藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2461|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

香港未來填海 [複製鏈接]

各位:

圖片來自其他newsgroup。

我們青衣區亦有份呀!

原來比起1945年o既時候,維港真係窄o左接近50%。
唔怪得以前讀社會書一定有一課"維多利亞港,水深港闊......" 啦
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

AGREE!

[quote:a9ff3b0d54="bikbark"]原來比起1945年o既時候,維港真係窄o左接近50%。
唔怪得以前讀社會書一定有一課"維多利亞港,水深港闊......" 啦[/quote]

BIKBARK

Yes i agree u talking about victory harbour i worry at future maybe swimming not good can same high level swimming player across this harbour / this harbour change to river :em01:

小YEN

反對填海造地!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :twisted:

唉都唔知邊個提出

雖然我都想維港闊d,但係我又唔係好明d人反對什麼。

唔填海,邊有地用,沒有地用,香港又點有今時今日的發展。

如果由45年到而家一d海都唔填。可能大家今天上班的工作就仍是在海上捉魚了。反對的人呀,不要為反對而反對,要與時並進喎。

p.s. 如果唔填海,就冇藍澄灣,沒有藍澄灣,就冇我們一眾好友了....
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

擴建土地資源,除o左填海,尚可重建舊區或者開山建地。例如:深水埗、灣仔舊區。
唯一o既問題可能是政府收地要用好大筆錢,最終費用會轉到新樓買家。政府想穩定樓市,又唔想增加財赤負擔。填海造地會是一個比較好o既方法。
但是如果再填海,我們引以為傲o既維多利亞海港會消失,不再"港寬海深"。 :em01:

[quote:c74b79f20a="wychan"]雖然我都想維港闊d,但係我又唔係好明d人反對什麼。

唔填海,邊有地用,沒有地用,香港又點有今時今日的發展。

如果由45年到而家一d海都唔填。可能大家今天上班的工作就仍是在海上捉魚了。反對的人呀,不要為反對而反對,要與時並進喎。

p.s. 如果唔填海,就冇藍澄灣,沒有藍澄灣,就冇我們一眾好友了....[/quote]
香港話細唔細......仲有其他地方可以填...唔一定要填維港... :evil: