藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4776|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

你地鍾意睇咩書? [複製鏈接]

我呢 細細個時最鍾意睇牛頓 學校既圖書館一定有. 讀小學中學時最鍾意同 d 鍾意科學既朋友一齊睇 一齊研究~

有一期呢 我地班女仔就鍾意睇 yes! 因為有同學著水著上封面 好大震撼  :shock:

中四之後 又有另一種書入侵 就係漫畫喇
當年大家睇既漫畫係金田一同足小 估唔到呢  : (我果間係女校黎架~)

預科既時候 因為學科既關係 睇左好多文化書. 其中好鍾意巴金既「家」「秋」 「春」我就覺得相對地無咁好睇~ 鍾意「簡愛」但唔太鍾意「咆哮山莊」. 睇唔明「生命中不能成受之輕」同「異鄉人」 ops: 果陣真係睇到頭暈  :em18:

升左大學之後 因為對哲學有 d d 興趣 所以開始睇 d 哲學書 好多都睇到一知半解.   :roll: 但到宜家都仲係睇唔明但鍾意睇  

咁身為女仔呢 我都鍾意睇言情小說~ 失戀時期就睇亦舒~ 一 d 關於心理星相占卜既書都岩~  :mrgreen:

簡言之 我係好多書都睇 但樣樣唔精.
咁多種書之中 比較唔鍾意睇既就係武俠同科幻小說~

你地呢?  

由細到大都鐘意睇o的比較scientific既野 小學時熱愛看天文書藉 畢竟當時年
紀還細 有時都會睇唔明 不過還是學到很多天文知識...

從來我都唔係一個鐘意睇小說既人 因為見到好多字就會覺得.....好眼訓...
所以我是極少看小說的 除非係好鐘意睇既題材 不過還是集中在科幻 奇幻小說

雜誌方面 以前讀大學果時 差不多期期睇牛頓 間唔中會睇Astronomy
Sky and Telescrope 有時都會睇o下Scientific American 而亦因為讀書既原因
所以成日要睇Chemistry既Journal...
而目前坏愛既一本雜誌 就是National Geographic....勁好睇~

我睇書好雜 好睇我就睇...... 冇乜話指定邊類書....而家既next target係Harry Porter........^^

有一本書我好有印象 書名係煙花三月.... 對我來說.. 真係非常震撼 係講慰安婦.... 睇完之後 覺得好悲涼 老來回頭一望 真係會好似電影咁一幕幕浮現.....

仲有幾米.... 我冇睇過向左走向右走既電影... 但係同事就借插圖版俾我睇.... 真係幾正...^^
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

[quote:ed83b443b1="hales"]由細到大都鐘意睇o的比較scientific既野 小學時熱愛看天文書藉 畢竟當時年
紀還細 有時都會睇唔明 不過還是學到很多天文知識...

從來我都唔係一個鐘意睇小說既人 因為見到好多字就會覺得.....好眼訓...
所以我是極少看小說的 除非係好鐘意睇既題材 不過還是集中在科幻 奇幻小說

雜誌方面 以前讀大學果時 差不多期期睇牛頓 間唔中會睇Astronomy
Sky and Telescrope 有時都會睇o下Scientific American 而亦因為讀書既原因
所以成日要睇Chemistry既Journal...
而目前坏愛既一本雜誌 就是National Geographic....勁好睇~[/quote]

我都好鍾意睇 scientific magazine newton 已經講過 仲鍾意睇 scientist discover 等等~ 我又係好鍾意天文 好鍾意睇下宇宙的奧秘~ 有段時期好留意 stephen hawking 呢~

Hawking既書我只係睇個時間簡史 其實佢o的書講既野 係幾深
而且係好理論性 不過其實佢已經用左比較現實既文字方式出來表達佢既理論...
相對之下其實廣義/夾義相對論更為難明....其實有興趣astronomy的話
Astronomy呢本雜誌幾值得睇

[quote:cc5c1b58b6="hales"]Hawking既書我只係睇個時間簡史 其實佢o的書講既野 係幾深
而且係好理論性 不過其實佢已經用左比較現實既文字方式出來表達佢既理論...
相對之下其實廣義/夾義相對論更為難明....其實有興趣astronomy的話
Astronomy呢本雜誌幾值得睇[/quote]

好好好 hales 大哥推薦既書 等我有時間睇下先

我睇書好雜,尤其係中文字o既書,因為我怪怪地,對中文字有極度偏好,就算係普通雜誌同報紙,我都會逐段睇晒,所以睇2週刊都可以睇三幾個鐘。

中一暑假時,勁睇"話之你",覺得好好睇,好有新意,亦令我學識"範疇"o黎個詞語,因為"話之你"成日話"已經超出人類知識範疇"! 亦舒o既短篇就睇o左好多,佢筆下o既女子好瀟灑,好正。d中學同學就勁睇岑凱倫,瓊瑤等,我就真係一本都無睇過。Yes嘛,當時係因為有個"三個寂寞的心" o既電台節目,有個中學同學俾人寫過暗戀信上去,然後又o向本書度登"愛的宣言",所以先至有同學傳閱o既 (我都係讀女校)。

之後就學人睇深奧書,"生命中不能承受的輕"我都睇過,不過真係過唔到自己,睇o左百幾頁都唔知做緊乜,所以放棄o左,想扮勁都唔得。村上春樹o既就好少少,明d唔明d,但係就至少睇得晒。預科學econ o既時候,亦睇過張五常教授o既書。

早幾年開始出o黎做o野,就睇呆伯特(dilbert),講d辦公室發生o既事,覺得好有共鳴。反而真係好少睇心靈羅宋湯之類o既書,因為好怕d罐頭式溫情書。

依家我好多時都係去書局打書釘,好少買書。
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:420c0c4dfe="bikbark"]我睇書好雜,尤其係中文字o既書,因為我怪怪地,對中文字有極度偏好,就算係普通雜誌同報紙,我都會逐段睇晒,所以睇2週刊都可以睇三幾個鐘。

中一暑假時,勁睇"話之你",覺得好好睇,好有新意,亦令我學識"範疇"o黎個詞語,因為"話之你"成日話"已經超出人類知識範疇"! [/quote]
仲有就係:
"如果我唔係一個識得中國功夫既人 呢一掌 我早就暈過去了"
"幸好我是一個中國功夫的高手 這些麻醉藥的效力來我來說不會太嚴重"
"我洗出七十二路小擒拿之<逆拿法> 反過來把他鎖起來"..... :roll:

Re: 你地鍾意睇咩書?

[quote:1a456c20c4="Ice"]
預科既時候 因為學科既關係 睇左好多文化書. 其中好鍾意巴金既「家」「秋」 「春」我就覺得相對地無咁好睇~
咁多種書之中 比較唔鍾意睇既就係武俠同科幻小說~[/quote]

~~~
我都好鍾意睇家~~春~~秋 果然係激流三部曲 特別係~~家~~ 簡直正到暈!
我都認為~~春~~無0禁好睇!!!後來我因為呢三部曲 睇埋愛情三部曲 點知........
完全唔知佢想講乜 :em05:

我誠意推介以下好書:
1. 小腳與西服:徐志摩與張幼儀的婚變 (可以睇到徐志摩性格的另一面)
2. 落葉歸根
3. 徐訏:盲戀 (強力~~~極力~~~推薦)

我都唔鍾意睇武俠小說 (科幻更加唔鍾意) 所以我一本金庸都未睇過

漫畫都喜歡喎!
touch~~~ :em11:
snoopy :em11:  :em11:
牛仔 :em11:  :em11:  :em11:

Re: 你地鍾意睇咩書?

[quote:11a305673c="Tomato"]我都唔鍾意睇武俠小說 (科幻更加唔鍾意) 所以我一本金庸都未睇過

漫畫都喜歡喎!
touch~~~ :em11:
snoopy :em11:  :em11:
牛仔 :em11:  :em11:  :em11:[/quote]
我都睇過半本金庸,因為太厚太重,唔適合臨訓前睇,所以放棄o左。

漫畫嘛,真係好鍾意睇"男兒當入樽",但係就極度唔鍾意井上雄彥因為合約問題,最後將本畫得咁好o既漫畫草草"殺"o左,過份。
touch,rough等都好鍾意......
"騎呢"漫畫代表作就有"飄流教室"啦
金田七 or 柯南就初頭好睇,後尾變成千篇一律

想問一樣o野,有無人聽過"漫畫週刊"呢~~~?
細個時,大哥個個禮拜都買,好多日本漫畫我都係o向"漫畫週刊"度睇,例如:touch,天空之城,風之谷,相聚一刻,阿全正傳等等
另外仲有玉郎漫畫o既"太公報",真係笑死人o架!
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的