藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Patrick Cherry
打印 上一主題 下一主題

銀行按揭 [複製鏈接]

[quote:45222c8c91="John & Esther"]The offer of Citibank is good. Can I choose cash rebate? How much is it? will it over 5K?[/quote]

喂 阿生 你嗰日有份去個喎 :x 緊系冇抄底啦
佢地話可以rebate 0.5% 如果唔要律師費回饋. :face13:
我地2公婆巳經過咗第11個思愛架年頭喇 :em21: 祝願rc所有有情人或兩公婆開開心心 永遠恩恩愛愛 :em19: :o :wink: :em12: :D :) :face13: :em04: :mrgreen:

Re: 銀行按揭

[quote:03c3914333="Jeffrey & Shirley"][quote:03c3914333="atrick & Cherry"]
CITI BANK (花旗)
P - 3% (現時P.A.是8.25%)
鎖2年 頭一年還錢罰1% 第二年還錢罰0.5%
包律師費

HS bank
P - 2.75% (現時P.A.是8%)
鎖2年 提早還款罰0.5%
包律師費[/quote]
兩間 D 回贈吾算好多喎! ops:[/quote]

因為佢地話p減嗰部份巳經做得好高 有冇更加好架提議 :?:
我地2公婆巳經過咗第11個思愛架年頭喇 :em21: 祝願rc所有有情人或兩公婆開開心心 永遠恩恩愛愛 :em19: :o :wink: :em12: :D :) :face13: :em04: :mrgreen:

Re: 銀行按揭

[quote:76446039b2="Robert"][quote:76446039b2="atrick & Cherry"]各位鄰居 最近聯同數位街坊四出聯絡各銀行check一吓d按揭 發覺連埋一齊可以同銀行傾倒d比較好架terms 以下是經過濾後terms比得最好架銀行 請大家比d意見及有冇興一齊做按揭 :mrgreen:

hk bank
只鎖一年 但沒有任何REBATE

CITI BANK (花旗)
P - 3% (現時P.A.是8.25%)
鎖2年 頭一年還錢罰1% 第二年還錢罰0.5%
包律師費

HS bank
鎖2年 提早還款罰0.5%
包律師費[/quote]

唔知個 P 會唔會遲 D 加/減到一樣呢?如果會既話,我會揀選CITI BANK (花旗)[/quote]

系呀 如果貸款額高 佢地可以rebate 0.5% 著數過包律師費... :em12:
果然系我地架精明架秘書長大人 萬歲 :em14:

咁個d乜乜火險係咪要另外買

舊史同HSBC 做,唔使另外買既

[quote:3af93ec219="維也納"]咁個d乜乜火險係咪要另外買

舊史同HSBC 做,唔使另外買既[/quote]

應該系要自己買 但我要問問 星期五覆你 因為天日要出trip 真系 :em06:

citibank 有個 plan 叫 "HomeSmart Plan" 有冇人知道係咩嚟呀?  actually 其實我唔係好明?????

另外 BOC 有個plan 嘅rate 係用1month HIBOR (同業拆息) + 0.6% 咁呢個OK 唔 OK 呢?  佢就一定講到好底啦 不過我都想問下大家嘅意見!!!!

唉.... 好煩呀 都唔知邊間好d.....

請大家幫幫手!!!!  Thank you so much!!!!!

Cel

[quote:c3a14f89db="Cal & Cel"]另外 BOC 有個plan 嘅rate 係用1month HIBOR (同業拆息) + 0.6% 咁呢個OK 唔 OK 呢?  佢就一定講到好底啦 不過我都想問下大家嘅意見!!!![/quote]

我都有睇呢種以hibor既plan 佢仲有一個上限既rate 即P-2.75 每個月較低者為當月既利率 即是話每個月個rate 高極都係p-2.75 so far hibor rate 係低過 p 所以都係有so. 呢幾日個hibor rate 好似話around 3.9%-4% 個plan +0.6%-0.7% 之後即是 around 4.5-4.6%.....有2年罰息期 不過我都想睇下大家有冇咩見解

我身邊有朋友都係用呢種都話d息係平d冇乜特別唔好既地方
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

咁係唔係每個月都有唔同rate?? 咁佢用邊日嘅hibor 嚟計呢??

Thanks!

Cel

[quote:57974008ed="Cal & Cel"]咁係唔係每個月都有唔同rate?? 咁佢用邊日嘅hibor 嚟計呢??

Thanks!

Cel[/quote]

佢地系通常3個月左右mark一次價 即如果今日系4%你巳經mark左價 甘3個月後架今日就再用當時個價黎mark價.

好處 - 如果銀行長期水漲及銀行體系資金充裕 你就可以繼續享受底息.

壞處 - 當市場經濟活躍或資金外留 銀行就會開始收緊信貸 同業拆息就會馬上抽高 97年時試過最高抽高至200厘 但而家大多銀行都將佢鎖至P-2.75%左右 本人而言就覺得有D風險 覺得始終都系傳統P減比較穩定 因為P-3%巳經好多年未試過 銀行巳經冇嘜錢掙 所以我覺得差唔多好儘.

[quote:798d85b6f5="atrick & Cherry"][quote:798d85b6f5="Cal & Cel"]咁係唔係每個月都有唔同rate?? 咁佢用邊日嘅hibor 嚟計呢??

Thanks!

Cel[/quote]

佢地系通常3個月左右mark一次價 即如果今日系4%你巳經mark左價 甘3個月後架今日就再用當時個價黎mark價.

好處 - 如果銀行長期水漲及銀行體系資金充裕 你就可以繼續享受底息.

壞處 - 當市場經濟活躍或資金外留 銀行就會開始收緊信貸 同業拆息就會馬上抽高 97年時試過最高抽高至200厘 但而家大多銀行都將佢鎖至P-2.75%左右 本人而言就覺得有D風險 覺得始終都系傳統P減比較穩定 因為P-3%巳經好多年未試過 銀行巳經冇嘜錢掙 所以我覺得差唔多好儘.[/quote]BOC 話每個月用你供款果日既rate
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~