藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12036|回復: 61
打印 上一主題 下一主題

唔睇尤自可,一睇把幾火 [複製鏈接]

尋晚番去藍澄灣自己個單位睇,唔睇尤自可,一睇把幾火
我道大門門框比人整/撞到花晒,重有幾處地方毁壞。
我個單位鎖匙只有我同管理處(執漏工人)有,係唔係因為我上個星期六召集咗大家去同管理處林生開會/聚會,又或者係我成日向管理處投訴執漏工人手工馬夫,以致有人(唔小心地)整花我道門?佢地亦好小心地(只是) 毁壞咗我道門,因單位內沒有任何可見的破壞!?我馬上向保安員投訴,要求佢馬上幫我聯絡管理處林生,佢話管理處已收工,叫我聽日自己揾管理處!我馬上打999,話我個單位被人刑事毁壞!保安員立即叫我等等,馬上有保安主任來到。

保安主任來到,我同咗佢去到我個單位,佢睇咗我道大門,都同意好唔得,但佢地話我道大門(只係外面花咗) ,單位內又冇毁壞,冇証據可証明一定係執漏工人做,又問我會唔會係我D傢俬工人搬傢俬整花!我同佢講我間屋未開始做裝修,更加冇可能有工人搬傢俬。佢馬上改口話可能係附近工人搬野時唔小心整花,唔會係有心破壞。

我真係好慶,亦有點心灰!

我地係真金白銀比咗百幾萬買樓,重要供多廿幾年,欠落銀行一身債,買個修修補補多多是非嘅單位,宜家叫和黃幫我地執漏,又要好似乞兒一樣求佢地。
我真係想知我地可以點,我只係想要一間滿意嘅單位,同要求佢做到買摟時售樓書上的野。我D要求係唔係好過份?

Re: 唔睇尤自可,一睇把幾火

[quote:9e0b4f846b="我是誰"]尋晚番去藍澄灣自己個單位睇,唔睇尤自可,一睇把幾火
我個單位鎖匙只有我同管理處(執漏工人)有,係唔係因為我上個星期六召集咗大家去同管理處林生開會/聚會,又或者係我成日向管理處投訴執漏工人手工馬夫,以致有人(唔小心地)整花我道門?佢地亦好小心地(只是) 毁壞咗我道門,因單位內沒有任何可見的破壞!?我馬上向保安員投訴,要求佢馬上幫我聯絡管理處林生,佢話管理處已收工,叫我聽日自己揾管理處!我馬上打999,話我個單位被人刑事毁壞!保安員立即叫我等等,馬上有保安主任來到。

保安主任來到,我同咗佢去到我個單位,佢睇咗我道大門,都同意好唔得,但佢地話我道大門(只係外面花咗) ,單位內又冇毁壞,冇証據可証明一定係執漏工人做,又問我會唔會係我D傢俬工人搬傢俬整花!我同佢講我間屋未開始做裝修,更加冇可能有工人搬傢俬。佢馬上改口話可能係附近工人搬野時唔小心整花,唔會係有心破壞。

我地係真金白銀比咗百幾萬買樓,重要供多廿幾年,欠落銀行一身債,買個修修補補多多是非嘅單位,宜家叫和黃幫我地執漏,又要好似乞兒一樣求佢地。
我真係想知我地可以點,我只係想要一間滿意嘅單位,同要求佢做到買摟時售樓書上的野。我D要求係唔係好過份?[/quote]

我是誰 我地唔可以屈服於佢地 8)  8) 一於與其他同一命運的業主聯成一線. 我會同你一齊去攪!!!!

若4個星期執漏期未完成所有執漏   或 再有執左仲差情況  

1-聯絡消費者委員會

2-請大家可以通知蘋果職員等佢地比壓力發展商.
Tel: 27860099 Mr Fung

3-2128 7500 找 負責藍澄灣的經理
我都會打去!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   

4-聯絡葵青區議會議員
李志強議員:
電 話: 24360616
傳 真: 24360617
電 郵: info@leechikeung.com

5-集體出律師信

6-集體唔交管理費

請大家多多支持!!!!!

其實我們苦業主可以點做呢?有無人可以幫到我地呢?可唔可以揾區議員幫忙呢?早知咁麻煩唔買樓好過!

其實我們苦業主可以點做呢?有無人可以幫到我地呢?可唔可以揾區議員幫忙呢?早知咁麻煩唔買樓好過!

大無良發展商完全無理會我們這班小苦業主的要求 簡直無天理和良心可言 不知所謂...

我都擔心過呢個問題架! 因為我地既大門後面冇磁石可以吸住長開 所以我都擔心d 工人出出入入會撞花大門門框 估唔到真係發生左呢d 事...
好擔心呀...  :em06:  :em06:  :em06:

Re: 唔睇尤自可,一睇把幾火

[quote:bbcbdd7351="ROCKAN28"][quote:bbcbdd7351="我是誰"]尋晚番去藍澄灣自己個單位睇,唔睇尤自可,一睇把幾火

我真係想知我地可以點,我只係想要一間滿意嘅單位,同要求佢做到買摟時售樓書上的野。我D要求係唔係好過份?[/quote]

我是誰 我地唔可以屈服於佢地 8)  8) 一於與其他同一命運的業主聯成一線. 我會同你一齊去攪!!!!

若4個星期執漏期未完成所有執漏   或 再有執左仲差情況  

1-聯絡消費者委員會

2-請大家可以通知蘋果職員等佢地比壓力發展商.
Tel: 27860099 Mr Fung

3-2128 7500 找 負責藍澄灣的經理
我都會打去!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   

4-聯絡葵青區議會議員
李志強議員:
電 話: 24360616
傳 真: 24360617
電 郵: info@leechikeung.com

5-集體出律師信

6-集體唔交管理費

請大家多多支持!!!!![/quote]

Totally support!!!
Please let me know if any supportive action is required!! I go for it!

:em10:  :em10:  :em10:

我有個朋友單位度門的門框都花左 懷疑係工人推車仔搬野時 撞花左...... :twisted:
所以我打算用膠紙或卡通紙皮包住度門框.....唉!....指意果班友仔小心d....哂氣..... :em05:

我已經聯絡左李永達議員辦事處. 大概 描述了我地的情況.

該處職員已紀錄在案 佢會通知李永達議員. 睇下可以怎樣處理!

請大各受害的業主email或留言或預備你地的情況 事件經過 聯絡方法. 單位. 証據....
以便日後跟進及採取行動!!!!

今朝早十點正,收到管理處林生電話,佢話聽到我單嘢,如果有需要的話可代為報警,又話點都好一定會揾工人幫我搞番好佢。叫我三、四日後番去睇睇,又話無論如何我個單位四星期一定搞好。

林生又同我講,佢地喺上次開完會後,所有有關職員已經日以繼夜地進行執漏,以期能在四星期內全部完成,林生更同我講:[林生(因本人亦姓林)! 大家出來行(他可能誤會我是江湖人士),有什麼是不可以解决?我地管理處係幫緊大家做野,都希望大家能比時間管理處去做,我昨晚六時收工後一直在其它單位跟進執漏至九時多,如果覺得管理處或佢本人做得唔好,不妨直言。],又說其它問題包括交通及會所管理處都在進行中,日後會以通告或其它形式通知業主進度。

本人對林生的工作態度一直給于八十五分,亦明白管理處已經很努力,本人在此對管理處致歉,及重新本人投訴的是承建商及長實和黃,並非一直為藍澄灣盡心盡力的管理處。 :em14:  :em14: