藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 我是誰
打印 上一主題 下一主題

唔睇尤自可,一睇把幾火 [複製鏈接]

好恐怖我地大家一定要保護我們的家.
抵抗到底.

好驚呀...
我是誰 如果你有咩行動
就預埋我們啦~~~~~
我們一於團結到底 誓保家園 :em10:

12/5 上去都未整好 但我都無寫話要執漏!!

禁又好奇怪喎!!

大家冷靜... 冷靜....

雖然我和大家一樣為了defect 收樓,交通已經心急如熱熇上的小蟻,也受了不少氣,但萬事要以大局為重。我和你們的想法不同的是,不可斷然尋找外人如傳媒或議員幫助,把小事弄大,大事弄壞....

其實每逄收樓,一千幾百戶,二三千個腦袋,大家的要求總會不同,真金白銀百幾萬為的都是希望日後有一個安樂的家,同埋見到自己屋苑升值,鄰居門安居樂業...

可惜按交樓時樓的質素確係馬馬,但我們也要給予他們時間及幾會把問題解決,如果太快把件事弄大,短期確可以加予壓力,但是太大壓力的話很容易令人洩氣,這樣那有好的功夫交出來呢???長遠來說如果和管理公司,發展商或建築商弄翻了 那就更得不嘗失....

況且,據我觀察,管理公司現階段已經很努力,亦很幫忙,為我們跟進。他們現在亦不過是磨心。很多人已經冇假放好幾星期了,其實相反我們要鼓勵他們.....

其實他們承諾的執漏期為四星期,如果過了的話而又不給予完成或合理的解釋及落實的時間完成表給我(我們),我會第一個出來丙到佢呀媽都唔認得!! 但如果未到deadline而只是在維修期間全朋表面看他們的執漏過程去批判他們的成績,我個人覺得亦對他們不公平....

所以 雖然以上說話未必大家啱聽,我都希望大家克制,給予時間及幾會,不要在剛入伙就把關係弄得疆化吧...
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

睇曬所有街方的報告期實我系味應該將個大門用bubble紙protect呢 :?:
開心時大叫一聲.....Qoo.

我都好讚成wychan的意見,所謂萬事以和為貴,四星期的耐性我想是少不了的,宜謀定而後動。
====================================================== Home : http://www.samleung.net E-mail : saml@teacher.com ======================================================

想唔以和為貴都唔得啦 我驚如果我係咁打電話去嘈佢地 投訴佢地 佢地可能會發起"難渣" 走去我個單位度搞破壞 到時最蝕底 咪又係自己........ :cry:

宜家唯有忍佢四個星期 四個星期後如果再搞唔掂 先至再作出行動........... :evil:

[quote:a202b4812b="GM386"][quote:a202b4812b="piglet"]我間屋個大門框都無端端多左d用類似釘槍釘的洞  :em01:  :em01: 有成十幾個 原本都冇既!!! :em20:

最離奇就係 我個門框都冇野要執 唔知佢搞我個門框做乜~ :evil:  :evil:

佢d人(保華)話今個星期來換磚 我好擔心佢又整爛我其他的野呀!!!!
:cry:  :cry:
[/quote]

收到消息 話有人拉起橫額 追討薪金 可能有人發難渣... :?:[/quote]

I see this 橫額 when I go to RC at about 11:15 am today.  Around 10 workers are standing at the entrance of RC.  When I come back at around 1:15pm the 橫額 suddenly disappeared.  May be someone don't want others to know this.

我都好讚成wychan的意見. 四星期的限期16/5 就到 之後未整完我就丙到佢呀媽都唔認得!!