藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

筋肉痛應該睇咩醫生? [複製鏈接]

我都成日對電腦,打字,是手痛,又未是肩痛播 :roll:
可能您電腦的位置不妥當,攪攪佢好播!!

我去年重戇居,打電腦打得多,手腕痛去看中醫
話我"網球紂"
叫我電療
用左$2000,十次電療,每次電到飛起,
去了幾次唔見有效
無去了

之後無鬼理
唯有做到咁上下就休息
呢家又無乜事 !!

人就是這樣,但求心安理得,好多時都會去看醫生
如您少少痛,就不妨試下草人的藥羔
但如果好痛,就自己考慮看不看醫生吧!

你咁後生,亞姐我都未風濕啦,幾時到您!!!
原居民2004~2013

[quote:1f1dfa3b15="Tomato"][quote:1f1dfa3b15="kwanhoho"]如果你唔想side$
今晚午夜找我義診[/quote]

咦...大師 請你做邊行呢?[/quote]

大夫

你風濕呀!!!落雨天
:) 藍澄是我家大家笑哈哈 : :yeah: :yeah:

有舊冰都成日腰酸頸痛
都係搵我幫佢 dup 下骨按摩下  8)

你要留意下係咪訓得唔好引起 咁要留意用返合適既枕頭床褥
如果係長期對電腦打字 咁要多d 起身去飲下水 同埋留意工作既高度係咪合適

Re: 筋肉痛應該睇咩醫生?

[quote:469fd8dda0="Tomato"][quote:469fd8dda0="grassman"]也可以叫Bobby兩個禮拜做哂D家務都有幫助! :mrgreen:[/quote]

好提議.... :em11: 我鍾意 :em12:不過兩個禮拜實在太少 :mrgreen:[/quote]

手放背後再向上提起會唔會特別痛?
伸直手再向側面提高到手平位置又會唔會特別痛?
(ps:我細佬係物理治療師 佢話試o下咁樣..... :nowords: )

[quote:44de5088f1="hales"][quote:44de5088f1="Tomato"][quote:44de5088f1="grassman"]也可以叫Bobby兩個禮拜做哂D家務都有幫助! :mrgreen:[/quote]

好提議.... :em11: 我鍾意 :em12:不過兩個禮拜實在太少 :mrgreen:[/quote]

(ps:我細佬係物理治療師 佢話試o下咁樣..... :nowords: )[/quote]

呢D係肩周炎(十二肩)的測試
肩周炎最好避免移動肩部關節

[quote:4014da479c="kwanhoho"][quote:4014da479c="hales"][quote:4014da479c="Tomato"][quote:4014da479c="grassman"]也可以叫Bobby兩個禮拜做哂D家務都有幫助! :mrgreen:[/quote]

(ps:我細佬係物理治療師 佢話試o下咁樣..... :nowords: )[/quote]

呢D係肩周炎(十二肩)的測試
肩周炎最好避免移動肩部關節[/quote]

kwanhoho兄有料到喎~ :em12:
如果係風濕當然都麻煩 不過肩周炎都唔講得笑 而家患肩周炎既人年輕左好多 :mrgreen:
我認識一個人之前患肩周炎 佢甚至無辦法將隻手放到背後
只係稍稍後後罷 已經痛苦難耐

我又問
我大肶同盤骨之間個"較"位好痛
之前骨科話軟骨有事 做過物理治療 食埋藥 好過一排 但又耐唔時痛
到底係咩病 ar?
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:be060438f6="diedsee"]我又問
我大肶同盤骨之間個"較"位好痛
之前骨科話軟骨有事 做過物理治療 食埋藥 好過一排 但又耐唔時痛
到底係咩病 ar?[/quote]

應該是骨關節炎( osteoarthritis)
即係D軟骨"蝕左",導致發炎

一個徵狀就斷症? 如果係大夫,小心俾人告到你luck褲!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!