藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3205|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

如果係太古坊返工有咩車係最快?? [複製鏈接]

我返9:30am.... 如果係太古坊返工有咩車係最快?? 朝早搭巴士去上環要幾耐?

Re: 如果係太古坊返工有咩車係最快??

[quote:2eef7300bb="emilywws"]我返9:30am.... 如果係太古坊返工有咩車係最快?? 朝早搭巴士去上環要幾耐?[/quote]

搭948囉 20分鐘到上環 last一班車大概係8:25am左右...
Rambler Crest Soccer Club

由青衣去太古坊就未試過 不過調返轉就試過 … 我知道有架綠van! 係海光街尾 近住芬尼街 好似係個間餃子店門口!!! 綠van車頭係寫住去筲簊灣架! 唔係寫葵芳架!!! 我第一次坐個時 係車頭望下望下...跟住個司機就"boot" 我 咁我就上車問係唔係去葵芳! 佢話係就比$ .... $17!!!! 都好快 東廊 西隧 麗橋 美孚 跟住就葵芳啦!!!! 中途好似冇站 因為全部都係highway!!!! 所以咁快到囉!!! 我坐過兩次 都係差不多6點上車 好快上齊人就開車啦!!!

我估朝早都有 不過唔知 d 時間係點! 同上車地點! 我估都係落車個度上車(即係葵涌廣場 面對葵仁樓 個度有好多小巴站架)!!!!

希望幫到你啦地啦!!!!

Cel

[quote:c3bd8d4efc="Cal & Cel"]由青衣去太古坊就未試過 不過調返轉就試過 … 我知道有架綠van! 係海光街尾 近住芬尼街 好似係個間餃子店門口!!! 綠van車頭係寫住去筲簊灣架! 唔係寫葵芳架!!! 我第一次坐個時 係車頭望下望下...跟住個司機就"boot" 我 咁我就上車問係唔係去葵芳! 佢話係就比$ .... $17!!!! 都好快 東廊 西隧 麗橋 美孚 跟住就葵芳啦!!!! 中途好似冇站 因為全部都係highway!!!! 所以咁快到囉!!! 我坐過兩次 都係差不多6點上車 好快上齊人就開車啦!!!

我估朝早都有 不過唔知 d 時間係點! 同上車地點! 我估都係落車個度上車(即係葵涌廣場 面對葵仁樓 個度有好多小巴站架)!!!!

希望幫到你啦地啦!!!!

Cel[/quote]Thanks Cel
我之前放工都搭過返葵芳 真係好快 但返工就唔知點搭啦~ 你知啦 返工快最緊要過放工快嘛~  :em12:

1. 應該係 紅VAN 不是"綠"VAN.
2. 據知早上是沒有去香港島方向的 只有下班時段由香港島回來的 還有如果遇有大時大節(eg. 做冬) 它分分鐘會停駛 因為它根本是由來往荃灣銅鑼灣的紅van抽出來行的.
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:e0b5d2762c="kk-in-hk"]1. 應該係 紅VAN 不是"綠"VAN.
2. 據知早上是沒有去香港島方向的 只有下班時段由香港島回來的 還有如果遇有大時大節(eg. 做冬) 它分分鐘會停駛 因為它根本是由來往荃灣銅鑼灣的紅van抽出來行的.[/quote]

對呀,我試過在葵方找哩架車,找不到個站,可能真係只有由港島過黎!

咁講法即係無咩快嘅交通工具可以返太古坊?! 我試過搭948 係快就幾快 不過過完西隧要塞成15分鐘先拍到去維得 共搭左45分鐘先去到上環.... 轉埋地鐡去太古要成個幾鐘.... :dead:

[quote:99dd16033a="emilywws"]咁講法即係無咩快交通工具可以返太古坊?! 我試過搭948 係快就幾快 不過過完西隧要塞成15分鐘先拍到去維得 共搭左45分鐘先去到上環.... 轉埋地鐡去太古要成個幾鐘.... :dead:[/quote]

唔係成日都咁塞的...通常出左西隧5-8分鐘一定埋到信德個站...
Rambler Crest Soccer Club