藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 30923|回復: 175
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

我覺得之前有養開寵物,最後將寵物搬過黎 RC 都可以接受。

點解大家會係知道吾比養寵物既情況下,先至養寵物呢?

可吾可以講下點解呀?因為發覺好多 RC 鄰居都有陸續養寵物,想知點解o姐! h: (其實我由細都喜歡小動物)

Re: 決定

[quote:0f5177b3ab="Jeffrey & Shirley"]我覺得之前有養開寵物,最後將寵物搬過黎 RC 都可以接受。

可吾可以講下點解呀?因為發覺好多 RC 鄰居都有陸續養寵物,想知點解o姐! h: (其實我由細都喜歡小動物)[/quote]
係咪因為未諗生 BB 既關係,而又想搵  d 寄託呢? :dead:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

以前無自己既屋 所以無得養 而家有自已既屋. 又住定左. 無咩世藝. 咪養.
===

[quote:5328d321b9="Robert"][quote:5328d321b9="Jeffrey & Shirley"]我覺得之前有養開寵物,最後將寵物搬過黎 RC 都可以接受。

可吾可以講下點解呀?因為發覺好多 RC 鄰居都有陸續養寵物,想知點解o姐! h: (其實我由細都喜歡小動物)[/quote]
係咪因為未諗生 BB 既關係,而又想搵  d 寄託呢? :dead:[/quote]
雪梨都講過寵物既年歲好短,要睇住佢離開自己會好傷心 :em06: 。如果係為自己既話,就要有定心理預備。 :wink:

[quote:7d90adc123="Jeffrey & Shirley"][quote:7d90adc123="Robert"][quote:7d90adc123="Jeffrey & Shirley"]我覺得之前有養開寵物,最後將寵物搬過黎 RC 都可以接受。

係咪因為未諗生 BB 既關係,而又想搵  d 寄託呢? :dead:[/quote]
雪梨都講過寵物既年歲好短,要睇住佢離開自己會好傷心 :em06: 。如果係為自己既話,就要有定心理預備。 :wink:[/quote]

不過你同佢有20年到既快樂時光.
呢d 記憶 係永遠既.
===

[quote:63b9d34905="Jess&Burns"]
呢d 記憶 係永遠既.[/quote]
不否定這廿年可能是非常快樂。不過廿年後,如妳仍掛念牠的話,就可能變成永久的傷痛 :em01: !不過 anyway 每個人的感覺都不一樣。亦可能雪梨和我都想得太多。 :wink:

[quote:5d89c697bc="Jeffrey & Shirley"][quote:5d89c697bc="Jess&Burns"]
不否定這廿年可能是非常快樂。不過廿年後,如妳仍掛念牠的話,就可能變成永久的傷痛 :em01: !不過 anyway 每個人的感覺都不一樣。亦可能雪梨和我都想得太多。 :wink:[/quote]

咁人/動物. 都總有一死.. 呢個係一個自然定律. 無得唔開心了.

有時我會諗. 幾廿憶年前 呢個世界上住左好多動物. 而人類只係其中一種.
而人類 可能有著聰明的優勢 現在成為世界上佔大多數的物種.

所以 人類其實某程度上係佔據左其他動物的居住環境 食物...等等... 先可以有而家咁好既生活.

咁呢d 動物又點呢? 佢地咪就係街頭做流浪貓 流浪狗o羅. 佢地响人類唔鐘意 唔要既地方枯且生存.....

因為以上既諗法 我覺得都想為呢班動物做返d 野. 所以咪養左隻貓囉.
===

由我第一次見到似bear bear ge poodle開始 就鍾意左呢種狗...
我係因為poodle而去學唔怕狗 同狗狗相處 (而家見到狗狗都唔驚~~yeah)
雖然養左之後 煩惱多左 但係開心ge事都佔左大部份...
都係一句說話: 人類ge愛可以分比好多事好多人 但係狗狗ge愛係100%比晒主人....呢樣野就係狗狗最可愛之處。
雖然我知道狗狗最多只有不過二十年ge生命 而且我兩隻狗一樣大 將來可能兩隻一齊離開我 但係佢地會永遠0向我心入面。

[quote:23e443dbb2="Jess&Burns"][quote:23e443dbb2="Jeffrey & Shirley"][quote:23e443dbb2="Jess&Burns"]
不否定這廿年可能是非常快樂。不過廿年後,如妳仍掛念牠的話,就可能變成永久的傷痛 :em01: !不過 anyway 每個人的感覺都不一樣。亦可能雪梨和我都想得太多。 :wink:[/quote]

咁人/動物. 都總有一死.. 呢個係一個自然定律. 無得唔開心了.

有時我會諗. 幾廿憶年前 呢個世界上住左好多動物. 而人類只係其中一種.
而人類 可能有著聰明的優勢 現在成為世界上佔大多數的物種.

所以 人類其實某程度上係佔據左其他動物的居住環境 食物...等等... 先可以有而家咁好既生活.

咁呢d 動物又點呢? 佢地咪就係街頭做流浪貓 流浪狗o羅. 佢地响人類唔鐘意 唔要既地方枯且生存.....

因為以上既諗法 我覺得都想為呢班動物做返d 野. 所以咪養左隻貓囉.[/quote]

我相信每個人都有佢既感覺,而妳個見解亦都幾特別! :wink:

[quote:b3d73b33bc="Tomato"]由我第一次見到似bear bear ge poodle開始 就鍾意左呢種狗...
我係因為poodle而去學唔怕狗 同狗狗相處 (而家見到狗狗都唔驚~~yeah)
雖然養左之後 煩惱多左 但係開心ge事都佔左大部份...
都係一句說話: 人類ge愛可以分比好多事好多人 但係狗狗ge愛係100%比晒主人....呢樣野就係狗狗最可愛之處。
雖然我知道狗狗最多只有不過二十年ge生命 而且我兩隻狗一樣大 將來可能兩隻一齊離開我 但係佢地會永遠0向我心入面。[/quote]
妳就由怕,變成喜愛,這亦是另一種感覺,不過真的很佩服妳! :em11: