藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

Re: 決定

[quote:220b16a968="Jeffrey & Shirley"]點解大家會係知道吾比養寵物既情況下,先至養寵物呢?[/quote]

香港地方細 私人樓唔養得 公屋唔養得 村屋養得但係供應有限....點都好 而家盡量做好d 將帶比鄰居ge麻煩減至最低....如果無何奈之下或者搵到間好屋 都會搬走....呢個係養之前已經諗定ge應變方法  一定唔會唔要兩隻狗~~

[quote:66dde37994="Robert"]係咪因為未諗生 BB 既關係,而又想搵  d 寄託呢? :dead:[/quote]

我就唔係lor...無bb搵寵物做寄託好似好怪咁.....
我將來都會生bb (如果意外有左ge話) bb唔可以取代狗狗 所以有bb仍然會愛鍚兩隻狗狗....

[quote:ce9e368e2a="Tomato"][quote:ce9e368e2a="Robert"]係咪因為未諗生 BB 既關係,而又想搵  d 寄託呢? :dead:[/quote]

我將來都會生bb (如果意外有左ge話) bb唔可以取代狗狗 所以有bb仍然會愛鍚兩隻狗狗....[/quote]
乜妳唔知就算點樣唔俾佢地接觸都好,小動物都會令 bb 多左有病既機會咩? :!:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:4bb310d980="Robert"][quote:4bb310d980="Tomato"][quote:4bb310d980="Robert"]係咪因為未諗生 BB 既關係,而又想搵  d 寄託呢? :dead:[/quote]

我將來都會生bb (如果意外有左ge話) bb唔可以取代狗狗 所以有bb仍然會愛鍚兩隻狗狗....[/quote]
乜妳唔知就算點樣唔俾佢地接觸都好,小動物都會令 bb 多左有病既機會咩? :!:[/quote]

亦有人話bb自細同小動物相處 bb抵抗力會更高....
我有幾位朋友都係養左狗狗 後來生bb bb默一樣健康成長...
bb病唔病唔關動物事 係睇個主人識唔識處理好兩者....

[quote:52c73f411f="Robert"][quote:52c73f411f="Tomato"][quote:52c73f411f="Robert"]係咪因為未諗生 BB 既關係,而又想搵  d 寄託呢? :dead:[/quote]

乜妳唔知就算點樣唔俾佢地接觸都好,小動物都會令 bb 多左有病既機會咩? :!:[/quote]

呢個係一般人既誤解而已.

其實好多時都係d 人咁諗. d貓貓狗狗就養養下唔養. 令人覺得好無奈.
===

[quote:baab94c7db="Jess&Burns"][quote:baab94c7db="Robert"][quote:baab94c7db="Tomato"][quote:baab94c7db="Robert"]係咪因為未諗生 BB 既關係,而又想搵  d 寄託呢? :dead:[/quote]

呢個係一般人既誤解而已.

其實好多時都係d 人咁諗. d貓貓狗狗就養養下唔養. 令人覺得好無奈.[/quote]
誤......解......! :!:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:7921d5ca9c="Tomato"][quote:7921d5ca9c="Robert"]係咪因為未諗生 BB 既關係,而又想搵  d 寄託呢? :dead:[/quote]

如果有bb你估你重會有時間鍚兩隻狗狗咩..... :?:

過來人話你知除左bb好多野都可以犧牲.....
我就bb出世以來都冇踢過波.
以前星期六习毛球都犧牲左....
因為bb以經比任何東西更重要了....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

如果大家有興趣 不如睇0下呢篇文章....
http://bagmehome.org/discuz/viewthread.php?tid=1328&fpage=3

我只知道有個鄰居隻狗吠了幾個鐘頭 好影響人地!
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:136e53128d="Robert"]
誤......解......! :!: [/quote]
我覺得因為很多人的無知. 而令到咁多寵物失寵. 的確係好可悲既一件事! 案例1 2 3  在世界上每處都不時發生. 眼見貓中途 常常都因為他們這些人這樣的想法而放棄養貓..心裡真的覺得牠們(貓)好可憐.

