藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2525|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

你覺得宗教觀念對小朋友成長有的咩既影響 [複製鏈接]

很多學校都有宗教背境 小朋友求學路上不其然自小受到所就讀學校或自身家庭的宗教信仰所薰陶 然而 大家認為 如此對小朋友灌輸宗教觀念對小朋友的成長有甚麼好處或壞處呢? 請交流討論一下 也讓身為父母肩負教育責任的朋友們參考參考.........

Re: 你覺得宗教觀念對小朋友成長有的咩既影響

[quote:1f4c51deac="Winnie the Pooh"]很多學校都有宗教背境 小朋友求學路上不其然自小受到所就讀學校或自身家庭的宗教信仰所薰陶 然而 大家認為 如此對小朋友灌輸宗教觀念對小朋友的成長有甚麼好處或壞處呢? 請交流討論一下 也讓身為父母肩負教育責任的朋友們參考參考.........[/quote]

先問下你個人有冇宗教信仰?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

Re: 你覺得宗教觀念對小朋友成長有的咩既影響

[quote:3a28b3555f="grassman"][quote:3a28b3555f="Winnie the Pooh"]很多學校都有宗教背境 小朋友求學路上不其然自小受到所就讀學校或自身家庭的宗教信仰所薰陶 然而 大家認為 如此對小朋友灌輸宗教觀念對小朋友的成長有甚麼好處或壞處呢? 請交流討論一下 也讓身為父母肩負教育責任的朋友們參考參考.........[/quote]

先問下你個人有冇宗教信仰?[/quote]

冇 但喺我小朋友時讀所有學校唔係基督教就係天主教 雖然我個人而家冇宗教信仰
但我覺得喺我小朋友時都有D影響 因為嗰時如果有問題都會祈禱的.........

學校係有影響架 因為如果係基督教既 咁實教小朋友祈禱格 但我覺得 只要係教小朋友向善既 都冇所謂丫。

首先我個人唔提倡為入宗教背境學校而入教!但現實例子屢見不鮮。

大部分宗教(香港)都是正面的,信亦無防。

至於輸宗教觀念對小朋友的成長有甚麼好處或壞處,本身每個宗教都有一套中心思想,有完備的價值觀,小朋友可依從既定的路線學習,這是個好處。

壞處是有些人會混淆宗教=教會,忠於教會就=忠於其信仰,當遇人不淑,可能淪為別人的政治工具。

宗教是會影響性格的,選擇宗教需配合個人需要,最重要係小朋友要時時刻刻有正確的引導。

我視宗教為一套價值觀,如果你跟小朋友不共同分享一樣的價值觀時,你們之間唔多唔少都會有隔幕!(但如果你信,點解你唔係教友?)

p.s. 我本身是無神論者,但我會選擇宗教學校俾我個女! :mrgreen:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!