藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:18ff366fab="Billy"][quote:18ff366fab="Tomato"][quote:18ff366fab="hales"]兩個都一樣差
但俗語話俾我地知 係男既最差 因為.....養不教 父之過!
為人父母有責任教導小朋友愛惜生命 尊重生命
小孩子只是一張白紙 我並不相信小朋友一出生就打貓打狗的
佢既行為係直接反影出你點教佢.

好老實講 如果我有個仔 打o的寵物 我一定係將個仔關起來
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為!
要是你把寵物關起來 你既寵物做錯咩事呢? 俾人打不特只
俾人打完仲要困籠思過?? 有無搞錯?? 把寵物關起來 只會令你個
仔更加覺得自己無做錯 更加覺得貓狗之嘛 打咪打? 駛乜驚?[/quote]

講得0岩.....
呢個世界無壞ge狗/寵物 只有壞ge主人....[/quote]

期實jeffery同我都係想打個比例.
到最後寵物同bb只可選期一會點.

改改個比例.
如果bb出生後對狗毛有敏感.
成日咳成身癢咁又點.

不過都可以話呢d野好少事都有得醫姐.
或者話我有責任住村屋. 狗狗住花園bb住二樓.
.................

不過期實呢d都只不是係想避開過問題.
比自己有bb期實重可以養寵物既一種藉口.
期實答案好明顯就係唔一定.
人地bb得唔代表你個bb一定得.
或者人地有能力咁做又唔代表你有能力咁做.
或者你身邊既人比你咁做.
到最後唔得咁又點呢.
如果真係要取捨犧牲又係邊個呢.

比期他人養囉你又可以點保證期他人會點呢?[/quote]

咁你地之前打個比喻打得唔好丫嘛............. :em05:

你又話因為金錢問題 寵物病左就唔醫佢 呢o的唔係解決唔到既事囉
我最近先有朋友隻貓生瘤 住院連手術再加埋送去英國化驗都係萬幾.....
如果良性就無事 Cancer既話係跟本無得醫......其實講緊都係萬幾
應該不致於要傾家蕩產嘛... :em05:
更何況我都話咯....有寵物保險 亦有非牟利診所義工獸醫 而且寵物病
大病都係三幾萬 極大病係跟本無得醫.....

Jeffery果個仲離譜......... :em05:
邊有可能個仔打貓狗 仲要罰隻貓狗 呢o的行為只會寵壞個仔!!!
問題係開唔開始養係你自己既決定黎咖嘛 又無人迫你一定要去養
但係養之前你應該自己好好諗清楚囉 並唔係養左之後先搵個原因出來
決定要唔要佢囉.......你唔開始養係一件事 你既然已經收養佢
因為個仔打佢而放棄佢 我覺得真係非常之不付責任!!

你講敏感果樣野係好唔同咖嘛......除非真係敏感程度係會無左條命囉
咁呢樣你真係無辦法 寵物唯有係要rehome 重點係在於你有無盡過
力去解決之嘛 少少既敏感其實你勤o的打理 吸塵 消毒 清潔
寵物亦要每日梳毛抹身問題唔會太大囉 而且致敏原係可以用時間去適應的
係可以話為左隻貓狗咁辛苦為乜? 為既唔係為左隻貓狗 係為左你自已既
良知 同對佢地既承諾囉.....如果一開始已經唔願意做 甚至BB未出世已經
唔要隻貓狗 咁樣真係有盡過力? 無時間無體力去同時照顧BB+寵物
唔係藉口囉........而家就話係 BB+寵物嗟 如果你係雙胞胎甚至三胞胎
咁點算?? 呢o的咪就係對寵物唔公平既地方囉 雙胞胎你有無得揀只要一個bb
唔要另一個BB?? 唔得咖嘛 係咪? 但係點解一個BB+一隻寵物你又有得揀
唔要隻寵物??

