藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8607|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

男人之苦!!!! [複製鏈接]

並非有感而發,不過真係平時日常見到好多類似既例子發生:

丈夫與太太

昨 天 放 工 時 間 的對話

男:今晚妳想食乜野?
女:是旦啦!!你話事
男:食壽司好唔好?
女:天寒地凍仲食D凍冰冰野...
男:咁去打邊爐啦,天氣咁凍,打邊燼就最正  
女:我前兩日先打過,成日打好熱氣...  
男:咁去食泰國野或者韓國燒烤好唔好??  
女:都話左熱氣啦,仲要我食呢D野,你有冇心聽我講野架...
男:咁去 POKKA 好唔好??o個度D SET DINNER 都幾好食(開始有D無奈)  
女: POKKA 好多人,唔想排隊  
男:咁去 " 鋸排 " 好唔好??  
女:唔想食咁多肉,好肥架..  
男:冇人叫妳食晒件 " 排 " ,或者妳叫碟意粉又或者其他野都得架  
女:咁咪即係叫我睇住你 " 鋸排 " ,我唔食你都唔準食...  
男:咁食台灣野好唔好?(有D火)  
女:台灣野好多油,好肥架(撒嬌狀)  
男:咁去食粥啦(已經開始 " 發悔氣 " )  
女:天氣咁凍,食粥唔飽肚  
男:麥記 " 定 " 家鄉雞...行啦(江良才盡 " 發悔氣 " ,明顯已經唔想諗)  
女:都話熱氣落..(委屈狀)  
男:咁不如妳話事啦,我唔想諗啦...  
女:我就係諗唔到食乜先叫你話事,你比D主見得唔得(發脾氣)
男:唔係話熱氣,就話肥,我真係諗唔到仲有乜可以食(爆發了)
女:咁係熱氣、係肥 " 呀嗎 " ..我有講錯咩,自己諗唔到就亂發人脾氣(惡人先告狀 )
男:咁去 " 味千 " 食拉麵好唔好(死狗狀)  
女:唔..都好,我要食咖哩拉麵∕炸餃子
仲要食雪糕(明顯係見好就收)  
大約係記得咁多...因為有幾間野男的係用鋪頭名,我UP唔番出來...  
我突然覺得,有種似曾相識概感覺 !  
唔知大家有無同感呢 ?
女 人 喜 歡 男 人 有 「 主 見 」 。 儘 管 如 此 , 即 使 找 到 了 一 個「 有 主 見 」 的 男 人 , 到 頭 來 , 在 女 人 心 目 中 , 自 己 的 「主
見 」 才 是 最 重 要 的 。女 人 喜 歡 有 主 見 的 男 人 , 是 因 為 有 主 見 的 男 人 可 以 成 為她的 諮詢 對 象 。  
女 人 因 某 一 件 事 去 徵 求 男 人 意 見 , 其 實 她 心 早 已 有 了 主意, 這 個 主 意 並 且 已 是 一 個 決 定 。既 然 有 了 決 定 , 為 什 麼 還 要 去 徵 求 男 人 的 意 見 呢 ? 這 就是女 人 有 趣 的 地 方 。
她 將 某 一 件 已 經 私 下 決 成 定 局 的 事 情 去 徵 求 男 人 意 見 ,首先 當 然 是 想 取 得 認 同 , 那 其 實 只 是 一 個 「 通 知 」 。 「 英雄所 見 全 同 」 , 那 自 然 皆 大 歡 喜 。 如 果 男 人 提 出 了 不 同 的意見 , 女 人 第 一 時 間 會 加 以 考 慮 , 但 她 考 慮 的 不 是 男 人 的意見 有 沒 有 道 理 , 而 是 考 慮 如 何 去 修 正 男 人 的 意 見 , 將 之撥 亂 反 正 , 歸 於 「 正 途 」 , 使 一 個 「 反 對 」 變 成 「 附 議 」。
在 這 一 點 上 , 女 人 基 本 上 就 是 共 產 黨 。女 人 之 所 以 要 求 男 人 「 有 主 見 」 , 那 是 她 在 男 女 戰 爭 中,有 潛 在 的 貓 性 。 貓 捉 老 鼠 最 大 的 樂 趣 , 就 是 將 一 隻 機 靈智謀 的 老 鼠 玩 得 精 疲 力 盡 。 貓 是 從 來 不 玩 死 老 鼠 的 。沒 有 「 主 見 」 , 唯 唯 諾 諾 的 應 聲 蟲 , 等 於 死 老 鼠 , 女 人覺 得 太 沒 有 勁 , 所 以 她 們 要 找 「 有 主 見 」 的 男 人 , 那 才有意思 。  
因 此 , 一 個 有 智 慧 的 男 人 , 在 女 人 來 徵 求 意 見 的 時 候 ,會先 表 示 不 同 的 意 見 , 以 示 「 有 主 見 」 , 然 後 讓 女 人 將 意見 逐 點 駁 斥 修 正 , 最 後 「 恍 然 大 悟 , 舉 手 贊 成 」 ( 反 正 你贊 不 贊 成 於 事 無 濟 ) 。 如 此 這 般 , 千 辛 萬 苦 , 唉 , 不 過 是想 日 子 過 得 安 樂 點 !
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

