藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 16760|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

六.四.十七年 [複製鏈接]

謝謝點閱~

:cry:
G :em21: P

17年前的激情,今日已變得沉默!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:3c16383691="grassman"]17年前的激情,今日已變得沉默![/quote]

緊係啦!當年個個幫北京班學生搞法國移民.依家o個班友仔上晒岸仲同你企出黎咩!

當年今日你做緊乜?

當時我每天會綁著黑色臂帶上學!

其實所謂的民主人仕有沒考究過你地所睇到既是否是實既全部呢?
許多的改變 現在盼你知道 活在不知所措感情時候 我自己知道 昨日愛是不夠 每次遇誘惑 每次望你時 到最後發現能令你開心才重要

[quote:88509b02cc="龍我雷"]其實所謂的民主人仕有沒考究過你地所睇到既是否是實既全部呢?[/quote]

人民的主子,你可否如實地告訴我事實的全部!

[quote:d464ed8108="grassman"]17年前的激情,今日已變得沉默![/quote]
沉默不代表忘記,今年4/6我都有著黑衫紀念。

Re: 六.四.十七年

對所謂既政府無論係港府定係中央我都有不滿但係當年既民運今日既哀悼係記念為民主被軍隊奪去性命既同胞但死去的又係唔係只有學生平民呢?
89年6月4日前1個星期從外省來到既部隊已經部署好不論坦克運兵的大貨車所有官兵都一律禁止落車待機通訊同糧食補給都要由當地官兵負責噤麻煩既安排係因為只要有士兵由增援既軍車行落黎民運人士既反應就會更加難控制足足一個星期既時間政府派出官員游說民運領袖和平散去熱血既學生因為有人民既支持理直氣壯地要人下台為既係國家既民主?還是怕會被秋後算帳?定係只為一腔孩子氣?
談判破裂後英雄們企圖突破軍隊既防線以顯示人民要求民主既決心(還是想逃出生天?)行動由焚燒車胎變做焚燒軍車坦克一個又一個本著保護人民國家既士兵為國家犧牲了在場的其他部隊都只為救同袍而著急被燒著在車上的只盡力救火沒有一個落車因為只要有一個人落車就可能成為武力解決既予幕(當時未開始武力鎮壓)而更重要既係由外省來既軍隊根本唔知發生咩事沒命令下達攻擊又做咩要打返中國人?結果先死的是沒有還手的外省士兵他們又何嘗唔係人家的兒子?都不算是血膿於水嗎?

你一定會問如果有d噤既事點解一直沒人講?新聞一直沒有提?
當年新聞都有報導軍車被焚有人受傷你要電視播打格仔既燒屍比你睇嗎?又難道開希哥會同你講我單手燒死十個軍佬嗎?他只會跟你說用外國人的錢食魚柳包是民主既真諦.他們這刻在外國既自由的確係用血換來的

請各位客觀地想一想比開A做主席就一定有民主嗎?比柴零話事就唔會有人唔排隊都打人嗎?第2個上台你保証一定比現在做得更好嗎?如果因為民主就可以周街放火燒車那麼你今日的早餐煮得唔好食我就可以先絕食後燒廚房嗎?
因為我國係短短幾十年經濟發展飛快外國既政策一定係以各個理由削弱我地既強勢一方面要你減徵關稅而且禁售武器比你轉個頭賣武器比台灣都係為左賺你錢等你中國人煩中國人難度人地美軍係伊拉克殺人一家9口連BB噤唔人道事後開個論理訓練班就可以了事嗎?
上述既事蹟係一個於89年係北京失去同袍既長官一個有血有肉既回憶請各位深思一下人地打你一巴既時候想必有佢既理由凡事可能有佢未為人知既原因不要被政客利用而成為人地既政治籌碼不要因為一連串既主觀而盲目反對
許多的改變 現在盼你知道 活在不知所措感情時候 我自己知道 昨日愛是不夠 每次遇誘惑 每次望你時 到最後發現能令你開心才重要

你講的故事,我也是第一次聽到,我沒法証明其真偽,也沒有証明的必要。因為我們討論的是人命,做錯就是做錯,沒有先後之別。我們不可抱著"撩人者賤,打死無怨"的見解。

"盲目反對"是不應該,"有錯不認"卻更有Y正道! :em05: