藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jess and Burns
打印 上一主題 下一主題

日常美容用品分享 [複製鏈接]

好多用品喎.....
我好求其 好多時唔用 用都係用neutrogena 呢排用緊missha隻玫瑰水gel...
ok啦 d味聞得就得啦....
我唔係好用得呢d野 因為我皮膚敏感
最大原因都係我唔聞得d味 d味太香 我會頭痛同嘔
有d無味 我都可以聞出d膠味...
人地話bb notion好香 我就聞到作嘔....

[quote:6f13625919="Tomato"]好多用品喎.....
我好求其 好多時唔用 用都係用neutrogena 呢排用緊missha隻玫瑰水gel...
人地話bb notion好香 我就聞到作嘔....[/quote]

bb notion 係咩黎架?
你同我完全相反. 我唔香都唔用.
尤其係沐浴露. 就更加有強烈執著. 唔香唔用.
我都有皮膚敏感 又有濕疹. 醫生叫我用seba 5.5
我情原茶多幾次lotion  都要用香既沐浴露.
而家用開既有: body shop - white mask  Kappus - 罌粟花味  Kappus - 紫丁香味. 馬莎 - 薰衣草味 .

你對香有敏感. 咁樣你屋企d 花都有香味架?
===

[quote:744c594f98="grassman"][quote:744c594f98="公公婆婆"]天然推介: :em04:

面膜:
鮮奶+幼燕麥糠造成漿狀敷面,期間噴蒸餾水保持濕潤
45分鐘後即時白好多、滑好多
每周兩次或以上[/quote]

得唔得嫁?

敷完面可以食埋做早餐![/quote]

:wink: 個人經驗超得,冇化學成份地美白,日日做都ok!但過程較長且複雜,怕麻煩的未必適合!

[quote:53ff3e86bc="Jess&Burns"][quote:53ff3e86bc="Tomato"]好多用品喎.....
人地話bb notion好香 我就聞到作嘔....[/quote]

bb notion 係咩黎架?
你同我完全相反. 我唔香都唔用.
尤其係沐浴露. 就更加有強烈執著. 唔香唔用.
我都有皮膚敏感 又有濕疹. 醫生叫我用seba 5.5
我情原茶多幾次lotion  都要用香既沐浴露.
而家用開既有: body shop - white mask  Kappus - 罌粟花味  Kappus - 紫丁香味. 馬莎 - 薰衣草味 .

你對香有敏感. 咁樣你屋企d 花都有香味架?[/quote]

非洲紫羅蘭係無香味0架 所以唔驚!!
bb notion即係d爽身粉味 聞到個人好痛苦 即時頭痛....
所以我去試美容用品 第一時間係要聞 有d香味我都接受到 例如生果味
呢次用玫瑰花都得 只要唔太濃烈就得
除左d爽身粉味之外 我最怕聞到d濃烈香水味 好怕 :em20:
我呢都有用laneige隻strawberry yortgurt pack 其實我都唔知有乜用
淨係覺得粉紅色好得意 d味同顏色好似真ge士多啤梨一樣
查左上塊面真係好想"lam"0下.... :em17:

[quote:6fd2ec6248="Tomato"]
非洲紫羅蘭係無香味0架 所以唔驚!!
bb notion即係d爽身粉味 聞到個人好痛苦 即時頭痛....
所以我去試美容用品 第一時間係要聞 有d香味我都接受到 例如生果味
呢次用玫瑰花都得 只要唔太濃烈就得
除左d爽身粉味之外 我最怕聞到d濃烈香水味 好怕 :em20:
我呢都有用laneige隻strawberry yortgurt pack 其實我都唔知有乜用
淨係覺得粉紅色好得意 d味同顏色好似真ge士多啤梨一樣
查左上塊面真係好想"lam"0下.... :em17:[/quote]

紫羅蘭好似有味架喎....下麻?
我用緊個沐浴露個英文係: Violet Lilac 係咪即係紫羅蘭?
===

紫羅蘭 (violet)係另一種花 非洲紫羅蘭 (african Violet/ Saintpaulia)d花因為同紫羅蘭d花有d相似 所以0向非洲後面加上紫羅蘭.......紫羅蘭同非洲紫羅蘭係兩個唔同ge品種....所以我屋企0個d一d味都無lor.....
(講起花就唔停得口......哈哈 )
雖然係咁...鮮花d味我聞得 玫瑰花d味我都好鍾意....但係爽身粉味 no way :em16:
(下圖係紫羅蘭真身....)
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

[quote:9208e8bbcf="MandyG室"]落粧: BIODERMA - 每天一次
洗面:  BIODERMA + NEOSTRATA/BIOTHERM - 每天早晚兩次
化粧水: 是但一隻 - 每天早晚兩次
精華素: SKINCEUTICALS VITAMIN C 15           SKINCEUTICALS PHYTO +  每天晚1次
Cream: SKINCEUTICALS B5 +  每天早晚兩次
晚霜 : Exuviance by NeoStrata Evening Restorative Complex 每天晚1次
眼霜: ORIGINS - 每天早晚兩次
防晒: SKINCEUTICALS - 每天早上1次  超好用

面膜 ( 最近用 )
最少一次 最多2次 用MAYBLESALLY 水份MASKS 有時都用下OLAY.

講埋沐浴露: DOVE 青瓜味道 + 澳寶.[/quote]
i'm using skinceuticals B5 too
i tried phyto+ b4
haven't tried sun protection yet
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的