我和老公以前都有覺得諗呢D 野 好煩. 所以 我們特別協議.

他負責星期一 至  星期五 的安排.

我負責星期六  日 的安排

如有特別要求. 對方可以提出. 一般情況下. 我同老公都無所謂.
所以只要有一個人話去邊 就會直接去.

到暫時為此. 都沒有什麼問題.
===

好明顯呢D男人應該拎去堆填

真正的男人應該係咁

男:咁去 amigo食鵝肝啦..還掂上次支紅酒未飲晒..今次飲埋佢
女:好呀..不過我地未訂位喎..唔知有無位呢
男:挑..你唔記得我係果度熟客呀?!打個電話就得啦
女:老公...我去換套禮服先.. :em04:

[quote:0778a0cc6f="kwanhoho"]好明顯呢D男人應該拎去堆填

真正的男人應該係咁

男:咁去 amigo食鵝肝啦..還掂上次支紅酒未飲晒..今次飲埋佢
女:老公...我去換套禮服先.. :em04:[/quote]

嘩!好有米呀! :em17:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:d958c42223="Robert"][quote:d958c42223="kwanhoho"]好明顯呢D男人應該拎去堆填

真正的男人應該係咁

男:..你唔記得我係果度熟客呀?!打個電話就得啦
女:老公...我去換套禮服先.. :em04:[/quote]

嘩!好有米呀! :em17:[/quote]

好 Man 下o者 ..  :sweat:

[quote:aeaff3cfe0="kwanhoho"]好明顯呢D男人應該拎去堆填

真正的男人應該係咁

其實可能有另一個結果,就係:

女:吓!又係食鵝肝呀!今日 Lunch 先食過咋喎,同埋上次支酒我覺得都吾係咁好飲,吾要算啦!
男:咁不如再諗諗先。 ops:
........

其實可能有另一個結果,就係:

男:咁樓下大家樂啦 平平地算 還掂啱啱先扣左供樓的錢 今個月加左息 要扣多幾百蚊 差餉又加左 遲d重要交電費 水費 煤氣費 重有管理費......
女:老公 我知道你為左擔起頭家 已經好辛苦 今晚不如唔好出去食 我煮飯吖.
男:都好 老婆 咁辛苦你了 我幫你洗菜先
女:老公 :face13:
.........................

男:咁去亞咩...食鴨腎啦..還掂上次支大啤都未飲晒(不過冇哂汽)..今次飲埋佢
男:挑..我地去大排檔之嘛...你唔記得我係果度熟客呀?!門口開多張檯就得啦
女:老公...我去換對拖鞋先..
見過鬼就唔怕黑啦~

你地.... : 好鬼有創意  :

個女既最終咪又係揀d又熱氣又肥既野....吹脹
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

係咪想笑死我 :em20:??