藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 我是誰
打印 上一主題 下一主題

收樓答問大會後記(出席業主超過五十人) [複製鏈接]

我想補充呀!就係隔火層保安問題!

林生話因為消防規例 唔可以上鎖
佢話隔火層為全座最通風的位置 (風涼水冷~~) 可能有工人會到隔火層休息
(所以之前有鄰居見到d工人好以0係隔火層度隔房 :x )
唯一解決辦法係~~~加緊巡視:|

因為我住0係隔火層上面 所以好重視呢個問題
如果隔火層保安出現問題 將來d不法份子匿埋0係入面 都會影響到其他鄰居
所以話比大家知!!

[quote:dc890baa9a="Tomato"]我想補充呀!就係隔火層保安問題!

林生話因為消防規例 唔可以上鎖
佢話隔火層為全座最通風的位置 (風涼水冷~~) 可能有工人會到隔火層休息
(所以之前有鄰居見到d工人好以0係隔火層度隔房 :x )
唯一解決辦法係~~~加緊巡視:|

因為我住0係隔火層上面 所以好重視呢個問題
如果隔火層保安出現問題 將來d不法份子匿埋0係入面 都會影響到其他鄰居
所以話比大家知!![/quote]

If it cannot be locked there should be alarm system. If not we should request BMO to install one.

唔上鎖 冇問題.  不過要用果d一推個alarm就響既門design同加上cctv

點解個會所係冬天開 但泳池就7月用得.
咁係唔係要人地著住泳衣周圍走... 同點入泳池ar?  唔通要打開窗跳落去泳池?

其實大家可以參考將軍澳廣場的業主做法,成立一個業主關注組,集合大家的意見直接與和黃,和管理公司高層對話。這樣會有更大的成效。 8)

[quote:da50e118c5="Mr. & Mrs. FireFire"]空心牆其實是標準合格建築物料 ...... 有冇攪錯呀... :shock:[/quote]佢可能會錯意因我見過有人拆梗房的牆裏面的結構是一個個平排的圓形(通心).不是我地所講的批盪鬆.

[quote:c433c722f5="Teresa&Fai"]no......... :em16:

以前我都買過一個返屋企比亞媽......仲即席示範比亞媽睇.....已經用繩縛好.....但最後都跌落街........太厚的玻璃係唔得.........[/quote]

咁恐怖!! :em07:

我今日打左去蘋果日報24小時投訴熱線投訴收樓質素極差執漏完又出另一個執漏又唔比任何文件證明4星期內一定會完成所以執漏只是口頭承諾

由於本人只是上星期才交defect list所以蘋果職員建議本人如逾期仍未完成執漏可以再致電給他因為佢地影相方便跟進
我有建議佢地直接去我地個網站看清楚但佢話只會接受電話落案不會主動查明.

如有其他業主已過執漏期可以通知蘋果職員等佢地比壓力發展商.
Tel: 27860099 Mr Fung

若4個星期執漏期未完成所有執漏 :evil:  :evil:  或 再有執左仲差情況 :twisted:

1-聯絡消費者委員會

2-請大家可以通知蘋果職員等佢地比壓力發展商.
Tel: 27860099 Mr Fung

3-2128 7500 找 負責藍澄灣的經理
我都會打去!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :twisted:  :twisted:

4-聯絡葵青區議會議員
李志強議員:
電 話: 24360616
傳 真: 24360617
電 郵: info@leechikeung.com

5-集體出律師信

6-集體唔交管理費

仲有: 我是誰 可唔可以group埋o的業主 一一齊集體投訴!!!!

打左去和黃 有個黃小姐她們是MARKETING部份 執漏是GARY LAM那邊負責
只能跟進 左推右推 走去管理處 情況一樣 足足五個星期 愈造執漏愈多問題
間屋好多垃圾 廁所又給她們弄到漏水 簡直火都呢哩 :evil:  不知如何是好  :em13:  :em13:  :em13: