藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:71826810f7="hales"]

即使佢只係你既寵物 但係我認為作為主人 並不等同於佢既生命係
屬於你的 佢係一個有生命的獨立個體 你由第一日養佢 就等於佢將自己
既生命交托俾你
要照顧佢 佢有病 你要醫佢 令到佢可以係主人既身邊
安老 呢o的並唔係主人對寵物既拖舍 而係作為主人對佢地既責任
我只會覺得 如果你生BB之前打算養寵物 你亦應該同時考慮到如果你日後
生BB既時候會點 一開始選擇唔養寵物當然係一個方法 但如果決定了
同時會有BB和寵物的話 因為有BB而放棄寵物係一個讓人絕對不能接受的
決定....

其實同樣地 如果你係未養過寵物你係唔會體會到對你來說佢只係寵物
但對於佢地來說 你就係佢既一切.
[/quote]

好同意你呢句呢~

可能呢個討論已經被拖得很遠了...
===

[quote:a166c9877f="Billy"]對bb既愛比對寵物既愛係強好多好多.
例如你bb有大病要幾百萬先醫得好.
我會賣左層樓都會醫.
如果係寵物你會點做呢.....
我會對寵物講:對唔住你安息吧.....[/quote]

嘩.......你...你...你 :em18:
如果我有bb 我bb有事我都會傾家蕩產去醫佢啦...
如果我狗狗有事 我都會醫佢 一定唔會叫佢安息
除非佢可以話我知 佢想走....
bb同狗狗都係生命....
如果你寵物病左 你唔願意去醫佢 咁就一定唔好養 千萬唔好養動物....

[quote:c25a2b58ec="hales"]其實又唔同既......
每個人價值觀都會唔同 對自己既小朋友當然一定會非常疼錫
但係有o的人 其實亦會對自己既貓貓狗狗當係小朋友一樣
呢樣係好個人既問題 亦有人係會願意洗好多錢去醫自己既寵物.

不過小動物有乜病痛 好貴既手術都係幾萬蚊嗟 (我覺得做白內障已經係好貴既手術喇)..........
狗真係唔知 貓既病其實來來去去都係果幾樣野 有得醫既貴極兩三萬
長期病既都只係食處方糧 食長藥....嚴重如FIP 其實跟本無得醫.......=.=

對人 對動物好唔同既地方係 大個o的既小朋友 或者係親人 at least
佢可以話到俾你知 有乜野唔舒服 嚴重既話都會俾到你知佢既求生意志
而貓狗就好唔同 你跟本唔知佢既求生意志 作為主人好多時只係代入
佢地既思想 將自己既想法加係佢地身上 假設你有一日 可以聽到佢地
既聲音 真正了解到佢地想表達既野既話 如果佢地有大病 同你講佢
唔想離開主人 作為一個有正常人性既人 都唔會願意同佢講話"你係寵物
你既醫藥費貴過你既身價...我要放棄你了"......

即使佢只係你既寵物 但係我認為作為主人 並不等同於佢既生命係
屬於你的 佢係一個有生命的獨立個體 你由第一日養佢 就等於佢將自己
既生命交托俾你 要照顧佢 佢有病 你要醫佢 令到佢可以係主人既身邊
安老 呢o的並唔係主人對寵物既拖舍 而係作為主人對佢地既責任
我只會覺得 如果你生BB之前打算養寵物 你亦應該同時考慮到如果你日後
生BB既時候會點 一開始選擇唔養寵物當然係一個方法 但如果決定了
同時會有BB和寵物的話 因為有BB而放棄寵物係一個讓人絕對不能接受的
決定
....

其實同樣地 如果你係未養過寵物你係唔會體會到對你來說佢只係寵物
但對於佢地來說 你就係佢既一切.

更何況其實BB同寵物係完全可以共存的 佢地既病嚴重既都唔會傳染到你身上
引起敏感既問題 其實係人力可以去解決的. 衛生既問題 即使有沒有寵物
你亦係要去面對的 其實事實上好多人 係找好多藉口出來放棄自己的寵物
主要原因為自己無能力去同時照顧小朋友and 寵物

題外話
更何況現代人對小朋友已經去到過份關愛既地步 當然唔係話錫自己個小
朋友都有錯 而係過份地寵愛小朋友 去到食呢樣又驚無益 玩又驚佢跌親
我相信小朋友生命力係比成年人更強的 佢地會自行調節自己既機能去適應
身邊既環境的 過份的寵愛 我認為只會有反效果囉 對小朋友又唔好 對
自己又做成太大壓力.....[/quote]

勁認同....勁認同 :face13:  :face13:

你地d文章都好長下wor  :dead:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:a3e5208750="Tomato"][quote:a3e5208750="Billy"]對bb既愛比對寵物既愛係強好多好多.
我會賣左層樓都會醫.

