藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2557|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

綠茶mousse [複製鏈接]

琴晚o向屋企試整綠茶mousse,雖然係trial 1,味道都唔錯o架,不過仲有需要改良o既地方,大家不如都試o下整:

材料(5.5吋圓餅箍)
蛋黃(1隻)
糖(25g)
淡忌廉(130g)
魚膠粉(5-6g)
水(20g)
綠茶粉(5g)
奶(10g)

餅底
蛋糕一片(綠茶或牛油味)

方法
1. 先將蛋糕放入餅箍內備用
2. 將奶加入綠茶粉內,慢慢攪勻至沒有粉粒
3. 將水加入魚膠粉內,輕輕攪數下,坐熱水
4. 打起淡忌廉
5. 將蛋黃,糖打起至奶白色,加入魚膠水
6. 綠茶奶加入(4)內,再與(5)攪勻後,倒入餅箍內,放入雪櫃大約60分鐘即可。
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

Re: 綠茶mousse

[quote:a952c94f87="bikbark"]琴晚o向屋企試整綠茶mousse,雖然係trial 1,味道都唔錯o架,不過仲有需要改良o既地方,大家不如都試o下整:

材料(5.5吋圓餅箍)
蛋黃(1隻)
糖(25g)
淡忌廉(130g)
魚膠粉(5-6g)
水(20g)
綠茶粉(5g)
奶(10g)

餅底
蛋糕一片(綠茶或牛油味)

方法
1. 先將蛋糕放入餅箍內備用
2. 將奶加入綠茶粉內,慢慢攪勻至沒有粉粒
3. 將水加入魚膠粉內,輕輕攪數下,坐熱水
4. 打起淡忌廉
5. 將蛋黃,糖打起至奶白色,加入魚膠水
6. 綠茶奶加入(4)內,再與(5)攪勻後,倒入餅箍內,放入雪櫃大約60分鐘即可。[/quote]請問邊度有綠茶粉賣?? :!:
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

you can find in citysuper  :wink:

崇"江"都有得賣o架,但係最好用無糖無奶o個d
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

bikbark 不如第日直接上你屋企試下.... :mrgreen:

好呀,難得你唔嫌棄,我當然無任歡迎啦。其實我整o既蛋糕通常都係我自己食晒,因為我屋企人唔係好食甜o野,一個蛋糕我至少食半個,所以越整得多,個人就越"珠",你幫輕o下hales同我o個胃都係好o架!

不過第日我屋企唔開飯,可唔可以上你屋企黐餐呢? :em19: