藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: grassman
打印 上一主題 下一主題

反思區 [複製鏈接]

搞到咁複雜 我都唔想生lu!!

我成日都諗
如果諗住好似老一輩ge人咁
諗住生個仔女養兒防老....咁就唔好生
因為由佢出世開始 你已經比左包伏佢。
你養佢 你好辛苦....佢將來養你 佢又好辛苦....
做乜要將呢種包伏延續落去?

如果你話唔知為乜 婚姻到左一個階段就要生孩子
咁如果無仔女 係咪婚姻會終結呢?
有仔女 婚姻就一定長久?
有仔女係咪真係對婚姻有影響?

點解到而家都唔生bb??就係因為仲未搵到一個應該生bb ge理由...
如果只為bb得意而生 無可能啦!!

(個人意見...唔好丙我!!)

[quote:dd9f3c8da6="Tomato"]搞到咁複雜 我都唔想生lu!!

我成日都諗
如果諗住好似老一輩ge人咁
諗住生個仔女養兒防老....咁就唔好生
因為由佢出世開始 你已經比左包伏佢。
你養佢 你好辛苦....佢將來養你 佢又好辛苦....
做乜要將呢種包伏延續落去?

如果你話唔知為乜 婚姻到左一個階段就要生孩子
咁如果無仔女 係咪婚姻會終結呢?
有仔女 婚姻就一定長久?
有仔女係咪真係對婚姻有影響?

點解到而家都唔生bb??就係因為仲未搵到一個應該生bb ge理由...
如果只為bb得意而生 無可能啦!!

(個人意見...唔好丙我!!)[/quote]

你講得好有道理.
不過如果考慮咁多先去做o既話.
我覺得連婚都唔應該結. :dead:

"如果你話唔知為乜 愛情到左一個階段N要結婚.
咁如果唔結婚 係咪愛情會終結呢?
結左婚 愛情就一定長久?
結婚係咪真係對愛情有影響?
點解到而家都唔結婚??就係因為仲未搵到一個應該結婚ge理由... "

咁如果唔生孩子又點解要結婚呢.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:b9add52570="Billy"]不過如果考慮咁多先去做o既話.
我覺得連婚都唔應該結. :dead:

咁如果唔結婚 係咪愛情會終結呢?
結左婚 愛情就一定長久?
結婚係咪真係對愛情有影響?[/quote]

Agree!!! 冇野係百份百o既 所以唔需要考慮太多 順其自然啦!!!
Rambler Crest Soccer Club

香港人就是會先計成本、量效益才會向前行的社群!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

總之要深思熟慮啦 但係就唔好一心諗住要養兒防老
好辛苦0架!!

"咁如果唔生孩子又點解要結婚呢".....因為結婚唔係為生仔lor...哈哈~~

見大家講得咁興起 我又搭o下訕先......

我暫時無生bb o既經驗 經歷
只記得早兩年開始 我o既預科亞sir成日襯同佢飲茶時幫我o地"洗腦"
佢話 人一生係有好多個唔同o既階段 要經歷過先係一個完滿o既人生
以佢自己為例 廿幾歲就揀定o左終身職業 然後結婚 生仔
到依家個仔廿幾歲 就等個仔結婚生仔 奏孫......
佢覺得自己o既人生如果經歷過呢d階段就無遺憾.

亞sir講o既道理 唔多唔少都影響o左我
正如以前我一路都覺得無必要結婚or同居
因為我好享受做人o地個女o既角色 拍拖只係多個伴 好似無必要去改變
慢慢開始被亞sir"洗腦"之後 早一兩年就開始諗 或者係時候可以嘗試結婚呢個階段 去做"老婆"o既角色.
其實生命就好似一個循環咁 不斷重複; 又好似一個延續咁 不停伸延落去.
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

生命就好似一個循環咁 不斷重複; 又好似一個延續咁 不停伸延落去. :em11:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

好耐之前已經想講幾句,不過無乜機會。今日就同大家分享一下我既見解:

結婚:對我地而言,係兩個人既事,不過往往有人參與同插手。
   有人話結婚要父母同意,事實上你簡另一半時,是否必須是家長同意,我相信這個年代已是沒有。
生兒:基於全都由兩個人決定的話,就要睇兩個人的意向。
   如果其中一個有意生小朋友的話,應該都會成事,只是時間及能力問題。
   不過相方都不願意的時候,就有好多因素同時影響兩人。
   到最後都可能因為一些意外或者言論,令到整個結果都改變。

以我個人而言,養育一個小朋友時,要有一個心理準備,就是兩人的缺點都有可能在小朋友身上找到,甚至比我們更多。這不是一個威嚇,而是一個鼓勵,鼓勵自己改善一下自己的缺點,從而成為下一代的榜樣。

正如之前所講,小朋友是一面鏡子,有什麼學什麼,不理是好是壞,只要是他們喜歡就會想去做 - 就像我們自己一樣 [大家試細想自己是不是這樣!]。

另外亦想多講少少,每個人都對小朋友有所要求,想著每一件事都希望他們得到高分,但記著一點人沒有完美,總有些地方造不來。正如自己不喜歡吃某東西、不懂做某些事、不想去什麼地方,小朋友亦會。你會原諒他嗎!?為何可以原諒自己而不原諒他們呢?再細想自己父母對自己的要求,就等同自己對小朋友的要求,如果對自己寬鬆,但對自己小朋友就嚴謹,是否有點過份呢!用對自己的方法用於小朋友身上,可能有奇蹟出現的,不過寬鬆要適可而止,因為人是有要求的。

總結是:對小朋友基於有要求下學習,加上適量的寬鬆,並使用遊戲及虛榮心來作催化劑,效果會更理想。

在我黎講 以前我覺得要一個完整既家庭係一定要有小孩 我自己以前都好鍾意細路 但係人越大 壓力大左 負擔又越來越重既時候 就會反問自己 點解仲要養多個 令自己負擔更重?  呢個世界始終都係現實 所有既野都係錢 就算你唔係話要比最好既佢 都始終要向現實低頭.......真係大既唔食細既都要食 佢有病有痛時你比佢更辛苦......

養一個小孩真係唔係咁簡單 要好有心機去教 付出好多先得 責任重大 佢好唔好你都有責任 我又唔想做一個不負責任既人......但係我又唔係完全否定我唔會生 只係暫時仲未有呢個心理質數同準備了
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

我結婚 :
因為係到我老左,起碼仲會有個人喺自己身邊。當你上左年紀,周圍既朋友,兄弟姊妹都結晒婚,唔通自己咁孤獨咩。而父母,正常大多數係會早走過自己,唔可以陪你一世。
(唔好計話會離婚又或者個伴侶會死先個自己果D野,係向做咩要結婚既出發點諗。)

我生仔 :
自己鐘意有自己既小朋友,但我100%唔會希望亦唔會要求到仔女大過晒既時候要佢地養返我,同埋比錢我洗。

因為我老豆話: 老豆養仔,仔只養仔; 唔好比仔女有負擔,自己後生時就要有自己積蓄,準備下退休時用。

我覺得,佢講得好ARM聽!

而基本上,如果我對仔女自己攪得掂,到時唔洗問我攞,我已經好滿足。