藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2908|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

牆上小昆蟲 [複製鏈接]

請問各位鄰居有冇發現牆上有一隻隻好鬼細既昆蟲?  通常潮濕就會出現, 我試過用漂白水抺, 但冇幾耐又會出番黎!!  可以用咩方法對付佢地呢?
dogdog

我都有,細到只見到黑色一點,都唔知咩來,我家用牆紙,只係在地上見到.....

都係保持空氣流通、地方乾爽,老生常談。
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

依條link講的應該係我家的小昆蟲,佢話叫"卜坭"??:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-1633397-1-177.html

保持空氣流通又談何容易呢?!  平日返工要閂哂所有窗, 你都知我地屋苑D設計架喇, 一落雨就撇哂入屋, 大風既話仲好容易扯開D窗, 點會放心開咗D窗出街呢
dogdog

RC 死症,只要有木ge地方就有(裝修過用貴木除外),特別係厕所鏡座柜,因為通風唔夠;由其是 RC 用既係次次次級木,差過公屋用果D,面皮就懶靚。

我家的情況,是在廳出現,房不見,但論通風,廳的widow 基本上長開,反而兩間房真的好少開window,尤其細房,因為上下左右,經常cooking,好大味,所以都唔知是不是和通風有關。

最初我是買黃色煙霧器,好work ,夏天用,5、6月用完一次就okay,但舊年用完好快又出現啦,好煩。

都係保持空氣流通、地方乾爽,老生常談。
grassman 發表於 2010-5-3 13:59