藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hales
打印 上一主題 下一主題

貓糧 [複製鏈接]

Re: 貓糧

[quote:ccb63cd5e7="hales"][quote:ccb63cd5e7="hales"][quote:ccb63cd5e7="Jess&Burns"][quote:ccb63cd5e7="hales"][quote:ccb63cd5e7="Jess&Burns"][quote:ccb63cd5e7="hales"]各位貓主
你地隻貓係食緊邊隻貓糧??
有無人係買開Foundations既呢??[/quote]

我隻貓食"皇家" 有時會轉下編號食.

你又養貓咩?  :?:[/quote]

事關係天然糧唔放得咁耐 所以睇o下有無人share order 12lb or 30lb既size :
我未養喎~~~不過2月3日會接兩隻返屋企 兩隻都係領養返來的英短 8)[/quote]

你又話你老婆鼻敏感既? 你隻貓幾大架? 食開呢個brand 架?
我等帶隻貓上黎fee 你先!  :zdevil:[/quote]

我同佢一齊上去睇貓既~~果個人屋企有成10幾廿隻貓
我相信佢應該係 breeder來的 不過breed到唔靚既貓就會俾人 靚既就會賣出去
兩隻貓一隻1歲3個月 另一隻就7個月大 佢地可能係嘆慣既貓....
食開foundations 用開豆腐砂..... :roll:[/quote]

講漏左 果度o的貓勁搞笑 我相信係經過長時間嚴格訓練的....
一入到去 群貓就會一湧而上 同時會有3~4隻企圖甚至實際上去佔領你個大脾..
甚至會有貓為此而推開另一隻貓.......

有一隻 你痞低佢會"手禁"你滕頭 直到你肯坐低 你坐低之後佢就會坐上去你大脾
然後訓係度扮死貓郁都唔郁....

有一隻 你伸手R佢頸佢就咕俾你聽 你縮開手 伸去第二個位置 佢會跟過黎
用個頭鑽你個手板然後自已用條頸"high"你手指頭............. :em03:

有一隻 不停跟住何 你放低手佢就鑽你手板 你無手俾佢鑽 佢就鑽你大脾
鑽你個身 又不停咁係你身邊擦你(單方向)........ :shock:

佢有o的賣既貓都好得意~~有隻全身灰色 四隻腳掌白色既摺耳BB 有隻
creame色既英短bb 手掌大少少不過已經勁癡人 行到邊跟到邊 俾手佢
佢就會捉住你磨牙.... :mrgreen:[/quote]

貓最吸引就係嗲人.
我老公本來都唔鐘意貓. 但係佢都招架唔住啦 ~ 投降!
===

[quote:fbff71f074="Jess&Burns"][quote:fbff71f074="hales"][quote:fbff71f074="Jess&Burns"]咁都唔係好大只.. 都可以教既

12lbs 咁多呀? 好似要食好耐喎..
我買開4kgs 一隻貓食 要食2個月.
兩隻貓係咪慣左大食啦? 絶左育未呀? 如果絶左育就要控制下啦. 如果唔係變肥仔 唔健康啦~

喂 講返你老婆先.[/quote]

確實係未知佢食糧咖喎~~不過聽講係平均一隻貓 1lb糧食一個week
我係打算買4lb 裝先.......

不過..............................你買開4kg 同我講既12lb 都係多50%之嘛.... :roll:
不過你一隻我兩隻喎 :

係bor

大o的果隻絕左 細o的果隻未絕 兩隻都係貓女..... :mrgreen:

我老婆做乜????[/quote]

咁到一歲先絶會好d. 你老婆唔係有鼻敏感咩? ( 其實我都有哮喘 )[/quote]

一歲先絕會好o的既咩??? 果隻我係要俾幾舊水佢做deposit 因為佢一定要我地帶
佢去絕育 限時兩個月內帶返絕育收據去拎返deposit..... :em05:

佢鼻敏感其實唔關貓事 因為佢一直都係咁上下....
上次去貓屋果度成廿隻貓都無問題

一歲先絶好d. d貓到一歲先大定. 如果絶左 咁咪無發育得咁好law.

有d 人將d 貓咁早就絶育 係因為想响貓未發情之前. 阻止佢發生. 但很多醫生都話 其實貓絶左育之後 發情既動作大部份都會自然消失的了.
另外 有d 書會話 在貓第一次發情之後 就帶去絶育. 我覺得呢個都係表示貓已成長的一個指標.

我家的貓都係1歲多做絶育. 而家完全無晒發情既動作.
===

[quote:2fd326968f="Jess&Burns"]一歲先絶好d. d貓到一歲先大定. 如果絶左 咁咪無發育得咁好law.

有d 人將d 貓咁早就絶育 係因為想响貓未發情之前. 阻止佢發生. 但很多醫生都話 其實貓絶左育之後 發情既動作大部份都會自然消失的了.
另外 有d 書會話 在貓第一次發情之後 就帶去絶育. 我覺得呢個都係表示貓已成長的一個指標.

我家的貓都係1歲多做絶育. 而家完全無晒發情既動作.[/quote]

但係有醫生講 8 (唔記得係8 定係6) 個月內絕育可以減低91%患乳癌機會 剩返9%
如果一歲之後 會由9%提高到14%喎 :em03:

[quote:166b9790d3="hales"][quote:166b9790d3="Jess&Burns"]一歲先絶好d. d貓到一歲先大定. 如果絶左 咁咪無發育得咁好law.

我家的貓都係1歲多做絶育. 而家完全無晒發情既動作.[/quote]

但係有醫生講 8 (唔記得係8 定係6) 個月內絕育可以減低91%患乳癌機會 剩返9%
如果一歲之後 會由9%提高到14%喎 :em03:[/quote]

下? 未聽過喎....
===

我而家用緊呢個貓砂盤. 剛剛好放在毛巾架下. 唔會阻住.

Yahoo 有得bid: http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1112861456
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
===

[quote:2860065a86="Jess&Burns"]我而家用緊呢個貓砂盤. 剛剛好放在毛巾架下. 唔會阻住.

Yahoo 有得bid: http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1112861456[/quote]

我係想買呢隻......

http://www.etwhk.com/member4/pet/h_sale_info/ioufdiueridriej.htm

or 呢隻...

[quote:7d18f63b7c="hales"][quote:7d18f63b7c="Jess&Burns"]我而家用緊呢個貓砂盤. 剛剛好放在毛巾架下. 唔會阻住.

Yahoo 有得bid: http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1112861456[/quote]

我係想買呢隻......

http://www.etwhk.com/member4/pet/h_sale_info/ioufdiueridriej.htm

or 呢隻...

[/quote]

上面果個都幾好喎..
有蓋既 我就覺得d 味局住 好似唔係好衛生.
===

有蓋呢隻可以半開嘛~~~
不過unicharm果隻都唔知邊度有得賣....=.=

[quote:01c4f699c8="hales"]有蓋呢隻可以半開嘛~~~
不過unicharm果隻都唔知邊度有得賣....=.=[/quote]

Hey Hey .. 呢度有: http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1112567145

都幾貴喎... 第一次買. 唔好買咁貴啦. 後悔架. 我家現在都有3個貓砂盤啦.... :nowords:
===