[quote:734171b1af="Jeffrey & Shirley"]多謝妳的資料,我會轉寄有關人士。 :em11:
不過以小本家庭來說,每次診金要 $500 - $1000 來說(包吾包括藥物呀?),相信要醫好小朋友都有一大筆錢。而且問醫生有幾多把握時,相信佢都只會比數據你,會有幾多個%會醫好,吾會話一定醫好。
令我想起另一情況:
小朋友有重病,醫藥費天文數字(例如:要每天洗血),可能要問人借錢先可以維持生命,你會否有錢幫寵物買保險,當家貓有白內障時,你會否有錢幫牠比幾萬蚊醫藥費 (而且沒有一個醫生會同你說治療是一定成功的)。
萬一筆錢真的用於貓上,但卻影響了小朋友生命,你如何面對自己及父母家人呢?
所以我相信小朋友是高於寵物的 - 此乃個人想法。[/quote]

其實有病係要醫 根本同有無寵物無咩關係既.

如果我既仔女真係有敏感 而5歲前醫得好 對小孩子既影響係永遠既.

我諗呢筆錢就唔少得o羅.

而你上面既例子係兩件事黎既.

1.小朋友有病 -  呢個一定要醫啦.
2.隻狗有白內障 - 都有白內障, 就唔諗最保儉啦~ 就要醫啦~ 買咩保儉呀?!

如果真係咁錢根短缺.咁就要找人幫手, 就唔係話犧性另一個生命囉.

你呢個咁既問題, 同有人問你, 如果你老婆同你阿媽跌左落水你救邊個一樣無厘頭.
如果你聽到以上問題, 都會諗爆頭既話, 我諗你個老婆同阿媽都應該無得救啦.
我會答: 找兩個救生員救佢兩個啦- ( 因為我游水唔快, 又唔識救人 )
===

[quote:d825ffe6e8="Jess&Burns"][quote:d825ffe6e8="Billy"]

改改個比例.
成日咳成身癢咁又點.

到最後唔得咁又點呢.

講極都唔明. 根本唔會"選其一"

點可以用對寵物既心態同對人既心態去比較?

根本係兩樣野黎既~

如果你係要咁比較 即係你個女 = 我家的貓???
真係好難接愛喎!  :nowords:[/quote]

我都同你講過.
為左個女好多野都可以犧牲.
點會"你個女 = 我家的貓". :em18:

我只係想講bb一定會比寵物更重要.
而你就唔想將兩樣野拉埋黎講.
但我又應為bb同寵物真係有不能共存既情況出現.

啱唔啱???

好似你媽媽唔認同or老公唔認同己已經係問題啦.
又點會冇問題呢.....
(其實我覺得寵物多毛係最大問題到bb大過左成為小朋友都可以共存)
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:0e0708b506="Jeffrey & Shirley"][quote:0e0708b506="Tomato"]我覺得個問題係....點解次次講親養寵物 都會有人用生bb扯埋黎講呢....
(次次都係.... :? 包括鼓勵生育ge人 包括我父母.... :em06: )
生bb養寵物 生bb養寵物 生bb養寵物 :em18: ............. 頭都暈 :nowords:
無論你點講...我兩樣都鍾意 :mrgreen:[/quote]
因為可能係你將來要面對的問題,是否妳還未想清楚呢? :?:[/quote]

我個立場好明確 兩樣都要!!
如果我諗唔清楚 我就唔會養動物...
唔係逃避現實 如果樣樣都要諗咁盡 做人一定好辛苦 你會永遠想唔通...
如果真係要選擇 我可以話你知 我唔要bb 等過左十幾年之後 我狗狗離開我 我先生bb 到時都係40歲...
如果意外有左 我兩樣都要... :zdevil:

[quote:90bd719a0b="Billy"]

我都同你講過.

我只係想講bb一定會比寵物更重要. --> 兩個都係生命, 兩個都重要, 無得分喎
而你就唔想將兩樣野拉埋黎講. ----> 為咩一定要拉埋黎比較? 一齊比較咪即係我隻貓等如你個女囉, 咁都唔明?但我又應為bb同寵物真係有不能共存既情況出現. --> 唔能夠共存咪唔好養囉,邊個迫你姐?

