藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2990|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

給朋友一個醫飛滋的良方 [複製鏈接]

夏秋交替大家既口腔好容易會生飛滋啊!
不過原來"林柿"係一種特效醫飛滋的良方
近日街市超市生果檔開始有貨喇 快快
買黎試下啦!
平時食林柿個口會痺痺地既~原來果d令
我地覺得痺痺地既物質就可以對付飛滋架
!口腔有潰瘍既地方重會特別痺添食完即
時唔痛食多兩次就好番晒!
好過x兔牌呢!
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

我以前都有以下情況,真係點攪都冇用:
我想知用d咩野可以令飛滋快d好番,尤其係一d較嚴重既飛滋,例如︰成口都係幾粒走埋一齊,變成好大粒,令到好痛講唔到野,又食唔到野

飛滋是一種復發性口瘡,是出現在口腔軟組織上的潰瘍。這些軟組織包括面頰、口唇和喉嚨的黏膜及舌面。飛滋是不會傳染的。

徵狀

飛滋會令口腔黏膜腫脹。開始時是橢圓形或圓形的小泡。過了一天後飛滋邊緣變成紅色,中央則呈微黃或灰白色、微凹的潰瘍。受到辛辣、鹹、酸等味道濃郁的食物刺激,會更感疼痛和唾液增多。

飛滋的誘因

飛滋沒有明確的成因,但可能與以下誘因有關:
口部創傷
精神壓力
內分泌失調,例如荷爾蒙分泌不平衡
身體免疫系統失調
腸胃失調
維他命B12、葉酸、鐵質不足
配戴不合適的假牙

處理方法

飛滋一般會在7至14天內痊癒,若情況持續多過三週或經常長出飛滋,便要約見醫生作身體檢查,看看是否需要接受其他治療。

飛滋會在兩星期內自行癒合。為免引致痛楚,可參考以下方法:
刷牙時避免碰觸患處
避免進食粗硬、太熱或辛辣食物
在患處塗搽醫生或牙科醫生處方的藥膏以紓緩痛楚
如因配戴不合適的假牙,便應找牙科醫生改配另一副假牙。

預防「生飛滋」的方法

由於「生飛滋」的成因還未確定,預防的方法只有盡量避免可能誘發飛滋產生的因素。

早晚用嗽口水 保持口腔清潔

我以前都係成日生飛滋 咁我咪用嗽口水囉 早晚各用一次後 2日粒飛滋就謝左 咁我以後就成日都用 之後就無再生囉

初初用可能覺得好 "o拿" 因為你口腔有細菌 用耐左就無事
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:03567abb7e="Robert"]我以前都係成日生飛滋 咁我咪用嗽口水囉 早晚各用一次後 2日粒飛滋就謝左[/quote]
我都係用哩個方法整死佢! :zdevil:

如果成日飲綠茶 都會少d飛滋
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

呢個好有用. 最近成日有朋友生飛滋
===

[quote:ae61c537ac="bikbark"]如果成日飲綠茶 都會少d飛滋[/quote]
茶有種成份會使人減低鐵質的吸收
會使人容易貧血