藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4389|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

一起走過高登的年代 [複製鏈接]

唔知 N年前,你部的第一部電腦係咩款。
最記得,apple...年代的command  (PR#6),不過可能冇人知了。
小朋友時,查住張五吋disk......(係五吋黑色那一種)
山長水遠走到高登....用成四五蚊抄game.....。
返到屋企之後,勁happy.......一番。
不過當時大佬部apple...我除了打機之外,有好多野都唔識.......。
只知道好貴,係佢讀書時,申請政府咩 "關公" 所買的。

[quote:3961895453="hales"]錄音帶做memory嘛....你有冇見過用punch card做memory既電腦?[/quote]

punch card ... 多數係 input output

[quote:408ea1cf72="dick&queenie"]以前的電腦真係好貴,相反而家電腦真係好賤貨,你出海皮都拾到部。
三K就攪掂.......。
唔知你地有冇見過...用錄音帶做memory的電腦未呢?
早年在麼囉街仲見到,真係想買部留念...[/quote]
喂,咪講笑,我屋企又真係出現過類似物體喎(雖然我唔敢肯定,只記得係有一部大牛龜錄音機駁住部apple電腦),o個部物體係我爸爸買俾我大哥o既,而我當時只係一個完全唔知電腦為何物o既"旁觀者",最終o個部物體都o向某年o既暑假俾小妹o既兄長們用o黎打機打到出煙加少量火花而壽終正寢,而我亦曾經用o黎打過一次半次遊戲機咁多,個遊戲名叫做"直昇機救人"!
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

From my first computer Apple II till to now. I'm still using Apple computer. I knew I'm small group of computer world. And a lot of website not fully function for Mac (Apple computer). Event this site. But I'm too bad to handle Win base computer.

各位前輩 請多多指教!!
:detective :detective :detective

[quote:949fc95311="dick&queenie"]以前的電腦真係好貴,相反而家電腦真係好賤貨,你出海皮都拾到部。
三K就攪掂.......。
唔知你地有冇見過...用錄音帶做memory的電腦未呢?
早年在麼囉街仲見到,真係想買部留念...[/quote]
錄音帶做memory嘛....你有冇見過用punch card做memory既電腦?

嗯....my first computer....
IBM PS/2 80386SX-25MHz
4M RAM and Shared by VGA Display Card
85Mb Harddisk Drive no CD-ROM
1.44Mb 3.5" and 5.25" Floppy Disk Drive
$15xxx

(以我所知既defination windows 3.1未算係一個OS)

此機用左數年 直到第二部PC
Intel Pentium-100MHz
8M RAM 500Mb HDD
2X CDROM

再換左cpu同底板
Intel Pentium-166MMX
32Mb EDO RAM
2Gb HDD

再換...
AMD K7-700
384Mb SDRAM
30GB HDD
呢部仲用緊 未有打算換機...

[quote:f0ea91402d="dick&queenie"][quote:f0ea91402d="wychan"]我第一部是 xt 8088. 640k ram 冇harddisk 冇cdrom 只有5"1/2 floppy 仲要係green mon.  

錄音帶的,見過了。我仲用過analog computer (在大學時) 計微積分一流...[/quote]

唔係好明咩叫做.....analog computer。 :?:[/quote]
有少少似HI-FI果o的膽機咁上下

[quote:42043ebbb8="dick&queenie"]

唔係好明咩叫做.....analog computer。 :?:[/quote]

Using analog components to make up the computer instead of digital ICs ?

[quote:e470ca14f6="wychan"]我第一部是 xt 8088. 640k ram 冇harddisk 冇cdrom 只有5"1/2 floppy 仲要係green mon.  

錄音帶的,見過了。我仲用過analog computer (在大學時) 計微積分一流...[/quote]

唔係好明咩叫做.....analog computer。 :?: