藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: stephenyeong
打印 上一主題 下一主題

我部desktop [複製鏈接]

Re: 我部desktop

[quote:17b0827131="hales"]
Webhosting公司會有backup的
通常咁死法 都係死cpu死主板果o的野 唔係死harddisk就無問題....
如果有質素既公司 佢隻harddisk可能會...行raid 即係死一隻都仲有一隻
disk去做Restore
或者係行..cluster server....死一隻server 都仲有一隻server頂上
或者係.....有backup server.....
當然作為一個user...係應該自己都keep一份backup的 :mrgreen:

一個web係唔可以突然抽去轉去另一個server 如果死web server都仲免強
可以咁做 只要係DNS server改record就可以指去第二個server
但係如果死DNS的話...如果1 2 dns都死哂的話....咁就....... :em02:[/quote]

咁即係話冇問題啦!咁即係唔會攬住死啦!O.K. h:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:54c3e8cca3="hales"][quote:54c3e8cca3="Robert"][quote:54c3e8cca3="Jeffrey & Shirley"]
如果燒左 webserver,咪同埋 Hales 個 網站一齊死囉! :[/quote]

一個電腦白痴的提問︰咁可唔可以成個網站臨時抽起擺係你度呀!死既話係咪連個o的資料都會冇哂嫁,會唔會有 backup 嫁? :?:[/quote]

通常咁死法 都係死cpu死主板果o的野 唔係死harddisk就無問題....
如果有質素既公司 佢隻harddisk可能會...行raid 即係死一隻都仲有一隻
或者係行..cluster server....死一隻server 都仲有一隻server頂上
當然作為一個user...係應該自己都keep一份backup的 :mrgreen:

一個web係唔可以突然抽去轉去另一個server 如果死web server都仲免強
可以咁做 只要係DNS server改record就可以指去第二個server
但係如果死DNS的話...如果1 2 dns都死哂的話....咁就....... :em02:[/quote]
你講咁多哩 D 野,你想佢諗通頂呀! :

[quote:5d204ea626="grassman"][quote:5d204ea626="hales"][quote:5d204ea626="Robert"][quote:5d204ea626="Jeffrey & Shirley"]
如果燒左 webserver,咪同埋 Hales 個 網站一齊死囉! :[/quote]

一個電腦白痴的提問︰咁可唔可以成個網站臨時抽起擺係你度呀!死既話係咪連個o的資料都會冇哂嫁,會唔會有 backup 嫁? :?:[/quote]

你拋Robert姐,佢都話係白痴咯,你仲講RAID、CLUSTER SERVER呢d terms,小d心血都俾你嚇死。[/quote]

咁..咁問就緊係咁答咖啦.......... :nowords:

[quote:bc65ed28ee="grassman"]

你拋Robert姐,佢都話係白痴咯,你仲講RAID、CLUSTER SERVER呢d terms,小d心血都俾你嚇死。[/quote]

我唔驚佢拋我,我最驚係冇左個平台俾好似你同我 lee d 口水佬吹水炸! :

[quote:7fd2419ca2="Robert"][quote:7fd2419ca2="grassman"]

我唔驚佢拋我,我最驚係冇左個平台俾好似你同我 lee d 口水佬吹水炸! :[/quote]

你唔駛諗喇 :mrgreen:
rc forum我係無backup的 :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
而且如果真係server死左 都唔係一時三刻就可以搬去第二度又起壇的 :mrgreen:

[quote:073c8ac22e="hales"][quote:073c8ac22e="Robert"][quote:073c8ac22e="grassman"]

我唔驚佢拋我,我最驚係冇左個平台俾好似你同我 lee d 口水佬吹水炸! :[/quote]

rc forum我係無backup的 :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
而且如果真係server死左 都唔係一時三刻就可以搬去第二度又起壇的 :mrgreen:[/quote]
咁就要睇 Stephen 兄間公司有無 Hales 之前所講既設備喇! : 不過有都用黎搵食啦,皆因咁方便,係要比好多錢! 8) 平平地用住先啦!

[quote:ea59e5f560="hales"]
而且如果真係server死左 都唔係一時三刻就可以搬去第二度又起壇的 :mrgreen:[/quote]
咦!你又拋我呀? :x

[quote:ecfad82e0d="Robert"][quote:ecfad82e0d="hales"]
咦!你又拋我呀? :x[/quote]
你第一日識佢呀! :

[quote:54be3184cc="Robert"][quote:54be3184cc="saga"]

公司電腦 即係公司錢
玩咩都得啦  
燒左又唔肉痛  :[/quote]

間公司係佢自己架! :em17:[/quote]

咁都可以當公司錢用左
扣左數唔使計稅  :
用公司名義買車買樓都唔錯架  :

[quote:070998104a="Jeffrey & Shirley"][quote:070998104a="hales"][quote:070998104a="Robert"][quote:070998104a="Jeffrey & Shirley"]

你講咁多哩 D 野,你想佢諗通頂呀! :[/quote]

呢段野其實唔係俾Robert 睇架  8)
而係俾我啦 積肥啦 stephen 啦睇既"道理"
: