藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hales
打印 上一主題 下一主題

有冇人想去釣魚?? [複製鏈接]

艇仔出油田緊係會搞出人命啦!!
我係指租艇去士尼面
上個月釣大部份係"沙追"同"挖" <~唔識打個名!!hehe!! :mrgreen:
反而係船家釣到班仔 :em12:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

出南油 大慨兩千蚊一個人左右啦...
船家釣到班仔因為佢知道個排口位....又知個水深............

初學去近d好冇.....油田真係好遠架... :cry:

喵~
釣魚好呀! 好呀! 貓貓食魚o架o麻!! 但係唔好扒艇仔出海得唔得 貓貓唔係咁識游水........
5座F果度有個貓貓竇~~喵~喵~喵噢~~

[quote:3bf312e4d3="Mr. & Mrs. FireFire"]初學去近d好冇.....油田真係好遠架... :cry:[/quote]
係啦 又遠又危險呀  :em16:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

:?:  :em03: 唔駛咁激去到南海呀嗎租船去大小磨刀/交椅叉洲都有好多魚釣除非你地要釣大大大魚.

國慶日行經青衣海濱公園 有好多人釣魚
不過都係魚毛多...釘公 泥猛 石九公 梭羅...
行下..行下
見到有人釣到大魚 有成尺幾2尺咁大...
睇真啲...
原來係坑廉 丟都丟唔切   :em09:  :em09:

釣到honey咁開心??
果日唔駛釣了..

honey=坑廉?
好恐怖...
有次俾佢拮到 掙D連命仔都無埋 :em07:  :em07:

呢個係我係e-mail 收到 唔係想掃你地慶............只想你地多加留意

轉載自reveix33.com既會員speedmaster:
同一個釣魚發燒友食飯傾開 聽到樣野
係關於釣到"油錐"既事...
話說釣魚如果釣到"油錐" (一種長型似鱔類既魚
不過咀較長同尖.) 就要離開唔
好繼續釣 因為果度一定死左人. 同埋 唔可以釣三條
最多兩條一定要走.
話說好耐之前有次佢租左艇出海釣魚
先釣到一條"油椎" 個艇家望一望神情已經
有異 之後跟手好快又再釣一條 個艇家即時話
保證佢一落絲即刻可以釣多條 果
然 話
口未完又中
但個艇家二話不說就手起刀落斬斷條絲放走條魚
跟手開艇走人.
走既時候講返原因 話如果唔斬斷條絲放走條"油錐"
水鬼(或者話浸死呢度個人
既魂
魄就會跟埋上黎.)云云.......

佢仲講左另一個釣友間流傳好出名既故仔
話說就係有個人釣左兩條油錐上黎 放
入桶
養住 見到桶水有頭髮絲 不以為意 再繼續釣
結果釣左三條油錐 (其他魚唔知
幾多
啦) 之後走人返屋企 當晚已經急病好唔舒服入急症
三日後就去左. 果時佢屋
企人
先得閒返屋企睇佢d野 發覺佢裝住魚穫個桶冇晒魚
得桶水同埋一堆頭
髮..........

呢位朋友話好多時 釣到油錐上黎 放入桶到養住時
都會發現頭髮絲.......
佢自己都研究過 係有少少科學根據既
因為油錐呢種魚係食腐肉死屍做食糧 所
以如
果連續釣到兩條油錐或以上
即係果處下面有死屍哪......