藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1275|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

反對人大無理釋法,支持零八普選,請星期六去遊行... [複製鏈接]

反對人大無理釋法,支持零八普選,請星期六去遊行...

最多之後一起去rc威....
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

可能我咁講會比人追打...;-) 但君子和而不同 希望講得唔好最多柴台 唔好打面 搵食架...

對不起 我不堅持零八普選 也不反對人大釋法.
我討厭"爭獻主" 但老實也不喜歡"盲煮派";
大家半斤八兩 "講就天下無敵 做就有心無力"

民主只不過是權力更替罷了 政治從來就是爭權 不能解所有問題.
我是陰謀論者 我不信有人可以大公無私.

現在很多人滿腔熱血 好像20年代的青年相信共產主義理想可以救國...

民主不是簡單少數服從多數 你冇份選我就唔理你 吼你荷包;
這是多數人強姦少數人 但而家d 人只講權利...

如果有日 d 議員可以堅持correct見解 否定選民一些短視要求 到時d 人就真正成熟勒 (八萬五當年人人話好架 我仲記得當年公屋出售 有個阿伯響kcr同我ngao 話好 結果有目共睹...)

其實遊行,于事 無補。
事實歸於事實,結局冇得改變。
即使全港人上街遊行,普選都係唔可以實現。
熱血只不過係一個表現方式,
最怕係被人利用了。
小弟自少響右派學校讀書,對共產黨沒有好感。
六四事件,週會上...阿sir哭泣灑淚,同老豆八號風球上街喊"打倒李鵬"
唉.......
今天我在大陸公司做野,所謂的制度....就好比現今的香港政府。
淡了....做人就係咁....
做人要爭取一些,可以爭取到的東西
永遠愛著您 :em21: [/code]

我最怕搞到好似台灣咁咋 佢地夠民主啦
都唔見得經濟好好 個"亞餅"中伏真係假到咩咁
但係"蓮餸"都唔係好得好多 兩個爛橙揀一個 都係爛橙!! :em12:
所以 我都唔反對人大釋法~
我好同意亞dick講 最怕被人利用左咋~
好似上次地方選舉 有好多人都根本唔係睇人"戰績" 只係睇佢背景
總之係親中就唔投 抹殺左人地咁多年的努力 我覺得咁都係好不智的做法~
但亦都明白大家的擔心同關心 不過而家內地都越來越開放
我覺得唔係好需要咁急咁去決定一定要普選 普選個布殊出來都唔知好定唔好lu~

just 發表下意見 如有冒犯之處 還請多多包涵~ :em11:  :em11: