藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: chicken
打印 上一主題 下一主題

想問下各位人兄的意見 (如果找人整電腦) [複製鏈接]

[quote:3cc6d2302f="chicken"]人因為怕懲罰而不做壞事﹖

咁如果冇人知呢﹖[/quote]

最緊要係自己知! 冇人知就去睇...呃到自己無意思呢~
見過鬼就唔怕黑啦~

如果個situation 係︰幫人recover 個死左的harddisk 的file,燒落dvd 度,會唔會開下隻dvd來看呢﹖(看下燒唔燒到)
請問各位電腦高手,由external harddisk 直接過落dvd,會唔會file back up 在個電腦度呢﹖

我覺得係教養+道德+尊重既問題 其實如果係要開D file嚟check係咪整番好既 都應該事先問下當事人(機主)。

掉返轉頭 人地未得你同意check/睇你D野 我諗你都未必鐘意一樣。

我都唔會開黎睇.....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

我都唔會開黎睇,睇左都唔會有著數既。

我多數只會compare 下個last modify day 同埋兩個file 既size 係前後有無分別就算...而且我有時更會叫user 將緊要既file自己zip 起佢落password 咁我可以幫佢開一開個zip ..但係睇吾到zip 入面d 野

咁高深呀 :roll:

hard disk 死左,死到再開唔到,但入面有d既緊要又機密的公司資料,叫左個同事整......

佢用usb 把hard disk 插落另一部電腦,用 free software recover hard disk 的file,然後直接燒落dvd...

咁樣的情況,各位高手有乜意見呀﹖

[quote:5c91448839="chicken"]咁高深呀 :roll:

hard disk 死左,死到再開唔到,但入面有d既緊要又機密的公司資料,叫左個同事整......

佢用usb 把hard disk 插落另一部電腦,用 free software recover hard disk 的file,然後直接燒落dvd...

咁樣的情況,各位高手有乜意見呀﹖[/quote]一句到尾 唔睇. 要check的話 叫埋個"主人" 一齊睇.
好似樓上肥度所講 check 個file size加modify date咩都夠啦.

幾真接都好 燒碟program一定會係個temp做buffer. 除非你睇住佢set咗燒錄完成後自動delete個buffer. nero 係有呢個setting.

話時話 如果真係咁機密. 攞出街整好似會好d. 因為人地得物無所用. 同事...插你一刀都唔知咩事. 小心小心.

請問高手點可以找返個buffer 呢﹖
有冇方法可以知道佢有冇看過呢﹖(if 有看過,就要諗計)

但係公司用intranet,我都唔知佢用邊個身份login..,只知佢用邊部機...
請高手指點迷津

只因我的愚笨,搞到而家成日驚tim......