藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

你地是否有問題?用子女同寵物比較,有人會以寵物當子女,但唔應該將子女當寵物! 愛護動物固然是好事和重要,但在香港呢個石屎森林裡養寵物,我想寵物主人會快樂,一日8、9個鐘都要在斗室之內,甚至鐵籠內,寵物快唔快樂就真係問佢至知。
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:4753451d14="Tomato"][quote:4753451d14="hales"]兩個都一樣差
但俗語話俾我地知 係男既最差 因為.....養不教 父之過!
為人父母有責任教導小朋友愛惜生命 尊重生命
小孩子只是一張白紙 我並不相信小朋友一出生就打貓打狗的
佢既行為係直接反影出你點教佢.

好老實講 如果我有個仔 打o的寵物 我一定係將個仔關起來
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為!
要是你把寵物關起來 你既寵物做錯咩事呢? 俾人打不特只
俾人打完仲要困籠思過?? 有無搞錯?? 把寵物關起來 只會令你個
仔更加覺得自己無做錯 更加覺得貓狗之嘛 打咪打? 駛乜驚?[/quote]

講得0岩.....
呢個世界無壞ge狗/寵物 只有壞ge主人....[/quote]

期實jeffery同我都係想打個比例.
到最後寵物同bb只可選期一會點.

改改個比例.
如果bb出生後對狗毛有敏感.
成日咳成身癢咁又點.

不過都可以話呢d野好少事都有得醫姐.
或者話我有責任住村屋. 狗狗住花園bb住二樓.
.................

不過期實呢d都只不是係想避開過問題.
比自己有bb期實重可以養寵物既一種藉口.
期實答案好明顯就係唔一定.
人地bb得唔代表你個bb一定得.
或者人地有能力咁做又唔代表你有能力咁做.
或者你身邊既人比你咁做.
到最後唔得咁又點呢.
如果真係要取捨犧牲又係邊個呢.

比期他人養囉你又可以點保證期他人會點呢?
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:113147fec5="Billy"]

改改個比例.
成日咳成身癢咁又點.

到最後唔得咁又點呢.

比期他人養囉你又可以點保證期他人會點呢?[/quote]

講極都唔明. 根本唔會"選其一"

點可以用對寵物既心態同對人既心態去比較?

根本係兩樣野黎既~

如果你係要咁比較 即係你個女 = 我家的貓???
真係好難接愛喎!  :nowords:
===

其實我同Hales 都覺得養一隻動物 係一個責任.

如果你生左個小朋友 就方棄隻動物. 咁我覺得父母都做左個唔好既榜樣比仔女.

父母都可以不負責任. 個小朋友大個又點會有責任感呢?

我覺得身教重要過口講啦~
===

[quote:00b4fad318="Billy"]

改改個比例.
成日咳成身癢咁又點.

到最後唔得咁又點呢.

比期他人養囉你又可以點保證期他人會點呢?[/quote]

咁我都對貓毛有敏感啦~ 而家都無事啦~ 我都無搬花園屋啦~
呢個世界己經咁多污染你有無睇前一頁丫? 食奇異果 食西瓜都會敏感啦. 唔通唔食呀?  如果個仔連生活都敏感. 咁即係敏感底啦~ 咁唔通樣樣都同佢阻止呀? 點阻到咁多呀? 不如面對現實醫好佢好過啦.
而且呀: 你睇下呢度:

醫 學 Online
孩 童 養 貓 狗 減 腸 胃 病
澳 洲 西 澳 大 學 的 研 究 顯 示 , 飼 養 寵 物 可 以 減 低 孩 子 感 染 腸 胃 疾 病 。 研 究 發 現 , 在 有 飼 養 寵 物 的 家 庭 中 , 小 孩 子 們 感 染 腸 胃 炎 ( Gastroenteritis , 又 名 腸 胃 性 流 行 感 冒 ) 的 比 率 , 較 沒 有 飼 養 寵 物 的 孩 子 減 少 三 成 。
一 直 以 來 都 認 為 貓 狗 是 傳 播 腸 胃 炎 的 媒 介 , 但 上 述 的 研 究 結 果 則 與 之 完 全 相 反 , 或 許 這 是 貓 狗 舐 孩 子 時 , 令 孩 子 對 致 命 性 有 機 體 產 生 免 疫 作 用 所 致 。

