藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

會令人敏感的東西 實在很多很多... 基本的家庭清潔 只要做得足 養動物 根本不是問題. 反而覺得因為有了貓 我更加勤清潔我的家.

參考資料: 抗菌除臭 讓全家人更健康 http://www.mababy.com/ads/2002year/forus/forus_05.php3

◆乳 酸 菌 減 輕 過 敏 症 狀
美 國 醫 療 雜 誌 《 變 應 性 疾 病 》 四 月 號 刊 出 一 項 報 告 , 指 出 芬 蘭 研 究 人 員 發 現 在 濕 疹 兒 童 患 者 的 食 物 中 摻 入 一 種 益 生 乳 酸 菌 有 助 於 減 輕 過 敏 症 狀 。
赫 爾 辛 基 大 學 研 究 人 員 在 研 究 中 使 用 的 是 GG 乳 酸 菌 , 簡 稱 LGG , 這 一 種 常 用 益 生 菌 , 可 以 增 進 宿 主 健 康 及 有 益 於 生 理 機 能 。 接 受 分 組 試 驗 的 二 百 多 名 懷 疑 對 牛 奶 過 敏 的 濕 疹 幼 兒 , 結 果 顯 示 這 些 幼 兒 的 濕 疹 症 狀 減 少 六 成 五 。 研 究 人 員 相 信 通 過 補 充 益 生 乳 酸 菌 改 造 腸 道 內 天 然 細 菌 環 境 是 一 種 治 療 過 敏 的 新 方 法 。
http://www.healthbank.com.hk/chin/prod_probitic_q.html

選擇防蹣寑具有一套 http://www.mababy.com/ads/2002year/forus/forus_04.php3

孕婦食花生 BB易患敏感
父母哮喘敏感 八成傳下代
 新生嬰兒若長期嘔吐或腹瀉,父母切勿以「平常心」待之,慎防嬰兒是食物過敏的徵狀。有兒科醫生表示,若父母二人均有哮喘、鼻敏感及食物過敏等敏感病史,子女有六至八成機會步上同一命運,有關婦女懷孕時須避免進食花生等容易引起敏感的食物,減低嬰兒食物過敏的機會,否則有可能出現長期腹瀉及屙血等激烈的過敏反應。

如果您的小孩有先天性氣喘或食物過敏那奇異果可能就不是很適合了.尤其是6個月以前 的小嬰兒如果患有先天性氣喘而吃了奇異果可能會引發過敏症狀而導致發燒等感冒現象. 另外對奇異果過敏的人通常也對香蕉芒果蘋果香瓜等過敏

免疫系統對奇異果的某些特殊成分過敏,而產生免疫球蛋白抗體,這種抗體數量過多活化肥胖細胞,使其釋放出組織胺,而產生過敏現象。

奇異果過敏嚴重恐休克 (2004年04月01日)http://www.buddhismcity.net/newsall/vegetarian/details/7611/

【台灣報導】奇異果含有豐富的維他命C,但是根據應國的研究報告指出,五歲以下的小朋友高達三分之二對奇異果過敏,會出現哮喘、呼吸困難,嚴重的甚至會休克!國內的醫師表示,對奇異果蛋白成分過敏的人,同時也會對乳膠手套產生過敏症狀。

花粉過敏的人容易產生過敏的水果,是蘋果、西洋梨、櫻桃、水蜜桃、奇異果、芒果、橘子、香瓜、西瓜及香蕉等,種類相當多。

在日本長期研究食物過敏的海老澤元宏醫師表示,水果過敏和其他過敏最大的不同,在於水果過敏是人長大之後才會出現症狀,也就是說,因雞蛋或牛奶等食品所引起的過敏,隨著年齡的增加,其症狀通常會逐漸改善。
但水果過敏是大約在10歲年齡左右才開始發作的,因此有些病患恐怕自己都還不曉得對水果產生過敏。