啱唔啱???

好似你媽媽唔認同or老公唔認同己已經係問題啦. ---> 我阿媽同我老公都認同左我了.又點會係問題呢?
(其實我覺得寵物多毛係最大問題到bb大過左成為小朋友都可以共存) ---> 咁你個人睇法係咁,都無辨法啦....
[/quote]
===

[quote:21f277f7dc="Jeffrey & Shirley"][quote:21f277f7dc="Jess&Burns"][quote:21f277f7dc="Jeffrey & Shirley"][quote:21f277f7dc="Jess&Burns"]咁我都對貓毛有敏感啦~ 而家都無事啦~ 我都無搬花園屋啦~
呢個世界己經咁多污染你有無睇前一頁丫? 食奇異果 食西瓜都會敏感啦. 唔通唔食呀?  如果個仔連生活都敏感. 咁即係敏感底啦~ 咁唔通樣樣都同佢阻止呀? 點阻到咁多呀? 不如面對現實醫好佢好過啦.[/quote]
話過你知:我知有 D 小朋友係對蛋敏感,而且醫生說是沒有得醫的。佢每次食蛋都會敏感,每次都見佢周身都紅晒。咁可以點?
那麼你會否替蛋說不公平?看著小朋友敏感,還是要他吃蛋,因為蛋是有益?[/quote]

咁我就會介紹個醫生比你o羅:

鄔揚源 WU YOUNG YUEN ADRIAN
專業資格︰ 英國愛丁堡大學內外全科醫學士 1989 美國內科醫學委員會文憑 1994 英國皇家內科醫學院院士 1995 美國過敏反應及免疫醫學委員會文憑 1997 香港內科醫學院院士 1997 香港醫學專科學院院士(內科) 1998
註冊專科︰ 免疫及過敏病科 執業類別︰ 私人執業 診金︰ $500 - $1000
地址︰香港中環遮打道10號太子大廈1428室 辦公室電話︰ 2818 0180 電郵地址︰ adrian@hkallergy.org
醫療服務項目︰ 過敏測試 肺功能測試 激發性測試(氣管)  藥物過敏測試  脫敏治療

=====================

《香港醫生網》,是一個收錄本港註冊西醫執業網頁的網站。內容是根據由香港醫學會擬訂並獲香港醫務委員批准使用的互聯網指引內的規定格式刊載。

http://www.hkdoctors.org/chinese/index.asp

過敏性哮喘是兒童過敏疾病中最嚴重的一種,八成孩子5歲前發病,治療可以採用免疫療法,就是脫敏療法。北京同仁醫院耳鼻喉科博士后王成碩指出,治療最好在5~7歲時進行,隻要正確治療,大多數孩子的病情可以得到控制甚至痊愈。

很多患兒發生哮喘前會有呼吸道感染並出現一個警示,即夜咳增多,而且表現為頻繁咳嗽,家長要高度重視。

引發哮喘的過敏原以塵?排名第一。除了吸入過敏原會引發哮喘,其他如感染和環境因素也會加重氣喘發作。包括上呼吸道病毒感染、氣溫變化、空氣污染雜質、煙霧、冰冷飲料等。

至於治療方法,王成碩指出,主要有環境控制、藥物治療、免疫療法。環境控制即是遠離過敏原,但有很多過敏原的接觸是無法避免的﹔藥物療法雖然可以基本有效地治療過敏,但是有一定的副作用,藥物的長期使用在一定程度上會影響兒童的生長發育﹔免疫療法雖然治療時間長,費用相對較高,但其治療效果得到了國內外專家的高度肯定,目前國內多家大型綜合性醫院陸續開展了標准化變應原特異性免疫治療,取得了良好的療效。[/quote]
多謝妳的資料,我會轉寄有關人士。 :em11:
不過以小本家庭來說,每次診金要 $500 - $1000 來說(包吾包括藥物呀?),相信要醫好小朋友都有一大筆錢。而且問醫生有幾多把握時,相信佢都只會比數據你,會有幾多個%會醫好,吾會話一定醫好。
令我想起另一情況:
小朋友有重病,醫藥費天文數字(例如:要每天洗血),可能要問人借錢先可以維持生命,你會否有錢幫寵物買保險,當家貓有白內障時,你會否有錢幫牠比幾萬蚊醫藥費 (而且沒有一個醫生會同你說治療是一定成功的)。
萬一筆錢真的用於貓上,但卻影響了小朋友生命,你如何面對自己及父母家人呢?
所以我相信小朋友是高於寵物的 - 此乃個人想法。[/quote]