其實 根本好多醫學都証明左 小孩子如果從少就有接觸過敏原 身体會慢慢適應. 長大後 相對敏感都會減少架!
===

[quote:c0b6690cdc="Jess&Burns"]咁我都對貓毛有敏感啦~ 而家都無事啦~ 我都無搬花園屋啦~
呢個世界己經咁多污染你有無睇前一頁丫? 食奇異果 食西瓜都會敏感啦. 唔通唔食呀?  如果個仔連生活都敏感. 咁即係敏感底啦~ 咁唔通樣樣都同佢阻止呀? 點阻到咁多呀? 不如面對現實醫好佢好過啦.[/quote]
話過你知:我知有 D 小朋友係對蛋敏感,而且醫生說是沒有得醫的。佢每次食蛋都會敏感,每次都見佢周身都紅晒。咁可以點?
那麼你會否替蛋說不公平?看著小朋友敏感,還是要他吃蛋,因為蛋是有益?

[quote:b4f4a3a935="Jeffrey & Shirley"][quote:b4f4a3a935="Jess&Burns"]咁我都對貓毛有敏感啦~ 而家都無事啦~ 我都無搬花園屋啦~
呢個世界己經咁多污染你有無睇前一頁丫? 食奇異果 食西瓜都會敏感啦. 唔通唔食呀?  如果個仔連生活都敏感. 咁即係敏感底啦~ 咁唔通樣樣都同佢阻止呀? 點阻到咁多呀? 不如面對現實醫好佢好過啦.[/quote]
話過你知:我知有 D 小朋友係對蛋敏感,而且醫生說是沒有得醫的。佢每次食蛋都會敏感,每次都見佢周身都紅晒。咁可以點?
那麼你會否替蛋說不公平?看著小朋友敏感,還是要他吃蛋,因為蛋是有益?[/quote]

咁我就會介紹個醫生比你o羅:

鄔揚源 WU YOUNG YUEN ADRIAN
專業資格︰ 英國愛丁堡大學內外全科醫學士 1989 美國內科醫學委員會文憑 1994 英國皇家內科醫學院院士 1995 美國過敏反應及免疫醫學委員會文憑 1997 香港內科醫學院院士 1997 香港醫學專科學院院士(內科) 1998
註冊專科︰ 免疫及過敏病科 執業類別︰ 私人執業 診金︰ $500 - $1000
地址︰香港中環遮打道10號太子大廈1428室 辦公室電話︰ 2818 0180 電郵地址︰ adrian@hkallergy.org
醫療服務項目︰ 過敏測試 肺功能測試 激發性測試(氣管)  藥物過敏測試  脫敏治療

=====================

《香港醫生網》,是一個收錄本港註冊西醫執業網頁的網站。內容是根據由香港醫學會擬訂並獲香港醫務委員批准使用的互聯網指引內的規定格式刊載。

http://www.hkdoctors.org/chinese/index.asp

過敏性哮喘是兒童過敏疾病中最嚴重的一種,八成孩子5歲前發病,治療可以採用免疫療法,就是脫敏療法。北京同仁醫院耳鼻喉科博士后王成碩指出,治療最好在5~7歲時進行,隻要正確治療,大多數孩子的病情可以得到控制甚至痊愈。

很多患兒發生哮喘前會有呼吸道感染並出現一個警示,即夜咳增多,而且表現為頻繁咳嗽,家長要高度重視。

引發哮喘的過敏原以塵?排名第一。除了吸入過敏原會引發哮喘,其他如感染和環境因素也會加重氣喘發作。包括上呼吸道病毒感染、氣溫變化、空氣污染雜質、煙霧、冰冷飲料等。

至於治療方法,王成碩指出,主要有環境控制、藥物治療、免疫療法。環境控制即是遠離過敏原,但有很多過敏原的接觸是無法避免的﹔藥物療法雖然可以基本有效地治療過敏,但是有一定的副作用,藥物的長期使用在一定程度上會影響兒童的生長發育﹔免疫療法雖然治療時間長,費用相對較高,但其治療效果得到了國內外專家的高度肯定,目前國內多家大型綜合性醫院陸續開展了標准化變應原特異性免疫治療,取得了良好的療效。
===

我覺得個問題係....點解次次講親養寵物 都會有人用生bb扯埋黎講呢....
(次次都係.... :? 包括鼓勵生育ge人 包括我父母.... :em06: )
生bb養寵物 生bb養寵物 生bb養寵物 :em18: ............. 頭都暈 :nowords:

做個結論:
你想養寵物 要有心理準備有左bb點算??如果你撰擇兩樣都要 要自己分配好時間 做個好主人好父母。

如果到最後選擇唔要動物 搵個可全心全意愛佢ge好主人 唔好再遺棄佢 。

如果你決定懷孕 又想養寵物 勸你唔好養寵物!!

