藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

筋肉痛應該睇咩醫生? [複製鏈接]

[quote:d6d9766565="grassman"]一個徵狀就斷症? 如果係大夫,小心俾人告到你luck褲![/quote]

網上斷症就已經可以俾人告到luck褲
所以呢D只可以叫suggestion,而唔係斷症
不過有經驗的大夫往往憑一、兩個徵狀就可以斷症
呢D叫spot diagnosis
一矢中的

[quote:9983208bc4="kwanhoho"][quote:9983208bc4="diedsee"]我又問
我大肶同盤骨之間個"較"位好痛
之前骨科話軟骨有事 做過物理治療 食埋藥 好過一排 但又耐唔時痛
到底係咩病 ar?[/quote]

應該是骨關節炎( osteoarthritis)
即係D軟骨"蝕左",導致發炎[/quote]
係呀 我早幾年都係咁呀
試過有一次痛到一落床隻腳痛到企唔直 成個人跌o左落地......

我就係因為撓腳坐所以先會咁
diedsee 你係咪成日撓腳坐呀?
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:084bac64c9="kwanhoho"][quote:084bac64c9="Tomato"]

咦...大師 請你做邊行呢?[/quote]

大夫[/quote]

失敬 失敬.
RC果然高手如雲 :em11:
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:f58a6c3cc2="bikbark"][quote:f58a6c3cc2="kwanhoho"][quote:f58a6c3cc2="diedsee"]我又問
我大肶同盤骨之間個"較"位好痛
之前骨科話軟骨有事 做過物理治療 食埋藥 好過一排 但又耐唔時痛
到底係咩病 ar?[/quote]

應該是骨關節炎( osteoarthritis)
即係D軟骨"蝕左",導致發炎[/quote]
係呀 我早幾年都係咁呀
試過有一次痛到一落床隻腳痛到企唔直 成個人跌o左落地......

我就係因為撓腳坐所以先會咁
diedsee 你係咪成日撓腳坐呀?[/quote]
應該唔係 我係去旅行行得多返到 hk 就攪成咁 :poor:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

尋晚我捽左三次按摩膏(嗱到飛起 :dead: )
今日好返好多啦!

[quote:833fcf0465="Tomato"]尋晚我捽左三次按摩膏(嗱到飛起 :dead: )
今日好返好多啦![/quote]好似我咁~肩周炎~~我琴日先睇醫生~我就肯定係用得mouse多 右肩開如成隻手好唔舒服但又未至於好痛~~
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~