主題:      

大家放心喇! 我地只不過係想反映自己既意見"隉A(就算係夾埋又點呢,我地都係個別的業主,互相之間完全無關係,更有權反映自己既意見),完全同夾唔夾埋無關  而且一D覺得無問題既業主根本就唔會打去問。

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期三 六月 25 2003 3:39 pm    文章主題:      

發展商職員今朝已經回覆左我啦,呇a話未有考慮提供類似“加牆身及房門”之安排! 理由係未有其他業主有類似既要求! 跟著更叫我自己打去“恒x傢x”問下呇a做唔做喎 。。。。。   最後我同岏蕈雱畯羉◎N囥O個回覆,要呇A幫手跟進,跟住吨S話再向上司反映,而家唯有再等呇^覆啦  

回頂端        

hales

發表於: 星期三 六月 25 2003 8:29 pm    文章主題:      

其實我都會覺得有少少係 如果你未買果時講 機會可能會大少少..
買左先講 呇a可能會覺得你都買左喇 唔加返俾你你都係要俾錢呢.....=.=

回頂端        

新晉板友

發表於: 星期三 六月 25 2003 11:59 pm    文章主題:      

其實你地講到牆既問題: 想問問大家簽臨時合約時發展商有冇問你地要唔要加$880係大房同廳中間加個櫃(or 牆?)黎間房~~

其實我都唔係太明白個$880既意思打去發展商問過呇a話會45日內寄信問我地~~ 所以想問下大家有冇聽到加$880既事同埋有冇人知道多d詳情呢?

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期四 六月 26 2003 12:55 am    文章主題:      

Billy&Christy 寫到:
其實你地講到牆既問題: 想問問大家簽臨時合約時發展商有冇問你地要唔要加$880係大房同廳中間加個櫃(or 牆?)黎間房~~

其實我都唔係太明白個$880既意思打去發展商問過呇a話會45日內寄信問我地~~ 所以想問下大家有冇聽到加$880既事同埋有冇人知道多d詳情呢?

聽發展商講,加 $880 可以加個地櫃間開個房同客廳,地櫃係會用木製的,類似示範單位款,不過就唔可以將電視轉來轉去,並且會跟一個房門,而房門隻顏色就會跟地櫃一樣。我覺得本來呢個方法都唔差,但係一唸到用木製個地櫃的話,隔音能力應該會唔係好理想,所以我咪建議呇a加多 "起磚牆及加房門" 套嚏A比我選擇囉。

回頂端        

新晉板友

發表於: 星期四 六月 26 2003 1:16 am    文章主題:      

FanStar 寫到:
聽發展商講,加 $880 可以加個地櫃間開個房同客廳,地櫃係會用木製的,類似示範單位款,不過就唔可以將電視轉來轉去,並且會跟一個房門,而房門隻顏色就會跟地櫃一樣。我覺得本來呢個方法都唔差,但係一唸到用木製個地櫃的話,隔音能力應該會唔係好理想,所以我咪建議呇a加多 "起磚牆及加房門" 套嚏A比我選擇囉。

thanks ar~ Fanstar宜家我就清楚好多啦
不過想問下大家係咪仲未收到囥畛?5日內既通知信呀?我係6月頭買架仲有半個月多d就夠45日lu都仲未有信收ne

回頂端        

bunnud

發表於: 星期四 六月 26 2003 8:00 am    文章主題:      

我聽都未聽過添. 如果真係$880都ok丫係街做個普通地櫃都千千聲啦不過坁漲a櫃有冇款睇先???

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期四 六月 26 2003 10:25 am    文章主題:      

信件還未寄出,到時重會揀埋地版添。至於地櫃個款式同資料到時都會提及到,希望到時“恒x傢x”會早少少做個實物出黎睇睇先啦。

回頂端        

訪客

發表於: 星期四 六月 26 2003 1:21 pm    文章主題:      

發展商個職員剛剛回覆左我,話會進一步幫我去跟進喎,不過需要多D業主資料,如果有其他的業主想一齊爭取話,可以用私人訊息 (PM) sent 個聯絡電話俾我嗎? 我會同你講講有關進展。

回頂端

FanStar
新晉板友

發表於: 星期四 六月 26 2003 1:23 pm    文章主題:      

發展商個職員剛剛回覆左我,話會進一步幫我去跟進喎,不過需要多D業主資料,如果有其他的業主想一齊爭取話,可以用私人訊息 (PM) sent 個聯絡電話俾我嗎? 我會同你講講有關進展。

回頂端        

Not yet registered
訪客

發表於: 星期四 六月 26 2003 2:13 pm    文章主題:      

引言回覆:

How to send it to you ar? what's PM anyway?

thanks

回頂端     

ecchecch
超級無聊分析員

發表於: 星期四 六月 26 2003 2:17 pm    文章主題:      

Not yet registered
你要在此登記左做會員至可以用pm架 登記好簡單咋 同堆有個好名 唔駛做訪客

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期四 六月 26 2003 2:23 pm    文章主題:      

PM = Private Message = 私人訊息
即是係我每一個所 sent 出既 post 下面,有一個 “pm”既位置。Click 去就可以 sent 私人訊息俾我。

回頂端        

hales

發表於: 星期四 六月 26 2003 7:31 pm    文章主題:      

正如臺週刊所講 發展商賣藍澄灣係要有7成以上單位係一房設計既話
我諗爭取到發展商幫我地起返度牆既機會應該都會好微了
不過就算唔知 都應該出聲爭取o下既~

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期五 六月 27 2003 2:50 pm    文章主題:      

“恒x傢x”覆我話起磚牆及加房門會收 $12500。

回頂端        

hales

發表於: 星期五 六月 27 2003 7:12 pm    文章主題:      

FanStar 寫到:
“恒x傢x”覆我話起磚牆及加房門會收 $12500。

$12500?????有冇搞錯......=.=
$12500/2 都仲叫做係貴呀.....