大佬阿~~ :em14:  :em14:
你不如了解多o的貓貓先啦~~~ :em14:  :em14:
保險sales都會識得同你講 保險唔係有事既時候先買咖~~
寵物保險係講緊千幾蚊一年咋......仲有10萬元保額
而且寵物既病多數都係 one off 咖咋 一係一畢錢就醫得好 一係就無得醫
要等升天 一係就長期食藥+控制飲食 佢地既生命其實係好脆弱咖咋....
邊得你有可能開十次八次刀 咁重病神早就升左天喇....... :em05:

更何況白內障你係可以選擇唔醫住咖........例如貓 佢係用記憶力 氣味同貓鬚
去感應環境咖 即使係盲貓 佢都唔會需要導盲犬囉......佢就算係盲左
都會識得跳高同搵地方食野飲水去廁所咖..... :em05:
你知唔知如果屋企o的傢私搬過哂o的位 佢地係會迷路咖??? :
如果養養o下佢有白內障或者盲左 咁你就更加唔可以拎佢俾人地養囉
佢地會好難適應新環境咖.....

更何況你個case跟本唔係貓既問題 就算你唔要隻貓 你都係解決唔到
小朋友既問題咖?? 唔通送走隻貓之後小朋友會特然好返哂??? :em05:

又比個結論:
Hales Jessica同我有信心可以同時生bb同埋養寵物!!
Billy唔可以養寵物!!
Jeffery唔好養寵物~
雖然討論傾唔完, 但係可以睇到有好主人,好父母!!

哈哈~~

[quote:43d74a30a1="Billy"][quote:43d74a30a1="Jess&Burns"][quote:43d74a30a1="Billy"]

改改個比例.
成日咳成身癢咁又點.

到最後唔得咁又點呢.

講極都唔明. 根本唔會"選其一"

點可以用對寵物既心態同對人既心態去比較?

根本係兩樣野黎既~

如果你係要咁比較 即係你個女 = 我家的貓???
真係好難接愛喎!  :nowords:[/quote]

我都同你講過.

我只係想講bb一定會比寵物更重要.
而你就唔想將兩樣野拉埋黎講.
但我又應為bb同寵物真係有不能共存既情況出現.

啱唔啱???

好似你媽媽唔認同or老公唔認同己已經係問題啦.
(其實我覺得寵物多毛係最大問題到bb大過左成為小朋友都可以共存)[/quote]

其實大部份致敏原都係來自寵物既口水多過o的毛........... :em05:  :em05:  :em05:

你地D 比喻真係....... :
暫時無一個比喻可以解釋到點解會"要仔唔要寵"  :
===

[quote:e7f84b8a23="Tomato"]又比個結論:
Hales Jessica同我有信心可以同時生bb同埋養寵物!!
Billy唔可以養寵物!!
Jeffery唔好養寵物~
雖然討論傾唔完, 但係可以睇到有好主人,好父母!!

哈哈~~[/quote]
問題是以上討論,因為你們都可能會生下一代,只我看到妳、Jessica 同 Hales 是好主人,但未看到是好父母!
好似 Hales 所講:
[quote:e7f84b8a23="Hales"]
好老實講 如果我有個仔 打o的寵物 我一定係將個仔關起來
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為! [/quote]
可能小朋友改變吾到,仲會報警拉個仔坐牢。 :dead:
老實講我無諗過會將個仔關起來囉! :em18: