藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9128|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

筋肉痛應該睇咩醫生? [複製鏈接]

如題啦.....係咪應該睇跌打?
如果係西醫 係咪要睇骨科?
我膊頭d肉同條筋痛左3、4日都未好過 痛到死喇!!

Re: 筋肉痛應該睇咩醫生?

如果睇西醫 要睇骨科!

可以試下做按摩!

也可以叫Bobby兩個禮拜做哂D家務都有幫助! :mrgreen:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

照計呢個位,你又唔會係擔擔抬抬  :roll:
推斷無理由痛?
是否背過重東西? 或許訓得不好? 有時燥火肌肉都會痛? 好多原因.....

但根除
我估我會看跌打,或許醫師用藥酒大力按下會好
不過呢個位,比男醫師按會否不方便?  :?:
(我只試過按腳,未試過按肩......)

雖然市面有些藥羔/藥貼話說可以治療,但進度慢
用得不得其所,藥貼太強你又皮膚嫩滑 :em12: ,分分鐘皮膚敏感!
如果痛楚難頂,就不要拖了,找個有人介紹的跌打醫師!
原居民2004~2013

如果你唔想side$
今晚午夜找我義診

[quote:6621af2799="kwanhoho"]如果你唔想side$
今晚午夜找我義診[/quote]
我足髁發炎,可唔可以幫我睇睇呀? ops:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

Re: 筋肉痛應該睇咩醫生?

[quote:9f6ebfd223="grassman"]也可以叫Bobby兩個禮拜做哂D家務都有幫助! :mrgreen:[/quote]

好提議.... :em11: 我鍾意 :em12:不過兩個禮拜實在太少 :mrgreen:

[quote:f14f1bc3d9="vivian"]照計呢個位,你又唔會係擔擔抬抬  :roll:
推斷無理由痛?
是否背過重東西? 或許訓得不好? 有時燥火肌肉都會痛? 好多原因.....

但根除

用得不得其所,藥貼太強你又皮膚嫩滑 :em12: ,分分鐘皮膚敏感!
如果痛楚難頂,就不要拖了,找個有人介紹的跌打醫師![/quote]

唔一定,如果長時間垂頭工作(如寫字、打電腦)都會導致頸背肌肉勞損。

我上次去日本買了一隻按摩膏俾亞爸亞媽,佢地話幾好幾舒服!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:7383faf99f="vivian"]照計呢個位,你又唔會係擔擔抬抬  :roll:
推斷無理由痛?

但根除

如果痛楚難頂,就不要拖了,找個有人介紹的跌打醫師![/quote]

我都唔知點解呢 唯一解釋係我成日對住電腦打字
所以膊頭成日都好痛 但係次次第二日訓醒覺就無事啦
今次就唔知做乜事 突然痛 仲痛足咁多日 初頭仲以為係訓“0黎”頸...
我有貼藥貼呀 不過無乜用之餘 仲"0拿"肉....而且d味搞到我有d頭痛...
你話我其實係咪風濕呢?

[quote:80f0519391="kwanhoho"]如果你唔想side$

咦...大師 請你做邊行呢?

[quote:c793632868="Robert"][quote:c793632868="kwanhoho"]如果你唔想side$
我足髁發炎,可唔可以幫我睇睇呀? ops:[/quote]

好呀
今晚啦