至於我...無論你點講...我兩樣都鍾意 :mrgreen:

[quote:1c7e0d5ebe="Jess&Burns"][quote:1c7e0d5ebe="Jeffrey & Shirley"][quote:1c7e0d5ebe="Jess&Burns"]咁我都對貓毛有敏感啦~ 而家都無事啦~ 我都無搬花園屋啦~
那麼你會否替蛋說不公平?看著小朋友敏感,還是要他吃蛋,因為蛋是有益?[/quote]

咁我就會介紹個醫生比你o羅:

鄔揚源 WU YOUNG YUEN ADRIAN
專業資格︰ 英國愛丁堡大學內外全科醫學士 1989 美國內科醫學委員會文憑 1994 英國皇家內科醫學院院士 1995 美國過敏反應及免疫醫學委員會文憑 1997 香港內科醫學院院士 1997 香港醫學專科學院院士(內科) 1998
註冊專科︰ 免疫及過敏病科 執業類別︰ 私人執業 診金︰ $500 - $1000
地址︰香港中環遮打道10號太子大廈1428室 辦公室電話︰ 2818 0180 電郵地址︰ adrian@hkallergy.org
醫療服務項目︰ 過敏測試 肺功能測試 激發性測試(氣管)  藥物過敏測試  脫敏治療

=====================

《香港醫生網》,是一個收錄本港註冊西醫執業網頁的網站。內容是根據由香港醫學會擬訂並獲香港醫務委員批准使用的互聯網指引內的規定格式刊載。

http://www.hkdoctors.org/chinese/index.asp

過敏性哮喘是兒童過敏疾病中最嚴重的一種,八成孩子5歲前發病,治療可以採用免疫療法,就是脫敏療法。北京同仁醫院耳鼻喉科博士后王成碩指出,治療最好在5~7歲時進行,隻要正確治療,大多數孩子的病情可以得到控制甚至痊愈。

很多患兒發生哮喘前會有呼吸道感染並出現一個警示,即夜咳增多,而且表現為頻繁咳嗽,家長要高度重視。

引發哮喘的過敏原以塵?排名第一。除了吸入過敏原會引發哮喘,其他如感染和環境因素也會加重氣喘發作。包括上呼吸道病毒感染、氣溫變化、空氣污染雜質、煙霧、冰冷飲料等。

至於治療方法,王成碩指出,主要有環境控制、藥物治療、免疫療法。環境控制即是遠離過敏原,但有很多過敏原的接觸是無法避免的﹔藥物療法雖然可以基本有效地治療過敏,但是有一定的副作用,藥物的長期使用在一定程度上會影響兒童的生長發育﹔免疫療法雖然治療時間長,費用相對較高,但其治療效果得到了國內外專家的高度肯定,目前國內多家大型綜合性醫院陸續開展了標准化變應原特異性免疫治療,取得了良好的療效。[/quote]
多謝妳的資料,我會轉寄有關人士。 :em11:
不過以小本家庭來說,每次診金要 $500 - $1000 來說(包吾包括藥物呀?),相信要醫好小朋友都有一大筆錢。而且問醫生有幾多把握時,相信佢都只會比數據你,會有幾多個%會醫好,吾會話一定醫好。
令我想起另一情況:
小朋友有重病,醫藥費天文數字(例如:要每天洗血),可能要問人借錢先可以維持生命,你會否有錢幫寵物買保險,當家貓有白內障時,你會否有錢幫牠比幾萬蚊醫藥費 (而且沒有一個醫生會同你說治療是一定成功的)。
萬一筆錢真的用於貓上,但卻影響了小朋友生命,你如何面對自己及父母家人呢?
所以我相信小朋友是高於寵物的 - 此乃個人想法。

[quote:318c86488e="Tomato"]我覺得個問題係....點解次次講親養寵物 都會有人用生bb扯埋黎講呢....
(次次都係.... :? 包括鼓勵生育ge人 包括我父母.... :em06: )
生bb養寵物 生bb養寵物 生bb養寵物 :em18: ............. 頭都暈 :nowords:
無論你點講...我兩樣都鍾意 :mrgreen:[/quote]
因為可能係你將來要面對的問題,是否妳還未想清楚呢? :?: