藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: diedsee
打印 上一主題 下一主題

有冇睇蘇師傅教風水 [複製鏈接]

[quote:fb9bb1b5b5="mandy"][quote:fb9bb1b5b5="Eddy Lam"]久唔久有睇 但次次都係睇d唔睇d 佢成日都話所對廚房 同大門對窗唔
好 但RC D間格全部都係咁 你地會點化解呀?[/quote]

:dead: 廚房對正洗手間會有好大問題 對身體健康有影響 RC 唔係所有單
位都對正架 我屋企都冇對正.

另大門對窗我就用左水晶洞擋住 等D財唔好漏左去.[/quote]

最近整左D咁野!
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

幾好咁喎 可以參考參考.
Rambler Crest Soccer Club

草人 我都想整
邊丁買到ar??
我搵極都冇
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:1fb160efd4="grassman"]最近整左D咁野![/quote]幾盞鬼喎~
係太太o既 Idea? :roll:
:em09:

雖然整得真係好靚...
但係d植物無陽光會唔會有大礙呢?草大師.......
本人都係關心d植物多過風水

[quote:10abf72020="diedsee"]草人 我都想整
邊丁買到ar??
我搵極都冇[/quote]
係DIY的,材料係Jusco十蚊店買,全工程$80-。

[quote:10abf72020="milk"][quote:10abf72020="grassman"]最近整左D咁野![/quote]幾盞鬼喎~
係太太o既 Idea? :roll:[/quote]
係集體製作!

[quote:10abf72020="Tomato"]雖然整得真係好靚...
但係d植物無陽光會唔會有大礙呢?草大師.......
本人都係關心d植物多過風水 [/quote]
我地有服侍佢照太陽燈(玄關燈),健康過郭富城!

如果聽呀蘇文峰所講 我地除左廁所對廚房唔好外 仲有其他野 好似 :

(1) 廚房個洗手盆對住個爐頭啦
(2) 廚房有鏡對鏡啦
(3) 窗外個山太多大石頭唔夠青綠啦
(4) 大門對窗啦

可能仲有其他我唔知既野 太多啦 都唔知攪得邊度 尤其係個廚房 除非真係炸左佢再整 唔係點攪 因此...

我依然仲係以不變應萬變 :mrgreen:

[quote:1ae893ffb7="一家四口"]如果聽呀蘇文峰所講 我地除左廁所對廚房唔好外 仲有其他野 好似 :

(1) 廚房個洗手盆對住個爐頭啦
(2) 廚房有鏡對鏡啦
(3) 窗外個山太多大石頭唔夠青綠啦
(4) 大門對窗啦

可能仲有其他我唔知既野 太多啦 都唔知攪得邊度 尤其係個廚房 除非真係炸左佢再整 唔係點攪 因此...

我依然仲係以不變應萬變 :mrgreen:[/quote]

1) 都唔係對正呀!
2) 幾好呀,背住都睇到火!
3) 唔算啦!
4) 裝修時已經consider左!

請問廚/廁門口種植物有咩用?
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

廁 -> 水
廚 -> 火

本來水火相沖 宜家加左"植物" =

廁 -> 水
植物 -> 木
廚 -> 火

水生木 木生火 咁就化解了
大眼