魚油顯著抑制發炎介質之分泌,降低過敏抗體之生成,有益於減緩呼吸道過敏疾病。

如何降低嬰兒過敏機率-哺育母乳(上)
撰稿者/ 小兒科 朱斯鴻醫師

過敏是十分常見的急性與慢性病,近年來,隨著文明的進步、工業的發展、空氣的污染及飲食習慣的改變等因素,台灣地區的過敏性疾病有逐年增加的趨勢,根據統計,兒童過敏疾病30年來增加了8 至10倍,如果把常見的過敏性疾病,包括支氣管性氣喘、過敏性鼻炎、異位性皮膚炎和過敏性結膜炎都統計在內的話,則過敏疾病的盛行率將高達三分之一強。小孩的過敏與父母有關,其中一人過敏,小孩得病率百分之三十,如兩人都有過敏,小孩罹患過敏的機會就增加到一半,如果哥哥或姊姊已經有過敏,之後小孩罹患過敏的機會就增加到百分之八十以上,預防過敏疾病的產生變成是所有為人父母者最重要的課題。

過敏性疾病的最佳治療是避免其發生,所以對那些高危險群的人來說,最好是從懷孕就開始注意,因為胎兒免疫系統自8~12周大時就開始有作用,也就是說胎兒從第四個月起在母親體內就可以因為過敏原的刺激就開始產生過敏反應中最重要的免疫球蛋白E,所以母親必須在懷孕四個月以前先做好環境過敏原的控制,例如減少塵蹣、灰塵、貓狗等有毛寵物的接觸,避免吸入二手菸,減少家族內已經確定會過敏的食物例如雞蛋蛋白、堅果、海鮮、牛奶等,或母親喝水解蛋白奶粉,或母親服用乳酸菌等都可以降低過敏兒的產生。

嬰兒出生之後一定要純餵母乳超過六個月以上,原因是嬰兒時期由於腸道的滲透性較高,而且小寶寶本身又無法分泌免疫球蛋白A,食物中的過敏原例如牛奶蛋白便很容易通過腸道進入體內,產生過敏反應,嬰兒腸道大約在六到九個月大時才比較強壯,所以這些過敏的高危險嬰兒添加副食品的時間必須延遲到嬰兒六個月大以後,而且需從致敏性低的食物餵起,譬如米粉的致敏性就比麥粉低,每個禮拜只添加一種副食品,連續吃一個禮拜後都沒有產生如皮膚疹、皮膚癢、腹瀉、腹絞痛等不適的症狀之後就可以再加另一種副食品,文獻發現如果過敏的母親如果做好環境控制,減少過敏原、二手菸的接觸,同時哺餵母奶或水解奶粉者,嬰兒三歲後發生過敏的機率僅20%,而對照組發生過敏機率高達70%以上,所以母奶是最好的預防過敏的食物。

如何降低嬰兒過敏機率-哺育母乳(下)
同時哺乳時期的母親應避免或減少食用含高過敏原之食物,如牛奶、有殼海鮮、及堅果等,嬰兒一歲以前也要避免食用容易過敏之食物,如牛奶、有殼海鮮、雞蛋蛋白及堅果等,甚至在國外建議花生等堅果類食品要等到三歲才開始吃,另外在飲食方面要避免高油脂及高熱量的攝取,這些食物會增加身體內的發炎物質,惡化過敏的症狀,補充乳酸菌是目前在醫學上有證據可以改善過敏體質的食品,醫學期刊報導,產婦在產前一個月服用乳酸菌,有過敏的高危險群的嬰兒的濕疹由百分之四十六降到百分之二十三,而且這種預防過敏的效果追蹤到四歲大時仍然一樣好。高雄長庚醫院臨床實驗發現,產婦產前四個月服用乳酸菌,母親過敏由百分之五十降為百分之二十三,嬰兒濕疹也由百分之三十降為百分之十三。另一個可以改善過敏的食物是魚油,魚油中含有DHA和EPA等不飽和脂肪酸,這些富含w-3的不飽和脂肪酸已經知道可以降低體內發炎物質的產生,所以可以用來改善及預防過敏疾病。

初生嬰兒餵什麼最好?當然是餵母奶最好,母奶含多種抗體,增加抵抗力,可降低嬰兒疾病的發生及死亡,而且母奶乾淨無菌容易消化,少有脹氣或不適,最重要的是餵母奶可降低嬰兒的過敏症狀,事前的預防永遠重於之後的治療。

幼 童 接 觸 細 菌 減 過 敏
德 國 一 項 研 究 證 實 , 兒 童 及 早 接 觸 細 菌 有 助 刺 激 免 疫 系 統 , 減 低 患 上 敏 感 症 的 風 險 。 研 究 人 員 檢 驗 了 該 國 18000 名 兒 童 的 健 康 狀 況 , 發 現 來 自 經 濟 及 社 會 地 位 較 低 家 庭 的 兒 童 , 患 上 敏 感 症 的 比 率 為 13.6% , 相 反 來 自 經 濟 及 社 會 地 位 較 高 家 庭 的 兒 童 , 比 率 卻 高 達 19% , 證 實 「 衞 生 假 定 ( Hygiene Hypothesis ) 」 理 論 , 即 過 度 注 重 清 潔 或 會 引 起 敏 感 症 。

醫 學 Online
孩 童 養 貓 狗 減 腸 胃 病
澳 洲 西 澳 大 學 的 研 究 顯 示 , 飼 養 寵 物 可 以 減 低 孩 子 感 染 腸 胃 疾 病 。 研 究 發 現 , 在 有 飼 養 寵 物 的 家 庭 中 , 小 孩 子 們 感 染 腸 胃 炎 ( Gastroenteritis , 又 名 腸 胃 性 流 行 感 冒 ) 的 比 率 , 較 沒 有 飼 養 寵 物 的 孩 子 減 少 三 成 。
一 直 以 來 都 認 為 貓 狗 是 傳 播 腸 胃 炎 的 媒 介 , 但 上 述 的 研 究 結 果 則 與 之 完 全 相 反 , 或 許 這 是 貓 狗 舐 孩 子 時 , 令 孩 子 對 致 命 性 有 機 體 產 生 免 疫 作 用 所 致 。
===

另外 想講既係.. 未養貓之前 我身体好差. 一個月睇3-4次醫生 長期都傷風感冒.覺得自已好快會死. 跟住以為自已有憂鬱症... 因為咁樣 burns 先勉强比我養貓 因為佢覺得我會因為有寵物開心d.

養貓的頭半年.. 呼吸道的問題好嚴重. 所以看醫生的情況基本上沒有改善. 哮喘還在冬天時發作. 令人很沮喪.

後來 醫生教我怎樣處理. 而我自已亦開始每星期做4-5 次運動. 每次1小時以上.

而家已經好少睇醫生了~ 而且開心了很多呢.

如果唔係養了貓 我想我沒有那種決心去改變日常生活既壞習慣. 而家可能重係一個病貓.
===

[quote:9eeb6ce5a1="Jess&Burns"]另外 想講既係.. 未養貓之前 我身体好差. 一個月睇3-4次醫生 長期都傷風感冒.覺得自已好快會死. 跟住以為自已有憂鬱症... 因為咁樣 burns 先勉强比我養貓 因為佢覺得我會因為有寵物開心d.

養貓的頭半年.. 呼吸道的問題好嚴重. 所以看醫生的情況基本上沒有改善. 哮喘還在冬天時發作. 令人很沮喪.

後來 醫生教我怎樣處理. 而我自已亦開始每星期做4-5 次運動. 每次1小時以上.

如果唔係養了貓 我想我沒有那種決心去改變日常生活既壞習慣. 而家可能重係一個病貓.[/quote]

好似你個身體問題係因為多做運動好左....

至今養猫狗既屋企就一定會多左好多毛四處飛...
對呼吸道有關病又點會冇影響.

當然處理得好影響可以好細.
但你一定要處理得好囉.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:ea804f72a3="Billy"][quote:ea804f72a3="Jess&Burns"]另外 想講既係.. 未養貓之前 我身体好差. 一個月睇3-4次醫生 長期都傷風感冒.覺得自已好快會死. 跟住以為自已有憂鬱症... 因為咁樣 burns 先勉强比我養貓 因為佢覺得我會因為有寵物開心d.

如果唔係養了貓 我想我沒有那種決心去改變日常生活既壞習慣. 而家可能重係一個病貓.[/quote]

但你一定要處理得好囉.[/quote]

你覺得無錯呀~
其實個重點係: 如果唔係養了貓 我想我沒有那種決心去改變日常生活既壞習慣.

從少到大 我都係被照顧的一個. 未結婚前 媽咪照顧. 結婚後 老公照顧. 我根本就慣左做一個弱者...樣樣都有人幫我做晒.
"我病 都無所謂啦" 真係會咁諗.