結婚、懷孕、生子,是人生的重要歷程,但養貓的女性卻要面對過度恐慌的傳聞,以及傳統迷思的壓力,如何才能兼顧新生兒與貓寶貝呢?
 案例1
 王小姐即將和相戀多年的陳先生結婚,但王媽媽卻要求陳先生先處理掉家中五隻成貓,因為她「聽說」養貓會讓女性不孕或者流產,陳先生兩頭煎熬,他想娶王小姐,但又不願為了自己的幸福而拋棄照顧多年的貓咪……
 案例2
 宋太太懷了第一個孩子,宋先生體諒她,一手包辦家務,並照顧五隻貓咪。但長輩卻因醫生說「孕婦和小孩不適合跟貓一起生活」,強烈要求把貓送走。宋太太堅決反對,長輩不諒解,表示胎兒若出狀況要她負責。她因此得了憂鬱症……
 案例3
 楊太太在生了第二個孩子後,身體出現異常狀況,這裡癢那裡也癢,於是到醫院檢查,卻意外驗出過敏原為貓毛。楊太太很納悶,生第一胎時一切正常呀,看著家中三隻長毛波斯貓,她左右為難……

養貓會不孕嗎?
 以上三個案例,是「懷孕」和「養貓」這兩件事對愛貓人造成的典型困擾。
 很多準媽媽都是先有貓咪才當媽媽的,對她們而言,貓咪不是寵物,而是家人。但也多少都曾遇過家人耳提面命地提醒養貓的不良後果,雖然知道這是出自於愛和關心,卻也讓這些準媽媽感覺非常無力與沮喪。因為絕大部分的誤解是來自於不了解或沒有機會接觸貓咪,或者婦產科醫生一句不經意的建議。
 不孕的原因有很多,尤其現代人生活壓力大,問題可能出在夫妻關係或個人體質,若沒有檢查確定原因,就把錯怪到貓咪身上,硬是給貓咪扣了一頂大帽子,那貓咪也太無辜了。

養貓會導致孕婦流產嗎?
 貓咪會被孕婦的家人視為造成流產的原因,說穿了,就是弓漿蟲惹的禍。而貓咪的原罪在於牠是弓漿蟲的最終宿主,但是現在家貓多豢養在室內,吃的是熟食、乾糧,要感染弓漿蟲的機率小之又小!根據動物醫生指出,接觸過無數個養貓的媽媽,因養貓而流產的機率,根本微乎其微。
 準備懷孕或已經懷孕的孕婦們,只需要了解弓漿蟲的成因和影響,沒有必要過度恐慌。
 弓漿蟲(Toxoplasma gondii)是一種單細胞原蟲,弓漿蟲寄生症(Toxoplasmosis TG) 是一種由弓蟲寄生所引發的疾病,會寄生在許多溫血動物體內,但這些動物只是中間宿主,弓漿蟲只會在貓科動物身上繁殖,但貓並不是人類感染弓漿蟲的唯一來源。
 人類受感染的主要途徑其實是食用未熟的肉類(尤其是羊、豬肉)、生吃蔬菜、接觸貓糞便。不過肉類食品中的弓漿蟲囊體,只要經過熟食烹調後,便能有效將其殺滅。

養貓會造成過敏?
 貓毛總是容易被誤以為是氣喘、過敏現象的罪魁禍首,無論是打噴嚏還是皮膚紅腫,矛頭便指向貓咪。沒有去檢驗過敏原,其實無法確定是否為貓毛所造成。在台灣有高達90.2%的過敏原是塵蹣,其次是蟑螂、黴菌等,貓狗的毛引發的過敏其實比例較少。
 近來醫學研究發現,空氣中若有高濃度的貓毛,反會使一部分的人過敏免疫系統產生痲痺,而且只有貓毛才有這樣的作用,其他的動物如狗,則沒有相同的功能。因為貓咪的過敏原(貓毛、皮屑)較輕,可以在空氣中停留很久,使得空氣中過敏原濃度提高,高到人的免疫系統不會有所反應。當過敏原濃度太低時,人的免疫系統不會反應,過高時亦同,但僅有少數過敏原可以達到「過高」的標準,貓咪是有毛的動物中,唯一研究證實能產生這種效果的動物。
===