如果你寵物病左 你唔願意去醫佢 咁就一定唔好養 千萬唔好養動物....[/quote]

我既意思係如果要你傾家蕩產先醫到隻狗你會唔會醫佢????

唔叫佢安息重可以點.....

但BB就唔同喇係唔係???

期實我真係冇諗過會養寵物以前試過養雞.
不過雞冇猫狗咁有牲.
雞仔大過左呀媽唔比養.
最後都係送左比人.........食.
自己就唔想睇住佢死.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:fa872972a4="Billy"][quote:fa872972a4="Tomato"][quote:fa872972a4="Billy"]對bb既愛比對寵物既愛係強好多好多.
我會賣左層樓都會醫.

如果你寵物病左 你唔願意去醫佢 咁就一定唔好養 千萬唔好養動物....[/quote]

不過雞冇猫狗咁有牲.
雞仔大過左呀媽唔比養.
自己就唔想睇住佢死.[/quote]

:em12:
見過鬼就唔怕黑啦~

比大家一個考驗:
一個家庭同一日內,女主人生下孩子,男主人收養了一頭寵物。
經過三年生活,小孩子生性並不喜歡寵物,兩個人要來一個決擇,
男的說不養孩子,因孩子經常打寵物,差點把寵物打死。
女的說不養寵物,因孩子是他們的兒子。
以上男女(不包括孩子),誰是最差? :em18:

你會把寵物關起來,還是把孩子關起來呢?

[quote:fae76babc3="Jeffrey & Shirley"]比大家一個考驗:
一個家庭同一日內,女主人生下孩子,男主人收養了一頭寵物。
經過三年生活,小孩子生性並不喜歡寵物,兩個人要來一個決擇,
男的說不養孩子,因孩子經常打寵物,差點把寵物打死。
女的說不養寵物,因孩子是他們的兒子。
以上男女(不包括孩子),誰是最差? :em18:

你會把寵物關起來,還是把孩子關起來呢?[/quote]

兩個都一樣差
但俗語話俾我地知 係男既最差 因為.....養不教 父之過!
為人父母有責任教導小朋友愛惜生命 尊重生命
小孩子只是一張白紙 我並不相信小朋友一出生就打貓打狗的
佢既行為係直接反影出你點教佢.

好老實講 如果我有個仔 打o的寵物 我一定係將個仔關起來
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為!
要是你把寵物關起來 你既寵物做錯咩事呢? 俾人打不特只
俾人打完仲要困籠思過?? 有無搞錯?? 把寵物關起來 只會令你個
仔更加覺得自己無做錯 更加覺得貓狗之嘛 打咪打? 駛乜驚?

更何況..............你呢個考驗實在差得很.............. :em05:
女既會無啦啦特然知道有左bb 然後即日出世??
男既即使係收養 有必要係太太生仔果日去接貓接狗??遲o的早o的唔得咩?
呢個件事跟本無可能係同一日發生的!! 當女既3個月肚先知道有左bb
你都仲有成半年有多既時候去考慮養寵物既問題.....
半年都諗唔通呢個問題既話 其實仲應唔應該去生小朋友呢???

有無諗過如果未有養開既話 又打算生小朋友既 係咪可以等小朋友再
大少少先開始養?

[quote:ef84c190da="Billy"][quote:ef84c190da="Tomato"][quote:ef84c190da="Billy"]對bb既愛比對寵物既愛係強好多好多.
我會賣左層樓都會醫.

不過雞冇猫狗咁有牲.
雞仔大過左呀媽唔比養.
自己就唔想睇住佢死.[/quote]

事實上狗唔會有病病到要傾家蕩產去醫囉................. :em05:
而且其實仲有好多動物既慈善機構的 例如最近已經有非牟利既獸醫疹所喇
唔知你知唔知道 寵物其實係有醫療保險可以買的...... :em05:
只要你係有心既 依然係有好多途徑囉....

換個角度來看 如果一個係你親生仔 一個係你個養子 如果個養子有事
你會唔會因為怕親生仔萬一有事要洗好多錢 而交個養子去保良局??

[quote:a08bd58464="hales"]兩個都一樣差
但俗語話俾我地知 係男既最差 因為.....養不教 父之過!
為人父母有責任教導小朋友愛惜生命 尊重生命
小孩子只是一張白紙 我並不相信小朋友一出生就打貓打狗的
佢既行為係直接反影出你點教佢.

好老實講 如果我有個仔 打o的寵物 我一定係將個仔關起來
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為!
要是你把寵物關起來 你既寵物做錯咩事呢? 俾人打不特只
俾人打完仲要困籠思過?? 有無搞錯?? 把寵物關起來 只會令你個
仔更加覺得自己無做錯 更加覺得貓狗之嘛 打咪打? 駛乜驚?[/quote]

講得0岩.....
呢個世界無壞ge狗/寵物 只有壞ge主人....