養左貓 我要照顧佢. 我覺得佢好需要我. 在家時 牠總會在望到我既地方座著.
我去廁所佢又站在門口等我. 我去煮飯. 佢就站在門口望住我. 我根本想像唔到..如果我唔要佢 佢會點? 咁我就唔可以有病了. 因為如果我一直病 就唔可以再照顧佢.... 所以我一定要照顧好自已個身体.
===

其實 我覺得養動物也好 生小孩也好.

生命中 多了一個要照顧的生命. 對每個人來說 都會有所很著 亦有所損失.

問題是 自已的想法 是否正面.

很多人會覺得養了動物 就不可以有小孩..我個人來說 就不太同意.

因為我看得到很多貓網友 都是又有小孩 又有寵物. 寵物對他們來說 已經是一個家人. 不是動物那麼簡單的了.
小孩子從照顧動物所學到的 不是父母可以想像得到的.
學會珍惜生命 我想是現今世界那些受不起錯折就要自殺的青少年要學的重要課題之一.

雖然我沒有小孩. 亦相信有小孩的確有很多好處.

但我沒有billy 那麼好彩 可以一擊即中. 所以都是順隨天意好了~
===

[quote:6e3327c4e5="dracula"]我只知道有個鄰居隻狗吠了幾個鐘頭 好影響人地![/quote]

:detective  :detective  :detective

[quote:1bec775a84="Jess&Burns"]其實 我覺得養動物也好 生小孩也好.

生命中 多了一個要照顧的生命. 對每個人來說 都會有所很著 亦有所損失.

問題是 自已的想法 是否正面.

很多人會覺得養了動物 就不可以有小孩..我個人來說 就不太同意.

因為我看得到很多貓網友 都是又有小孩 又有寵物. 寵物對他們來說 已經是一個家人. 不是動物那麼簡單的了.
小孩子從照顧動物所學到的 不是父母可以想像得到的.
學會珍惜生命 我想是現今世界那些受不起錯折就要自殺的青少年要學的重要課題之一.

雖然我沒有小孩. 亦相信有小孩的確有很多好處.

但我沒有billy 那麼好彩 可以一擊即中. 所以都是順隨天意好了~[/quote]

同意.....養狗狗都係一樣!!
我有時唔明 點解養動物同生小朋友好似變左對立ge野咁
兩樣根本無衝突 有衝突都係關主人同父母事....
對我而言 bb好多人鍚 但係狗狗只有我一個人鍚 我唔鍚佢 邊個鍚佢???
我地呢d結左婚ge 預左養狗之後 可能有埋bb
咁呢個係養動物之前預左ge事 應該一早有心理準備
如果個個生左bb 就唔再鍚狗狗 咁之前養來做乜?
生bb好快樂 養動物都好快樂0架~~

[quote:c50d7aceda="Jess&Burns"][quote:c50d7aceda="Billy"]

你覺得無錯呀~
其實個重點係: 如果唔係養了貓 我想我沒有那種決心去改變日常生活既壞習慣.

從少到大 我都係被照顧的一個. 未結婚前 媽咪照顧. 結婚後 老公照顧. 我根本就慣左做一個弱者...樣樣都有人幫我做晒.

養左貓 我要照顧佢. 我覺得佢好需要我. 在家時 牠總會在望到我既地方座著.
我去廁所佢又站在門口等我. 我去煮飯. 佢就站在門口望住我. 我根本想像唔到..如果我唔要佢 佢會點? 咁我就唔可以有病了. 因為如果我一直病 就唔可以再照顧佢.... 所以我一定要照顧好自已個身体.[/quote]

可能我自細都係自己照顧自己.
所以諗法同你唔同.

但係真係各有各法.
我同你一樣驚自己有病會傳比個女.
病都唔敢病.

可能你未有bb未感受到.
對bb既愛比對寵物既愛係強好多好多.
例如你bb有大病要幾百萬先醫得好.
我會賣左層樓都會醫.
如果係寵物你會點做呢.....