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期五 六月 27 2003 7:25 pm    文章主題:      

咪就係貴囉  所以我會繼續向發展商爭取一個更合理安排方案,希望其他業主支持啦  

回頂端        

hales

發表於: 星期五 六月 27 2003 7:36 pm    文章主題:      

絕對支持~ 如果有乜野地方大家可以幫得上忙的話 不防說來聽聽

回頂端        

FanStar
新晉板友

發表於: 星期五 六月 27 2003 8:11 pm    文章主題:      

煩請 Simon&Michelle 及 hales 收 pm 。

回頂端

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 12:51 am    文章主題:      

12500 ... 真係貴左 D ...
況且 最好係和黃整埋啦 ...
因為d磚 / 櫸木係尨Q 一次過搞唔使再起地板加磚牆 ...
傢俬佬... 跟手尾當然貴 ~

再唔係就要等過幾年 坉茼a板死等一陣陣 然後自己搵人裝修一次過執 ...

對於入伙時會自己另外叫人鋪地板 又無用坉茬襖奰既戶主 似乎自己叫人整埋抵d 喇

$880 呢個只係加細房門?

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 1:50 am    文章主題:      

通常住落左都唔會點郁要整就趁入伙攪埋夆晥l終係自己屋企嘛! 其實大家接唔接受到開放式睡房呢? 我個人就唔多鐘意好似冇乜安全感咁!

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 10:36 am    文章主題:      

bunnud 寫到:
通常住落左都唔會點郁要整就趁入伙攪埋夆晥l終係自己屋企嘛! 其實大家接唔接受到開放式睡房呢? 我個人就唔多鐘意好似冇乜安全感咁!

單身一個人住 開放式當宿舍住唔係話唔得
個o個d 通常係d 好細既單位先會咁做

但妘戽茬璁麭ㄕ釵?(638/501) 呎 咁既面積一個人住唔附合經濟原則 XD

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 11:52 am    文章主題:      

有錢的話一個人住千呎豪宅都冇所謂啦 (講笑咋唔好嬲  ) 我諗好多藍澄灣業主都會係準備結婚或新婚一族有間房始終係會好D我都讚成.

不過個廳咁窄如果可以偷到個主人房黎用都幾好!但是我諗難度都真係好高要問下D做設計的朋友睇睇有咩高見先

回頂端        

moon
新晉板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 2:04 pm    文章主題:      

Saga 寫到:
bunnud 寫到:

單身一個人住 開放式當宿舍住唔係話唔得
個o個d 通常係d 好細既單位先會咁做

但妘戽茬璁麭ㄕ釵?(638/501) 呎 咁既面積一個人住唔附合經濟原則 XD

我就唔係太喜歡開放式睡房呢 試想想當一大班朋友黎到自己屋企 坐係個廳度 望到你張床...個感覺都咪話唔古怪...呵呵

我諗...我都係會整番個房lu 多個房始終好用D gei

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 2:34 pm    文章主題:      

moon我諗正常人都會好似你咁諗不過諗多個option都冇壞丫

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 3:12 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:
moon我諗正常人都會好似你咁諗不過諗多個option都冇壞丫

所以話呢 ... 要房係好 D ~~

鬼叫藍溢灣係水尾既服務式住宅咩 ...
70% 以上係一房單位係政府要求 ...

有得必有失 ...
有其他服務式既配套 ...
無用時就係無用
有用時就係方便...

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 4:21 pm    文章主題:      

咁多間主人房始終好D! 我都係諗住俾多個建議大家啫

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 4:33 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:
咁多間主人房始終好D! 我都係諗住俾多個建議大家"?

將廣 679 79% 實用率 可以整個三小房單位出來 個廳鬼死咁細 ~
其實你有錢裝修 以藍澄四四方方既間格 應該都叫唔難自己自主空間 XD

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 4:51 pm    文章主題:      

個廳太細唔好架始終廳係屋企人同朋友聚集地方你想係屋企開P問你點算?

回頂端

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 5:22 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:
個廳太細唔好架始終廳係屋企人同朋友聚集地方你想係屋企開P問你點算?

所以買左藍澄無買將廣 ...
個廳逼逼都都一麻將 一邊唱 K 丫 ...

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 6:32 pm    文章主題:      

Saga 寫到:
bunnud 寫到:

所以買左藍澄無買將廣 ...
個廳逼逼都都一麻將 一邊唱 K 丫 ...

睇怕我地第時個廳都放唔到麻雀枱喇唯有用麻雀版啦

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 6:53 pm    文章主題:      

鬼叫無錢買大屋咩 >.<

回頂端