我會對寵物講:對唔住你安息吧.....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:120571047a="Billy"][quote:120571047a="Jess&Burns"][quote:120571047a="Billy"]

你覺得無錯呀~

我去廁所佢又站在門口等我. 我去煮飯. 佢就站在門口望住我. 我根本想像唔到..如果我唔要佢 佢會點? 咁我就唔可以有病了. 因為如果我一直病 就唔可以再照顧佢.... 所以我一定要照顧好自已個身体.[/quote]

所以諗法同你唔同.

但係真係各有各法.
病都唔敢病.

我會賣左層樓都會醫.

我會對寵物講:對唔住你安息吧.....[/quote]

其實又唔同既......
每個人價值觀都會唔同 對自己既小朋友當然一定會非常疼錫
但係有o的人 其實亦會對自己既貓貓狗狗當係小朋友一樣
呢樣係好個人既問題 亦有人係會願意洗好多錢去醫自己既寵物.

不過小動物有乜病痛 好貴既手術都係幾萬蚊嗟 (我覺得做白內障已經係好貴既手術喇)..........
狗真係唔知 貓既病其實來來去去都係果幾樣野 有得醫既貴極兩三萬
長期病既都只係食處方糧 食長藥....嚴重如FIP 其實跟本無得醫.......=.=

對人 對動物好唔同既地方係 大個o的既小朋友 或者係親人 at least
佢可以話到俾你知 有乜野唔舒服 嚴重既話都會俾到你知佢既求生意志
而貓狗就好唔同 你跟本唔知佢既求生意志 作為主人好多時只係代入
佢地既思想 將自己既想法加係佢地身上 假設你有一日 可以聽到佢地
既聲音 真正了解到佢地想表達既野既話 如果佢地有大病 同你講佢
唔想離開主人 作為一個有正常人性既人 都唔會願意同佢講話"你係寵物
你既醫藥費貴過你既身價...我要放棄你了"......

即使佢只係你既寵物 但係我認為作為主人 並不等同於佢既生命係
屬於你的 佢係一個有生命的獨立個體 你由第一日養佢 就等於佢將自己
既生命交托俾你 要照顧佢 佢有病 你要醫佢 令到佢可以係主人既身邊
安老 呢o的並唔係主人對寵物既拖舍 而係作為主人對佢地既責任
我只會覺得 如果你生BB之前打算養寵物 你亦應該同時考慮到如果你日後
生BB既時候會點 一開始選擇唔養寵物當然係一個方法 但如果決定了
同時會有BB和寵物的話 因為有BB而放棄寵物係一個讓人絕對不能接受的
決定....

其實同樣地 如果你係未養過寵物你係唔會體會到對你來說佢只係寵物
但對於佢地來說 你就係佢既一切.

更何況其實BB同寵物係完全可以共存的 佢地既病嚴重既都唔會傳染到你身上
引起敏感既問題 其實係人力可以去解決的. 衛生既問題 即使有沒有寵物
你亦係要去面對的 其實事實上好多人 係找好多藉口出來放棄自己的寵物
主要原因為自己無能力去同時照顧小朋友and 寵物

題外話
更何況現代人對小朋友已經去到過份關愛既地步 當然唔係話錫自己個小
朋友都有錯 而係過份地寵愛小朋友 去到食呢樣又驚無益 玩又驚佢跌親
我相信小朋友生命力係比成年人更強的 佢地會自行調節自己既機能去適應
身邊既環境的 過份的寵愛 我認為只會有反效果囉 對小朋友又唔好 對
自己又做成太大壓力.....

[quote:d32d2677fd="Billy"]
所以諗法同你唔同.

但係真係各有各法.
病都唔敢病.

我會賣左層樓都會醫.

我會對寵物講:對唔住你安息吧.....[/quote]

可能我和老公都從來沒有想過去生BB.
所以想像唔到點樣去愛一個所謂" 我地既 BB " 係點既一回事.

對我黎講: 對人同對寵物既愛. 我諗係唔可以用同個一角度去比較既~ 兩回事. :sweat:

又由於 養動物同生BB 係我既想法裡 從來都沒有底觸....所以都無話犧牲邊個,成全邊個咁嚴重...

好佩服你可以諗到賣左層樓去救BB 咁偉大&長遠....

可能我太現實啦~ 我只係諗住好好地養住佢 等佢有生之年開心D....真係無諗過咁偉大喎~ :nowords:

有諗過如果真係唔養得就搬 但都係因為藍澄灣有賺先諗.  :em17:
===